In ons vorige blog heeft u kunnen lezen over het inzetten van chatbots van bedrijven, we hadden het hier ook onder andere over de bounce rate van een website. Maar wat betekent bounce rate eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat bounce rate is en geven we 7 hands on tips om uw bouncerate te verlagen!
De betekenis van bounce rate
De bounce rate is het percentage van website bezoekers die uw website verlaat zonder ze verder klikken op een andere pagina binnen uw website. Dit wordt bouncerate genoemd. Simpelweg zijn dit dus lezers die snel wegklikken op uw website. Maar dit hoeft niet altijd iets slechts te zijn! Wanneer u bijvoorbeeld de eigenaar bent van een restaurant. En uw website hebt ingericht dat de bezoeker snel contact met u kan opnemen of uw locatie kan zien, dan is het logisch dat hij / zij snel uw site verlaat.
Het ligt dus totaal hoe u uw website heeft ingericht en of uw doel is om uw bezoeker door een funnel te leiden. Als dit zo is, dan is het belangrijk dat uw bouncerate zo laag mogelijk is. U weet nu wat bounce rate is, hieronder geven wij 7 tips om het te verlagen.
Één van de redenen dat u een hoge bouncerate kan hebben is door de propositie op de startpagina. Wordt daar namelijk wel duidelijk wat u te bieden heeft voor uw bezoeker. Of u een probleem kan oplossen. Of inspelen op een behoefte.
Maar de bouncerate op uw website is niet alleen afhankelijk van de van de teksten op uw website. Ook uw design heeft hiermee te maken. Is alles makkelijk te vinden op uw website en straalt uw website betrouwbaarheid uit? Dit zijn dingen waar u op moet letten. Wilt u weten hoe u het design van uw website kan optimaliseren zodat u een lage bouncerate krijgt? Hou dan vooral onze blog in de gaten! Hier zullen wij de komende weken een aantal blogs over schrijven.
Wilt u per direct weten hoe u uw bouncerate kunt verlagen voor meer conversie? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van SMOOP op: 06 – 4732 1174 of vraag een offerte aan.
Waar vind u uw bouncerate terug?
Uw kunt uw bouncerate terugvinden binnen Google Analytics. Maar er zijn ook nog een hoop andere tools te gebruiken om uw bouncerate op terug te zien. Een voorbeeld is een tool zoals, MosterInsights waarbij u alles op 1 plek kunt bijhouden. U kunt dan in uw dashboard terug zien binnen WordPress.
Maar Google Analytics is wel de makkelijkste tool om te gebruiken, bovendien is dit gratis.
wat is en goede bouncerate?
Uw bouncerate valt altijd wel uit te rekenen met een tool. Maar het is ook fijn om te weten hoe deze tools werken en hoe u dit zelf uit zou kunnen rekenen. Een infographic gepubliceerd door Kiss Metrics toont aan hoe de bounce rate tot stand komt.
7 tips om uw bounce rate te verlagen
-
Verhoog de kwaliteit en relevantie van uw foto’s
Als uw foto’s saai zijn of niet inspelen op de interesse van de bezoeker. Dan zal de bezoeker van uw website u site snel willen verlaten. Dit gaat ten koste van uw resultaten. Dit is ook zo wanneer de foto’s van erg lage kwaliteit zijn.
2. Versnel uw website
In een ander blog bericht, over het versnellen van uw website. Schreven wij eerder hoe belangrijk het is dat uw website een goede laadtijd heeft. Niet alleen voor websites maar ook voor mobiel. Als uw website traag is blijven de bezoekers niet lang op uw website en klikken ze weg.
3. Verbeter de User Experience
Verder is één van de belangrijkste punten dat u de usebility van uw website verbeterd. Staan de Call to Action knoppen op de juiste plaats. Werkt met menu van uw website goed op mobiel en op website? Enzovoort.
4. Maak uw website leesbaar
U heeft een mooie site. Goede foto’s en een strak design. Maar zijn de lettertjes wel te lezen, ook voor de lezer die wat minder goed kunnen lezen? Dit is erg belangrijk. De tekst op uw website moet goed leesbaar zijn op zowel: computer, tablet als mobiel.
Wat wij van SMOOP namelijk vaak terug zien, is dat men een heel klein lettertype gebruikt op zijn / haar website. Bijvoorbeeld een lettertype van 9. Voor jongere mensen is dit misschien goed leesbaar, aangezien u toch een stuk meer informatie kwijt kan op een kleine ruimte. Maar is uw doelgroep boven de 23 jaar oud? Dan is dit niet aan te raden.
5. Maak gebruik van video om de lezer aan te spreken
Het gebruik van video’s op websites is echt iets van de laatste jaren. We zien dit eigenlijk steeds vaker terug. Maar is het nu een goede keuze om voor een video te kiezen op uw landingspagina of ergens anders binnen uw website? Ons antwoord: het ligt eraan. Wanneer u namelijk een lokaal bedrijf heeft en echt de bezoeker wil aansporen tot een bepaalde actie. Als uw website gebruikt als een soort van portfolio, dan is dit zeker een goede keuze. Heeft u echter een hoop bezoekers op uw website waarbij u een zo laag mogelijk bounce rate wil, dan is het slimmer om dit weg te laten. Het beïnvloeden namelijk de laadsnelheid.
6. Gebruik een consistentie contentstrategie
Het is voor Google maar ook voor de gebruiker belangrijk dat u uw website up to date houdt. Niemand zit immers te wachten op verouderde informatie! Daarom is het verstandig om dit een goede invulling te geven. Wilt u de content zelf gaan schrijven, of besteed u dit uit aan een professional?
Wanneer u ervoor kiest om zelf de content te schrijven, dan is het goed om er in ritme in te hebben. Schrijf bijvoorbeeld 1 blog bericht per week op een woensdag middag. En probeer dit vol te houden
7. Huur een professional in om uw bouncerate te verlagen
De laatste tip die wij u willen meegeven is dat u er ook voor kan kiezen om een professional kan inschakelen om uw bouncerate te verlagen. Er gaat namelijk een hoop tijd in zitten om precies na te gaan waar het hem in zit dat de bezoeker uw site snel verlaat. Wij van SMOOP kunnen u hierbij helpen, maar er zijn ook genoeg andere bureau’s in Nederland waarbij u terecht kunt 🙂
Wilt u dat wij u helpen? Dan staan wij graag voor u klaar! U kunt hier contact met ons opnemen. Of u kunt bellen naar: 06 – 4732 1174.