Waarom is onderhoud bij WordPress websites nodig?

Onderhoud is bij alles wat je hebt eigenlijk noodzakelijk. Neem bijvoorbeeld een auto, deze heeft regelmatig zijn onderhoudsbeurt en een APK nodig. Zo werkt het eigenlijk ook met een website. Als je een WordPress webdesign laat maken ben je nog niet klaar. WordPress heeft regelmatig onderhoud nodig vanwege de beveiliging, optimalisatie en voor de prestaties te kunnen waarborgen. Vaak merk je het als een website niet goed is onderhouden. Wij nemen je mee, hoe het komt en belangrijker hoe je het voorkomt!

Hoe merk je het aan WordPress?

Je kan het op verschillende manieren merken dat een WordPress website geen onderhoud heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld komen door beveiligingsissue’s, niet (goed) werkende plugins of door een langzame website. Vaak zijn deze website niet hoog gerankt in Google.

Hoe kan je WordPress onderhouden?

Als je wil dat je website goed presteer en ook in Google hoog komt te staan, dan moet je investeren in onderhoud. Het uitvoeren van WordPress onderhoud kan in verschillende fases. Hieronder benoem ik alvast de belangrijkste onderdelen.

Voer WordPress updates uit

Eén van de meest belangrijke onderdelen van een WordPress website is updaten. WordPress heeft regelmatig updates en dat is uiteindelijk met een reden. Als je de updates niet uitvoert draait jouw website op een verouderde versie, terwijl het niet nodig is. Wees verstandig en voer de updates aan, ze zijn vaak ook in je voordeel. Let wel op veranderingen voor je website. Soms bij updates kunnen er blokken verschuiven.

Oude plugins en thema’s verwijderen

Veel WordPress websites hebben oude plugins en thema’s, deze kunnen verwijderd worden. Zolang plugins of thema’s niet actief staan hebben ze geen nut voor de live staande website. Wees verstandig en verwijder deze bestanden.

Maak je database schoon

Het schoon maken van je database zorgt ervoor dat je website sneller gaat worden. Je moet alleen wel weten welke onderdelen je kan verwijderen of comprimeren. Er zijn ook verschillende plugins die jou kunnen helpen bij het comprimeren van afbeeldingen en andere mediabestanden. Daarnaast kan je altijd kijken welke bestanden je niet meer gebruikt. Als je je database laat optimaliseren wordt dit gelijk volledig nagekeken.

Maak een backup

Als je bij het schoonmaken van je database opeens WordPress verwijderd, is het handig als je nog een backup hebt. Als je geen backup ben, ben je eigenlijk heel de website kwijt. Wij raden altijd aan om elke dag een backup te maken, bij ons is dit standaard werk. Zo kan je kleine of grote aanpassingen altijd weer terugzetten, mocht het nodig zijn.

Preventief WordPress beveiligen

Beveiligen van je WordPress website doe je eigenlijk altijd preventief, je wilt namelijk hackers uitsluiten en de veiligheid van je gebruikers waarborgen. De belangrijkste stap die je kan zetten is het up-to-date houden van je website. Dat zorgt ervoor dat hackers niet via oude plugins of thema’s op jouw website kunnen komen.
Het beveiligen van websites is in sommige gevallen te technisch voor mensen en is het verstandig om het uit te laten besteden. Zo zijn er genoeg mogelijkheden tot WordPress onderhoud. Soms kan je namelijk meer kwaad als goed doen aan een website.

Website prestaties verbeteren

Iedereen wilt dat zijn website altijd in goede staat verkeerd, echter is dit bijna nooit het geval. Je hebt verschillende prestaties waar jouw website aan kan maar eigenlijk aan moet voldoen. Jouw website moet technisch up-to-date zijn en dit kost vaak veel tijd om dit regelmatig bij te houden. Daarnaast speelt SEO ook mee en dat bepaald de ranking in de zoekresultaten van Google. De pagina’s in de top drie krijgen namelijk de meeste website bezoeken.

Onderhoud van jouw WordPress uitbesteden

Het uit laten besteden van onderhoud bespaart veel tijd en zorgt ervoor dat je website beter gaat presteren. Daarnaast kan je altijd nog kiezen voor SEO als jouw website al presteert, het kan toch altijd beter? Bekijk alle WordPress onderhoudspakketten voor elke WordPress website en webshop. Vraag gelijk naar wat de mogelijkheden voor jouw website zijn. Tot snel!

Hulp nodig bij
online marketing?