Als je met je webshop de afgelopen jaren veel succes gehad hebt op de Nederlandse markt is de stap naar het buitenland een logische keuze. Steeds meer en meer webshops kiezen ervoor om ook andere landen binnen de EU te betreden. Logisch ook, want met slechts 17 miljoen inwoners is de Nederlandse markt niks vergeleken met andere landen in de EU. Maar hoe zorg je er nou voor dat je webshop in het buitenland net zo’n succes wordt als hier?
Daar komt internationale SEO om de hoek kijken. In dit artikel gaan we in op 4 belangrijke aspecten. Let je hier goed op, dan is het slechts een kwestie van tijd tot je webshop ook in het buitenland begint te lopen.
De URL-structuur van je webshop
Net als in Nederland is het eerst zaak dat je gaat nadenken over de URL van je website. Voor de Nederlandse markt heb je als het goed is gekozen voor een URL die er ongeveer zo uitziet: www.mijnwebshop.nl. Echter, met je Nederlandse webshop een buitenlandse markt betreden wordt nogal lastig, sinds zij hoogstwaarschijnlijk onze taal niet zullen spreken. Er zal daarom een nieuwe URL-structuur tot stand moeten komen. Hierbij heb je de keuze uit drie opties:
- Topleveldomain
- Subdomeinen
- Submappen
Topleveldomain
Een topleveldomain noemen we ook wel een ccTLD (Country-Code Top-Level Domain). Simpel gezegd, met een topleveldomain geef je bij Google aan dat je je focust op één gebied/regio. Met www.mijnwebshop.nl geef je dus aan dat je je focust op Nederland. Voor België zou het dan www.mijnwebshop.be zijn en voor Duitsland www.mijnwebshop.de. Dit heeft de voorkeur van Google.
Je zou ook nog kunnen kiezen voor een generieke topleveldomain. Een voorbeeld hiervan is www.mijnwebshop.com. Voor internationale websites is dit eigenlijk de beste optie. Een (groot) nadeel van het kiezen van een topleveldomain is dat je weer vanaf ‘0’ moet beginnen. De autoriteit die je bij je Nederlandse website opgebouwd hebt kom compleet te vervallen voor de ‘buitenlandse’ webshop.
Subdomeinen
Een andere optie zijn subdomeinen. Hierbij maak je gebruik van taalcodes: nl. voor Nederlands, de. voor Duitsland en be. voor België. Dit is ook gelijk de minst gekozen optie. Het is voor de gebruiker namelijk best lastig om te onderscheiden op welke website hij/zij nou precies zit. Een voordeel ten opzichte van een topleveldomain is echter wel dat je buitenlandse webshop meelift op de autoriteit van je Nederlandse webshop.
Submappen
Als laatste heb je nog de optie tot submappen. Dit zie je regelmatig terugkomen, bijvoorbeeld www.mijnwebshop.nl/be en www.mijnwebshop.nl/de. Hierbij lift je mee op de autoriteit van je Nederlandse webshop en het is voor de bezoeker beter te onderscheiden dan een subdomein. Voor internationale webshop is dit een veel gekozen optie.
Vertaal je zoekwoorden
In Nederland focus je je met je webshop op bepaalde zoekwoorden. Als eenmaal de URL-structuur vastgelegd is kan er gekeken worden naar de vertalingen van deze zoekwoorden. Er vanuit gaande dat je je op dezelfde producten blijft focussen.
Een veelvoorkomende valkuil hierbij is dat de zoekwoorden te letterlijk vertaald worden. Het zou namelijk maar zo kunnen dat jouw potentiële klanten andere benamingen voor jouw producten gebruiken als dat je Nederlandse klanten doen. Dit zien we met name terug in het Engels en Duits. Laat daarom voor de zekerheid je zoekwoorden controleren door iemand wiens moedertaal het is, of schakel bijvoorbeeld een Duits of Engels vertaalbureau in om het te checken.
Boeiende content in elke taal
De teksten op je Nederlandse website zijn niet lukraak geschreven. Ze zijn geschreven met een doel in het achterhoofd en brengen een bepaalde boodschap over. Dit geldt natuurlijk niet voor elke tekst op je website, maar als het goed is voor een groot gedeelte wel. Ga je een buitenlandse markt betreden, dan wil je niet dat jouw potentiële klanten afhaken door slechte vertalingen.
Schakel daarom een professioneel vertaalbureau in met native speakers. Native speakers zijn namelijk mensen die de taal volledig beheersen, net als wij dat met Nederlands hebben. Zij weten precies welke terminologie er gebruikt wordt en zorgen ervoor dat de boodschap die je in het Nederlands overbracht, behouden wordt. Dit zal een grote boost in vertrouwen geven bij je potentiële klanten.
Lokale linkbuilding
Voor welke URL-structuur je ook kiest, linkbuilding blijft één van de belangrijkste factoren voor het ranken van je webshop in Google. Ook voor je nieuwe webshop zal je dus links moeten verkrijgen. Zorg er dan wel voor dat de links die je verkrijgt ook uit het land waar je zaken wilt gaan doen komen. Dit vergroot je lokale autoriteit en zal je webshop een goede boost geven in de rankings van Google.
Contacteer bijvoorbeeld lokale distributeurs. Zo krijg je sterkte, relevante en autoritaire links en misschien komen er wel lucratieve samenwerkingen uit voort.
Houd rekening met bovenstaande aspecten als je met je webshop een buitenlandse markt wilt betreden en je bent van succes gegarandeerd!