Tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

tandenpoetsen

Elektrische tandenborstels worden elk jaar steeds populairder. Mensen hebben het gevoel dat een elektrische tandenborstel hun tanden schoner maakt in vergelijking met handborstels. Maar is dit wel zo? Zijn er gevaren verbonden aan het gebruik van een elektrische borstel en welk type is het beste?

 

tandenpoetsen

 

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Een tandenborstel waarmee je je tanden sneller en schoner kunt poetsen, vinden we allemaal erg fijn. Een elektrische tandenborstel maakt je tanden sneller schoon dan handtandenborstels. Dus, als je 90 seconden poetst, zal de elektrische tandenborstel beter presteren dan zijn niet-elektrische tegenhanger. Als je echter 3 minuten poetst, blijkt uit onderzoek dat de 2 soorten borstels vergelijkbaar zijn.

 

De elektrische versie vereist minder inspanning en handigheid. Voor de meeste mensen is dat ook een voordeel. En als je denkt aan kinderen (die waarschijnlijk heel snel en kort poetsen) of iemand die niet meer goed met een handtandenborstel overweg kan, dan zie je een duidelijk voordeel voor de effici├źntie die een elektrische tandenborstel biedt.

 

Hoe moet je je elektrische tandenborstel gebruiken?

De elektrische tandenborstel brengt ingebouwde vibratie of rotatie met zich mee (afhankelijk van het type borstel). Deze tandenborstels hebben ook kortere borstelharen die minder flexibel zijn dan de borstelharen van een handtandenborstel. Dit betekent dat je met een elektrische borstel mogelijk extra kracht uitoefent op je tanden en tandvlees.

 

Het belangrijkste is om de borstel het meeste werk te laten doen. Beweeg rond je tanden en tandvlees met lichte druk. Sommige personen die overstappen op een elektrische tandenborstel krijgen binnen 1-2 jaar last van terugtrekkend tandvlees. Geen paniek. Dit betekent niet dat elektrische tandenborstels slecht of schadelijk zijn. Het betekent alleen dat je je bewust moet zijn van de kans op irritatie van hard en zacht weefsel. Dus, nogmaals, gebruik lichte druk bij het gebruik van je nieuwe elektrische tandenborstel.

 

Welke elektrische tandenborstel is het beste?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Er zijn twee hoofdtypen elektrische tandenborstels: die met een roterende borstelkop en die met een oscillerende borstelkop. De roterende borstelkop beweegt dus rond in een cirkel, terwijl de oscillerende borstel als het ware trilt.

 

Uit onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels met een roterende borstelkop hun werk beter doen. Ze verwijderen meer tandplak en krijgen je tanden schoner.

 

Oral B maakt een goede elektrische tandenborstel met roterende borstelharen. Er zijn ook andere merken die effectieve elektrische tandenborstels met roterende borstelharen maken.

 

Kan een elektrische tandenborstel je tanden (en tandvlees) beschadigen?

Zoals ik hierboven al schreef, kunnen elektrische tandenborstels het tandvlees irriteren en terugtrekkend tandvlees veroorzaken. Daarom kun je het beste zo min mogelijk druk uitoefenen op je tanden en tandvlees tijdens het poetsen van je tanden.

Verwijdert een elektrische tandenborstel tandsteen?

Zowel handtandenborstels als elektrische tandenborstels zijn effectief in het verwijderen van tandplak. Tandsteen (verkalkte/minerale tandplak die zeer hardnekkig kan zijn) is echter veel moeilijker te verwijderen. Tandsteen kan meestal alleen in grote hoeveelheden worden verwijderd met tandheelkundige instrumenten die je gebruikt tijdens je routine tandreiniging.

 

Misschien heb je geluk en verwijder je af en toe een stukje tandsteen met een elektrische borstel, maar reken er maar niet op dat dit regelmatig gebeurt. Bovendien moet je voorkomen dat je zware druk en een agressieve techniek gebruikt om te proberen tandsteen te verwijderen of te verplaatsen. Dat kan op de lange duur meer kwaad dan goed doen.

Hulp nodig bij
online marketing?