Welke verschillende soorten Covid 19 tests zijn er?

corona onderzoeken

In de loop van de Covid-19-crisis is het belang van betrouwbare, toegankelijke tests om op de ziekte te screenen steeds belangrijker geworden. Tests voor Covid-19 kunnen worden onderverdeeld in antigeen- of antilichaamtests, die beide gebruik maken van verschillende soorten monsters om te zoeken naar verschillende kenmerken van het SARS-CoV-2 virus. Medical Device Network neemt een kijkje in de verschillende soorten Covid-19-tests.

Wat zijn de verschillende soorten Covid-19-tests?

  • Polymerase kettingreactie (PCR) tests worden weggestuurd naar een lab om de ziekte te diagnosticeren
  • Sneltesten kunnen de diagnose Covid-19 ter plaatse stellen, maar zijn niet zo nauwkeurig als PCR-tests
  • Antilichaam- (of serologie-) tests kunnen geen actieve infectie diagnosticeren, maar zij kunnen helpen om te zeggen of een persoon immuniteit heeft voor Covid-19

Wat zijn PCR-tests?

PCR-tests worden gebruikt om rechtstreeks te screenen op de aanwezigheid van viraal RNA, dat in het lichaam aantoonbaar zal zijn voordat antilichamen worden gevormd of symptomen van de ziekte aanwezig zijn. Dit betekent dat de tests kunnen uitwijzen of iemand al dan niet het virus heeft in een zeer vroeg stadium van zijn ziekte.

Tijdens Covid-19 PCR-tests worden in een laboratorium stoffen, bekend als reverse transcriptase of DNA polymerase, aan een nasofaryngeaal monster toegevoegd. Deze stoffen maken een groot aantal kopieën van eventueel aanwezig viraal RNA. Op die manier zijn er voldoende kopieën van het RNA aanwezig om een positief resultaat te signaleren, aangezien specifiek ontworpen primers en probes zich hechten aan sequenties van de genetische code van het virus om zo aan te geven dat er een ziekteverwekker is gevonden.

“PCR geeft ons een goede indicatie van wie besmet is,” zegt universitair hoofddocent microbiologie aan Sussex, Dr. Edward Wright. “Ze kunnen worden geïsoleerd en in contact komen met mensen met wie ze in contact zijn geweest, zodat ook zij in quarantaine kunnen worden geplaatst, voor het geval dat. Dat is het echte voordeel van de huidige belangrijke diagnostische tests; je kunt die transmissieketen doorbreken en een duidelijker beeld krijgen van wat er aan de hand is.”

Door PCR-tests op grote schaal uit te voeren om grote delen van nasofaryngeale uitstrijkjes van een bevolking te screenen, kunnen volksgezondheidsfunctionarissen een duidelijker beeld krijgen van de verspreiding van een ziekte als Covid-19.

PCR heeft echter nog steeds zijn beperkingen. Dit type Covid-19 test moet naar een laboratorium worden gestuurd voor analyse, wat betekent dat het dagen kan duren voordat mensen hun resultaten te weten komen.

Hoe zit het met een sneltest?

Sneltesten zijn vergelijkbaar met PCR-tests, in die zin dat ze beide soorten antigeentests zijn, ontworpen om actieve Covid-19 infectie op te sporen in plaats van antilichamen tegen de ziekte. Een sneltest kopen is eigenlijk heel erg eenvoudig, je kan dit makkelijk online of in een winkel doen. Bij een Covid-19 sneltest wordt een nasofaryngeaal monster op een klein absorberend kompres gelegd, dat vervolgens via een capillaire lijn langs het kompres naar een strip wordt getrokken die is gecoat met antilichamen, die zich binden aan SARS-Cov-2-eiwitten. Als deze eiwitten aanwezig zijn, verschijnt er een gekleurde lijn op de test, wat wijst op infectie. Een corona zelftest kopen is echt aan te raden als je denkt dat je corona hebt.

 

Hulp nodig bij
online marketing?