Wat doet een AED met je hart?

aedwinkel

Wanneer iemand een stilstand aan zijn hart heeft, wordt er wel eens een AED ingezet, maar wat is dat nou eigenlijk? In deze tekst gaan we kijken wat het precies is, waar de afkorting precies voor staat, maar ook naar wat een AED met je hart doet.

Automatische externe defibrillator

AED is de afkorting van een automatische externe defibrillator. Een andere benaming voor het apparaat is een hartstarter. Met die reden wordt het apparaat dus ook ingezet wanneer iemand een hartstilstand heeft. Om te leven is het belangrijk dat het hart blijft werken. Wanneer een hartstilstand toetreed, houdt dat in dat het hard letterlijk stil ligt. Het bloed wordt niet meer rondgepompt en de verschillende organen worden daardoor niet voorzien van zuurstof. Cellen in de hersenen zullen hierdoor al heel snel afsterven en ook andere organen zullen binnen enkele minuten stoppen met werken. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat het hart zo snel mogelijk weer gestart wordt door middel van reanimatie. Een AED is een hulpmiddel bij deze reanimatie.

Wat doet een AED met je hart?

Een AED heeft een stembesturing die vaak aangeeft wat je moet doen. Hij zal je vertellen dat je eerst de electroden moet plaatsen op de borst van de patiënt. Hij kan daardoor een diagnose maken over de gesteldheid van het hart. Het apparaat zal hier opvolgend aangeven of het nodig is om een schok te geven. Er zijn verschillende apparaten, bij de ene zal het apparaat direct een schok geven, bij de ander vraagt hij of de hulpverlener op een knop wil drukken om de schok toe te dienen. Door de schok wordt het hart stilgelegd en als het ware gereset. Dat zorgt ervoor dat het hart weer kan gaan werken.

Wat zijn de meest populaire aed’s?

Een defibrillator is op verschillende openbare plekken te vinden, maar kan alsnog door aangeschaft worden wanneer je er graag een in het bedrijf of de winkel wil hebben. Wereldwijd het meest verkocht is de Philips Heartstart HS1. Een ander populair model is de Defisign Life AED omdat deze ook bestand is tegen stof en ander vuil. Welke jij wil hebben is natuurlijk aan jou zelf en welke het beste in de situatie past.

 

Hulp nodig bij
online marketing?