Top 10 voordelen van robotlassen

lassen

De automatisering van het lassen biedt talrijke voordelen voor bedrijven van elke omvang – van een verbeterde productiviteit en lasconsistentie tot lagere kosten voor productie, arbeid en materiaal.

Robots zijn niet langer alleen geschikt voor grote fabrikanten, maar ook kleinere tot middelgrote bedrijven kunnen hun voordeel doen met de implementatie van een oplossing voor robotlasautomatisering.

1. Verhoging van de productiviteit

Doordat een robot in staat is gelaste componenten drie tot vijf keer sneller te verwerken dan mensen door continu te werken, een grotere boogtijd te weerstaan en snel tussen lasnaadposities te bewegen, kan een robotlassysteem voor een aanzienlijke verhoging van de output zorgen.

2. Consistentie en Herhaalbaarheid

Handmatig lassen vereist een hoge mate van vaardigheid en concentratie om consistentie en herhaalbaarheid te bereiken. Een lasrobot kan continu precies dezelfde lascyclus uitvoeren, 24 uur per dag, zeven dagen per week.

3. Flexibiliteit

Manuele lasprocessen vereisen meerdere mallen die bij elke productierun worden verwisseld. Robots kunnen kostbare tijd besparen en gereedschapswissels overbodig maken omdat grijpers elk onderdeel, ongeacht grootte of vorm, kunnen grijpen, op de assemblage kunnen plaatsen en het tijdens het lasproces stevig vast kunnen houden.

4. Veiligheid

Er bestaan talrijke veiligheidsrisico’s voor lassers, zoals elektrische schokken, blootstelling aan gassen en giftige dampen, en brandwonden aan het hoornvlies van de ogen. Robotlassers hebben zich bewezen in het terugdringen van het aantal ongevallen bij werknemers in de metaalverwerkende industrie, waarbij het aantal verwondingen elk jaar afneemt.

5. Kwaliteit

Een robotlasser kan superieure kwaliteit bereiken door te zorgen voor de juiste lashoek, lassnelheid en lasafstand met een herhaalbare nauwkeurigheid van (+0,04mm). Door ervoor te zorgen dat elke lasverbinding consistent volgens de hoogste kwaliteit wordt geproduceerd, wordt de behoefte aan dure herbewerkingen aanzienlijk verminderd.

6. Arbeid

Nu er een tekort is aan geschoolde arbeiders, hebben robotlassers geholpen om dit probleem op te lossen. Hoewel er nog steeds handlassers nodig zullen zijn voor jobs met een hoge graad van maatwerk, zal een robotlasser de problemen in drukke tijden verlichten door het aantal extra uren en de noodzaak om extra personeel aan te werven en op te leiden, te verminderen.

7. Minder verbruiksartikelen

Bij manueel lassen wordt de grootte van de las bepaald door de operator en dit kan resulteren in een grotere las dan vereist. Robots zijn geprogrammeerd om altijd op de juiste lengte en grootte van de lasnaad te lassen, wat een aanzienlijke besparing in de tijd oplevert.

8. Lagere productiekosten

Door verbeteringen in kwaliteit, consistentie en productiviteit kan een robotlassysteem onderdelen leveren tegen een lagere kostprijs. Verdere besparingen kunnen ook worden gerealiseerd door een lager energieverbruik en lagere kosten voor verbruiksartikelen, naast een verlaging van de werknemerscompensatie en verzekeringskosten.

9. Vermindering van de vervorming van de lasnaad

Vervorming in een las ontstaat door het uitzetten en inkrimpen van het lasmetaal en het aangrenzende basismetaal tijdens de opwarm- en afkoelcyclus van het lasproces. Robotlasmachines zijn zo afgesteld dat ze de las correct dimensioneren voor de eisen van de verbinding, het aantal laspassen tot een minimum beperken en het proces snel voltooien om de opwarming van het omringende metaal, dat kan uitzetten en tot vervorming kan leiden, tot een minimum te beperken.

10. Verhoogd concurrentievoordeel

Het implementeren van een robotlasoplossing kan bedrijven onderscheiden van de concurrentie door een snellere afwerking en levering van producten mogelijk te maken en tegelijk een constante kwaliteit te garanderen.

Hulp nodig bij
online marketing?