Wat zijn trips en hoe zijn deze te bestrijden?

trips bestrijden

Trips

Trips (Thysanoptera) zijn kleine dunne insecten met vleugels en komen vaak voor in ruimtes met een lage luchtvochtigheid. Trips maken gaten in bladeren van planten om de sappen eruit te zuigen. De bladeren worden dus beschadigd doordat de plantencellen worden opgezogen door trips. De bladeren krijgen dan een grijs/zilver kleur.

Door trips wordt de productie van nieuwe bladeren verminderd. Dit komt doordat trips de sappen zuigen en de groei stopt. Ook is het zo dat de bladeren uitdrogen. Doordat trips kunnen vliegen is de verspreiding ervan gemakkelijk van plant naar plant. Trips kunnen voorkomen bij alle soorten kamerplanten. Het is voor de mens belangrijk om op te letten met trips. Deze kunnen worden geïnfecteerd met virussen en zijn daarom schadelijk voor de mens.

Doordat trips erg kleine beestjes zijn, zijn ze moeilijk te zien. Als je zonder een vergrootglas kijkt, dan zien ze eruit als kleine streepjes of stipjes.

Oorzaak

Trips houden van warmere temperaturen en lage luchtvochtigheid. Tijdens de winterperiode, als het te koud is, dan gaan ze een paar centimeter onder de grond in de pot van de plant. Ze komen in de lente weer tevoorschijn om zich weer voort te planten.

Soorten trips

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten trips bestaan. Hieronder volgen vijf soorten van trips.

De Californische trips (Frankliniella occidentalis) is een van de meest schadelijke insecten in de tuinbouw en komt vooral voor in chrysanten, paprika’s, aubergines en komkommers.

Tabakstrips (Thrips tabaci) zijn overal ter wereld een veel voorkomende trips en komt zowel in siergewassen als op groentegewassen voor.

Rozenstrips (Thrips fuscipennis) komt – zoals de naam het al zegt – voor in rozen. Rozentrips is niet de grootste boosdoener in dit gewas. Deze soort komt niet vaak voor in de tuinbouw.

De Echinothrips americanus is een ander soort trips. Het veroorzaakt de meeste schade in de sierteelt. Niet alleen in de sierteelt maar ook paprika, komkommer en aubergine lopen risico door deze soort.

Al bijna 7 jaar komt de Japanse bloementrips (Thrips setosus) ook voor in Nederland. Deze trips kunnen in groente- en sierteelt behoorlijk schade veroorzaken.

Trips bestrijden

Heb je trips ontdekt? Dan hebben wij voor jou het juiste product om deze te bestrijden. Trips bestrijden kan effectief met Orius (Orius Laevigatus). Orius zijn roofwantsen tegen trips. Dit is de enige natuurlijke vijand die ook volwassen trips zal bestrijden. Voor een optimaal resultaat om trips te kunnen bestrijden wordt dit zeer aangeraden. Op deze manier hoef je geen giftige middelen te gebruiken. Orius zuigt de larven op en eet alle trips. Daarnaast lust Orius ook allerlei andere prooien zoals bladluizen, spint, witte vlieg of motteneieren.

Conclusie

Trips zijn insecten die je planten laten afsterven. Dit zie je meestal op de bladeren. De geelgekleurde bladeren met gaten erin zijn de tekens van de planten die in aanmerking zijn gekomen met trips. Het is lastig om trips te voorkomen en daarom moet je de juiste middelen gebruiken om het te bestrijden. Let daarom goed op en neem meteen actie als je denkt dat er trips zijn op de bladeren van je plant. Of wanneer je bladeren uitdrogen.

Hulp nodig bij
online marketing?