Wat doet een online marketeer?

Werkzaamheden online marketeer

Een online marketeer is een persoon die zich bezig houdt met alle online aspecten van een marketing strategie. Maar wat houden al deze aspecten in en wat kan een online marketeer eventueel voor jouw bedrijf of organisatie betekenen?

 

Werkzaamheden online marketeer

Waar een online marketeer zich mee bezig houdt

Als je een bedrijf hebt lever je een product of dienst, maar hoe komt jouw doelgroep te weten dat jouw bedrijf bestaat en dat jij deze bepaalde producten of diensten levert? Daar komt marketing bij om de hoek kijken.

Bij grote bedrijven is de marketing afdeling vaak ook een groot onderdeel van het bedrijf. Er werken hele teams aan de marketing strategie van een bedrijf om zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep te kunnen bereiken en deze om te zetten tot betalende klanten.

In de hedendaagse marketing wereld kan je marketing onder verdelen in twee categorieën: traditionele marketing en online marketing. Deze twee categorieën kan je ook weer onderverdelen in verschillende subcategorieën.

Traditionele marketing houdt zich bezig met alle offline marketing zoals TV reclames, radio, magazine advertenties, folders etc.

Bij online marketing worden online platformen gebruikt om doelgroepen te bereiken zoals social media platformen, apps, zoekmachines, websites en e-mail.

Een online marketeer houdt zich dus bezig met al deze online platformen om op deze manier de doelgroep van een bedrijf te bereiken.

 

De vaardigheden van een online marketeer

Zoals gezegd houdt een online markteer zich dus bezig met de online marketing strategie van een bedrijf. Hiervoor gebruikt de marketeer alle online platformen die hij of zij tot zijn beschikking heeft. Deze verschillende platformen vragen om verschillende specifieke vaardigheden om het beste uit deze kanalen te halen. Zo bestaat online marketing uit de volgende facetten waar een online marketeer zich in kan verdiepen:

  • Search Engine Marketing: SEO en SEA.
  • Google Ads: Zowel SEA als YouTube Ads, Display Ads en Shopping Ads.
  • Social Media Marketing: Eigen social media en paid social media.
  • Influencer Marketing: Marketing door middel van influencers.
  • E-mail Marketing: Marketing door middle van e-mails.
  • Conversion Rate Optimization: Hoe deel je een website in zodat deze meer klanten oplevert.

 

Vaardigheden van een online marketeer

Search Engine Marketing

Bij search engine marketing houdt een marketeer zich bezig met SEO (search engine optimization) en SEA (search engine advertising).

SEO wordt gebruikt om een organische (zonder advertenties) toppositie te veroveren in de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google of Bing. Wanneer je voor veel zoektermen in de top 3 zoekresultaten staat draagt dit bij aan een betere merkbekendheid, maar zul je ook enorm veel verkeer naar je website krijgen. Hoe meer verkeer van jouw doelgroep, hoe meer klanten.

SEA wordt gebruikt om met betaalde advertenties bovenaan in zoekmachines te staan. Dit lijkt dus op SEO maar zit wel degelijk verschil in. Benieuwd naar het verschil tussen deze twee? Lees dan ons artikel: SEO vs SEA: Wat is het verschil?

 

Google Ads

Google Ads wordt door een online marketeer ingezet om advertenties te plaatsen op andere websites, YouTube en de zoekmachine van Google. Het programma waarmee dit wordt gedaan is lastig te begrijpen en vraagt om een echte online marketing expert om deze vorm van online marketing uit te voeren.

 

Social Media Marketing

Social media marketing is tegenwoordig een groot onderdeel van een online marketing strategie. Zowel het inzetten van eigen social media pagina’s als het inzetten van betaalde advertenties op de verschillende social media platformen werkt erg goed. Daarom is social media marketing een vak apart in de online marketing wereld en vraagt dit om een goede online marketeer die hier verstand van heeft.

 

Influencer marketing

Influencer marketing wordt de laatste jaren veel ingezet. Met deze vorm van online marketing worden influencer ingezet om bij te dragen aan de merkbekendheid en verkoop van een product. Een online marketing die hier verantwoordelijk voor is houdt zich veel bezig met het vinden van influencers die kunnen bijdragen aan de merkbekendheid en verkoop van de producten of diensten van het bedrijf waar de marketeer voor werkzaam is.

 

E-mail marketing

Misschien wel een van de oudste vormen van online marketing maar nog steeds effectief. Een e-mail marketeer houdt zich bezig met het versturen van nieuwsbrieven en sales mailtjes naar potentiële en bestaande klanten.

 

Conversion Rate Optimization

De website van een bedrijf is zowel het visitekaartje als het verkooppraatje in één. Een website moet zo in elkaar zitten dat een bezoeker de website verlaat met het doen van een aankoop of het achterlaten van enkele gegevens zoals een e-mail adres zodat deze persoon een potentiële klant wordt. Door een website op een bepaalde manieren in te delen en te laten voldoen aan bepaalde sales technieken kan dit worden volbracht. Dit is ook de taak van een online marketeer die een expert is in convertion rate optimization.

 

Online marketing analyses

Op het internet is alles goed te meten. Met tools zoals Google Analytics en Google Search Console kan je het gedrag van je doelgroep goed in kaart brengen en hier op in spelen. Ook dit is de taak van een online marketeer. Een online marketeer in continu bezig met het doen van analyses om te zien waar er dingen kunnen worden verbeterd in de online marketing strategie.

 

Online marketing analyse

 

Met behulp van Google Analytics kan een online marketeer bijvoorbeeld kijken naar de bezoekers van je website. Je kan niet letterlijk zien hoe de gebruikers heten en waar ze precies wonen, maar je kunt veel leren van het gedrag van een groep bezoekers op een website. Wanneer er 100 bezoekers op je home pagina terecht komen vanuit Google, maar niemand verder klikt naar de volgende pagina op je website kan je de conclusie trekken dat er iets mis is met je home pagina. Een online marketeer zal dan kijken naar de home pagina om te zien hoe deze verbeterd kan worden zodat websitebezoekers wel doorklikken op je website.

Met Google Search Console kan je bekijken hoe bezoekers via Google op jouw website terecht komen. Dit is onderdeel van SEO. Een online markteer kan naar deze gegevens kijken en een plan maken om de SEO van een website te verbeteren om zo meer websitebezoekers te genereren.

Ook kan je de gegevens van websitebezoekers gebruiken in je advertenties op social media. Wanneer jouw websitebezoekers allemaal tussen de 20 en 30 jaar oud zijn kan je deze gegevens gebruiken om je social media advertenties te richten aan mensen tussen de 20 en 30 jaar oud.

Kortom, een online marketeer is nooit uitgekeken en is altijd bezig met verbeteren van de strategie door middel van de analyses die hij of zij kan doen aan de hand van alle online gegevens.

 

Conclusie

Een online marketeer houdt zich bezig met verschillende online marketing vormen die bijdragen aan de algemene marketing strategie van een bedrijf of organisatie. Deze verschillende vormen bestaan uit search engine marketing, Google Ads, social media marketing, influencer marketing, e-mail marketing en conversion rate optimization.

Ook houdt een online marketeer zich bezig met het analyseren van doelgroepen met behulp van online tools. De marketeer is altijd bezig met het optimaliseren van de online strategie om zo een goede bijdragen te leveren aan de algemene marketing strategie.

Hulp nodig bij
online marketing?