Marketing, een van de meest gebruikte woorden binnen bedrijven en organisaties. Maar wat is marketing nu eigenlijk? Hoe is het ontstaan? En hoe kan je marketing het beste inzetten voor een bedrijf?
De definitie van marketing
De definities van marketing lopen erg uiteen. Elke marketeer heeft zo zijn eigen definitie, maar in principe komen alle verschillende definities op hetzelfde neer: Het in de markt zetten van een product of dienst.
Met het in de markt zetten van een product of dienst wordt bedoeld dat je jouw product of dienst laat zien aan de rest van de wereld zodat mensen weten dat jouw product of dienst bestaat.
Het doel van marketing is producten en diensten onder de doelgroep te brengen om zo meer verkopen te genereren.
Maar wat is de oorsprong van marketing? Waar komt het vandaan?
Geschiedenis van marketing
Omdat marketing een breed begrip is, is het lastig om te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Marketing zoals we het nu kennen was 150 jaar geleden nog niet het geval. Maar toch werd er in die tijd al wel na gedacht over hoe je een product of dienst onder de aandacht kon krijgen. In 1657 kwam bijvoorbeeld de eerste advertentie in de krant. Omdat adverteren een vorm is van marketing zou je kunnen zeggen dat dit het moment is dat er over marketing werd nagedacht. Toen der tijd was hier alleen nog geen definitie voor. Ook werd er in de loop der jaren meer nagedacht over branding. Dit zorgde ervoor dat je merken ging herkennen voor bepaalde uitingen zoals het logo of de verpakking, wat ook een vorm van marketing is.
In 190zoveel werd er pas echt voor het eerst nagedacht over de vorm van marketing hoe we deze nu kennen. Een vorm van marketing waarin er van te voren werd nagedacht hoe je een product goed in de markt kan zetten. Hoe is dit begonnen?
Marketing is ontstaan vanuit de verkoop afdelingen van bedrijven. De verkoop medewerkers van een bedrijf wilde zich bezighouden met het verkopen van producten en diensten en niet met het voorwerk wat daar eigenlijk voor nodig was. Zo wilde ze zich niet meer verdiepen in het onderzoeken van de doelgroep en wilde ze zich niet meer bezighouden met het vergaren van warme “leads” (potentiële klanten). Dit kostte hun namelijk ook veel tijd. Om dit op te lossen is er een scheiding gekomen in de verkoop afdeling: Een afdeling die zich richtte op de doelgroep, het bouwen van merkbekendheid en het vergaren van leads (marketing afdeling) en een afdeling die zich focust op alleen de verkoop aan deze leads (sales afdeling).
Vormen van marketing
Om marketing wat beter te begrijpen is het goed om te weten welke vormen van marketing er allemaal zijn. Vandaag de dag kan je marketing in twee categorieën verdelen: online marketing en traditionele marketing.
Onder online marketing verstaan we alle marketing vormen die worden ingezet met behulp van het internet. Een aantal vormen van online marketing zijn zoekmachine optimalisatie, zoekmachine adverteren, social media marketing maar ook bijvoorbeeld e-mail marketing.
Onder traditionele marketing verstaan we alle offline marketing vormen zoals adverteren in kranten, direct marketing, billboards en TV reclames.
Voor veel bedrijven wordt er een combinatie gemaakt van deze twee marketing categorieën. Maar bijvoorbeeld e-commerce bedrijven zoals webshops maken vooral gebruik van online marketing omdat hun doelgroep, internet shoppers, zich vooral op het internet bevinden.
Hoe zet je marketing in?
Wat moet je doen om marketing in te zetten voor je eigen bedrijf of organisatie? Het beste is om te beginnen met een marketingplan. Dit plan bestaat uit een situatie- en SWOT-analyse, ondernemingsstrategie en -doelstellingen, marketingdoelstellingen, marketingstrategieën, marketingprogramma’s en een financieel plan. Wanneer je dit marketingplan hebt gemaakt heb je een goed overzicht over de je marketingplanning zodat je vanuit daar kan beginnen met het implementeren van het plan.
Situatie- en SWOT-analyse
In de situatie- en SWOT-analyse ga je kijken naar de interne en externe factoren die invloed hebben op je bedrijf. Hierin neem je factoren mee als: economische factoren, demografische factoren en technologische factoren.
Ook ga je aan de slag met het maken van een SWOT-analyse waarin je een overzicht maakt van de sterke en zwakke punten van het bedrijf en de kansen en bedreigingen voor je bedrijf.
Ondernemingsstrategie en -doelstellingen
Hiervoor maak je een overzicht van de algemene ondernemingsstrategie en de doelstellingen die je hebt staan voor je bedrijf. Zowel voor de korte als lange termijn.
Marketingdoelstellingen
Bij de marketingdoelstellingen beschrijf je wat het bedrijf wilt bereiken door middel van het inzetten van marketing. Dit komt redelijk overeen met de algemene ondernemingsstrategie en -doelstellingen omdat marketing hier waarschijnlijk een grote rol in speelt.
Marketingstrategieën
Hoe wil je de eerder gemaakte marketingdoelstellingen bereiken? Dat beschrijf je in dit gedeelte van het marketingplan. Hier ga je ook kijken naar je doelgroep. Waar wonen ze, wat zijn hun interesses, etc. Ook kijk je naar de concurrentie, wat is hun marketingstrategie en wat kan je hiervan leren?
Marketingprogramma’s
Nu je een overzicht hebt van een algemene marketingstrategie ga je nu kijken hoe je deze praktisch gaat implementeren. Dit kan je doen door middel van de 4 P’s: product, prijs, plaats en promotie.
Welk product verkoop je, voor welke prijs, waar ga je dit product in de markt zetten en hoe ga je het product promoten.
Vooral het promotie stukje van de 4 P’s is belangrijk. Welke marketing vormen ga je gebruiken? Traditionele marketing of online marketing? Of een combinatie? En welke kanalen ga je hiervoor inzetten? Voor online marketing kan je bijvoorbeeld online gaan adverteren of kan een social media opzetten om je doelgroep te bereiken. De keuze is volledig aan jou.
Financieel plan
Hoeveel geld ben je bereid uit te geven aan je marketing. Het is erg belangrijk dat je hier een goed overzicht van maakt. Adverteren kost namelijk geld, net als iemand inhuren die bijvoorbeeld de SEO voor jouw bedrijf gaat doen.
Maak je klant blij
Uiteindelijk komt marketing neer op het overbrengen van een goed gevoel voor jouw bedrijf en merk. Probeer je klanten blij te maken met jouw product of dienst en vertaal dit in je marketing.