Met deze handige & trendy tips bespaar je ruimte in je eetkamer

Woonkamer met tafel en stoelen

Het komt vaak voor dat mensen struikelen over de indeling van hun eetkamer. Soms maakt dit deel uit van dezelfde ruimte als de woonkamer of komen ze in de knoop met de doorgang naar de keuken. Met deze handige tips ziet je eetkamer en nog steeds super trendy uit en bespaar je veel ruimte door de ultieme indeling.

 

Basisbehoeftes in de eetkamer

Laten we eerst daar even mee beginnen. Hoeveel ruimte heb je eigenlijk rondom je eettafel nodig? Want ongetwijfeld vind jij het ook fijn om een ruime eettafel te hebben waar je lekker royaal met elkaar aan kan tafelen. Alleen als je niet genoeg ruimte hebt rondom de eettafel, dan is het ineens niet meer fijn. Standaard wordt ervan uitgegaan dat je ongeveer 120 centimeter nodig hebt rondom je eettafel. Dan heb je voldoende ruimte om je stoel goed naar achteren te schuiven als je op wilt staan. Maar ook voldoende ruimte om nog achter de stoelen langs te lopen als er al iemand zit.

 

Tafel met stoelen

 

Analyseer je kleine eetkamer

Het is altijd belangrijk om je eetkamer eens goed te bestuderen. Bedenk voor jezelf wat je eetkamer klein maakt. Lijkt mijn eetkamer bijvoorbeeld klein omdat er erg weinig licht naar binnen valt? Is het misschien een te donker geschilderde ruimte? Heeft de eetkamer een laag plafond of ligt er een donkere vloer in? De basiselementen van een eetkamer zijn een belangrijke factor die meespeelt in de beleving van je eetkamer. Een kleine aanpassing maakt soms een wereld van verschil.

 

De vorm van de eetkamertafel

De afgelopen jaren zijn de ronde eetkamertafels echt een trend en dit zal voorlopig ook niet meer veranderen. Ze stralen echt sfeer uit, vallen op door de vorm en je kunt iedereen aan tafel zien. Juist in diepe en smalle woningen zijn de ronde en ovale tafels echt een oplossing, je doorbreekt namelijk de ruimte met rechte lijnen. Ook is het super fijn dat je de eetkamertafel wat meer in een hoek kan plaatsen zonder dat het rondom de tafel te krap wordt. Ook kun je kijken naar de poten onder een ronde eettafel. Een pilaar poot is heel erg handig want zo kom je nooit in de knoei met de poten van de eetkamerstoelen. Is een ronde eetkamertafel niet jouw ding of heb je al een rechthoekige tafel in huis? Lees dan snel verder hoe je dit kunt oplossen.

 

Tafel met plant                                              Tafel met lamp

 

Oplossingen voor rechthoekige eetkamertafels

De meest voorkomende oplossing voor een rechthoekige eetkamertafel is een kleine ruimte is het inzetten van een eetkamerbank waardoor je het geheel tegen de muur kan aanzetten. Hierdoor creëer  je meer loopruimte aan de andere zijde van de tafel. Eetkamerbank zijn er in vele maten en vormen. Van stoer en robuust tot elegant en minimalistisch. En met een uitgebreide keuze aan afmetingen, uitvoering, bekleding en kleuren. Bovendien zijn de meeste eetkamerbanken onderdeel van een woonprogramma, zodat je altijd voor kunt kiezen voor bijpassende eetkamerstoelen in dezelfde kleur. Of juist in verschillende kleuren, wat een leuk speels effect aan je eethoek geeft.

 

Indeling woonkamer                                        Woonkamer met tafel en stoelen

 

Eetkamerstoelen voor een kleine eetkamer

Om je kleine eetkamer zo optimaal mogelijk te benutten is het aan te raden om te kiezen voor eetkamerstoelen met een smal frame. Stoelen met brede armleuningen nemen veel ruimte en plaatsen in beslag. Het is dus wijsheid is om stoelen zonder armleuning te kiezen. Wanneer het aankomt op stijl, ga dan voor lichte kleuren. Dit oogt ruimtelijk! Om je eetkamerhoek is speelser en opvallender te maken kun je verschillende eetkamerstoelen met elkaar combineren. Zo zie je de trend waarbij verschillende vintage stoelen worden gecombineerd in één set. Dit combineert ook erg mooi met een houten eetkamerbank.

 

Hippe woonkamer

Hulp nodig bij
online marketing?