Waar denk jij aan bij het horen van de term thought leadership term? Als buzzwoord wordt het veelvuldig gebruikt door trendwatchers, marketing guru’s en zelfverkozen specialisten, maar wat houdt thought leadership nu eigenlijk helemaal in? En waarom is het zo interessant voor bedrijven? Een blik op kennisdelen en autoriteit worden middels thought leadership.
Wat is Thought leadership?
Thought leadership draait in de eerste plaats om het anticiperen op vragen en suggesties van klanten. Je hebt een unieke kijk op zaken die op dit moment echt belangrijk zijn voor je doelgroep. Klanten bepalen de agenda, en jij hebt een waardevolle kijk op deze onderwerpen waarmee je deze klanten echt kunt helpen. Zijn jouw klanten retailers bijvoorbeeld? Dan zou jij als thought leader een mening kunnen hebben over het omvallen van winkelketens (van de 75 omgevallen retailers werden er 72 voortgezet) bijvoorbeeld of de rol van internet (“E-commerce is het domste businessmodel”).
Een thought leader is iemand die wordt gezien als een autoriteit op zijn
vakgebied. Niet alleen door zijn collega’s en mede-deskundigen, maar vooral
door de klanten. Je herkent een thought leader vaak ook aan zijn voorspellend
vermogen: wat gebeurt er in de toekomst in het vakgebied? Welke trends komen er
aan en welke impact zullen ze hebben? Waar moeten klanten straks rekening mee
gaan houden?
Waarom is thought leadership zo belangrijk? 3 redenen
Klanten willen niet per se producten of diensten aanschaffen, maar een oplossing die werkt voor hun probleem. Daarvoor zien ze graag dat een leverancier ook hun situatie, uitdagingen en vraagstukken echt begrijpt. Veel bedrijven die met een schuin oog naar hun concurrenten kijken, zullen moeten toegeven dat ze eigenlijk hetzelfde aanbieden. Veel marketingbureaus verschillen eigenlijk niet. Gaat het nu bijvoorbeeld om SEO, SEA, Facebook marketing, e-mailmarketing of drukwerk, al deze onderwerpen richten zich op bedrijven die iets willen verkopen en naar hun markt brengen. Dus als jij – met thought leadership – laat zien dat jij weet hoe zij echt omzet kunnen maken, dan maakt het kanaal veel minder uit.
Er zijn de volgende drie hoofdredenen om thought leadership te overwegen als bedrijf:
- Thought leadership zorgt voor PR: Als bedrijf wordt je een spreker op een bepaald onderwerp: een zogeheten ‘talking head’. Dat brengt PR-kansen met zich mee in de vorm van interviewverzoeken, deelname aan expertpanels en het beter oppakken van nieuwsberichten.
- Thought leadership brengt content: Blogs, social media, PR en de nieuwsbrief: allemaal kanalen die je doorlopend wilt voeden met content. Goed uitgevoerde thought leadership resulteert in kwalitatief goede contentmarketing.
- Thought leadership bouwt vertrouwen: Met het bieden van waardevolle en accurate informatie op een consistente manier, verdien je geloofwaardigheid. Daarmee oogst je respect van concullega’s, leveranciers én klanten. Geef je echt iets van waarde weg, zoals inzichten waarmee klanten kosten besparen, dan zijn zij genegen om eerder voor jouw bedrijf te kiezen vanwege het wederkerigheidsprincipe.
Thought leadership is vooral iets voor B2B-bedrijven. De beslissingsstructuur binnen een bedrijf is doorgaans veel complexer dan binnen een huishouden, omdat er vele verschillende belanghebbenden, rollen en niveaus kunnen zijn. Bij grote vraagstukken zijn deze mensen niet alleen geïnteresseerd in mogelijke oplossingen, maar ook in echte vakkennis en ideëen.
Zo boek je resultaat met thought leadership
Goed om te weten: thought leadership werkt alleen als de expertise en de hartstocht van de thought leader doorklinkt in wat hij zegt en doet. Daarnaast moet je research – de feiten die jij presenteert –kloppen én actueel zijn. Maak het gerust ook persoonlijk. Persoonlijkheid en humor zijn belangrijke eigenschappen voor een thought leader. Dit is namelijk wat ons menselijk maakt. Mensen kopen liever van mensen die ze aardig vinden; likeability is wederom een beïnvloedingsprincipe van Cialdini.
No man is an island. Kennisdelen doe je niet alleen. Bespreek je ideëen met klanten, toets je blogs intern voordat je ze plaatst en reageer op de reacties die je krijgt. Ook als ze niet zoveel toevoegen aan jouw blog, het geeft je wel weer een extra kans om kennis te delen. Andere lezers die niet reageren, zien hoe jij vriendelijk omgaat met onzinnige opmerkingen, waardoor je er positief uitspringt. Geleidelijk aan zul je merken hoe het niveau stijgt – ook bij jezelf – waardoor je steeds beter je klanten kunt helpen. De verkoop komt vanzelf mee.