De voordelen van het oversluiten van een hypotheek

Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek kan een goede optie voor zijn als je je huidige hypotheekbetaling wilt verlagen of je huislening sneller wilt aflossen. Er zijn inderdaad tal van voordelen en het is de moeite waard om nader te onderzoeken of die voordelen ook voor jou gelden.

Hypotheek oversluiten

Wat is herfinanciering?

Wanneer je herfinanciert, vervangt je geldschieter je oude hypotheek door een nieuwe. De meeste mensen doen dit om hun maandelijkse hypotheekbetaling te verlagen, maar anderen veranderen van een 30-jarige hypotheek naar een 15-jarige hypotheek, zodat ze hun hypotheekschuld sneller kunnen aflossen. Een ding om op te merken is dat herfinanciering geen tweede hypotheek is. Een tweede hypotheek geeft je geld van je eigen vermogen, terwijl herfinanciering je een nieuwe hypotheek geeft (idealiter met betere voorwaarden).

 

De twee belangrijkste vormen van het oversluiten van je hypotheek

 

Rente en looptijd

Rente en looptijd is de herfinanciering van je resterende saldo tegen een lagere rente en om het aantal jaren dat nodig is om de lening af te betalen te verkorten.

 

Cash-Out

Een ander type is cash-out, waarbij je een nieuwe hypotheek afsluit voor meer dan je schuld. Het verschil in contanten kun je gebruiken om bestaande schulden af te lossen.

 

Is het een goed idee?

Zoals gezegd, zijn de twee belangrijkste redenen voor herfinanciering het verlagen van je maandelijkse aflossing en het verkorten van de tijd die nodig is om je lening af te lossen.

 

Lagere maandelijkse betalingen betekent dat je in totaal minder betaalt voor je huis, terwijl je ook extra geld vrijmaakt dat je kunt gebruiken voor besparingen op korte en lange termijn. Je kunt het geld ook gebruiken om andere schulden af te lossen.

Je bouwt sneller vermogen in je huis op als je je schuld sneller aflost. Maar vergeet niet dat je maandelijkse betaling hoger zal zijn als je deze route neemt.

Andere redenen om je huis te herfinancieren zijn het consolideren van je schuld, het vervangen van een hypotheek met een aanpasbare rente door een lening met een vaste rente, waarbij je betaling hetzelfde blijft voor de duur van de lening.

 

Is herfinanciering geschikt voor jou?

Een manier om te bepalen of een herfinanciering iets voor jou is, is het berekenen van het break-even point. Hiermee bedoelen we de tijd die het zal duren voordat de hypotheekherfinanciering zichzelf heeft terugverdiend. Het break-even punt wordt bepaald door de totale afsluitkosten en je maandelijkse besparingen. Dus, als de afsluitkosten van je oversluiting €3.000 zijn, en je bespaart een extra €100 per maand, zou het je 30 maanden kosten om break-even te draaien. Als je niet van plan bent je huis langer dan 30 maanden te houden, is het waarschijnlijk een goed idee om bij je huidige hypotheek te blijven.

 

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden voordat je beslist of herfinancieren voordelig voor je is, is: “Wat wil ik bereiken met deze herfinanciering?” Nogmaals, het antwoord kan een verlaging van je maandelijkse hypotheekbetaling zijn, het verkorten van de voorwaarden van je lening, en nog veel meer.

 

Wil jij je hypotheek oversluiten? Neem dan contact op met Spaaq. Zij helpen je verder in de wereld van hypotheken en hypotheekadvies.

 

Hulp nodig bij
online marketing?