Meer dan 60% van de Oostenrijkse bevolking met internettoegang is geregistreerd op en maakt regelmatig gebruik van sociale netwerken. Zoals te zien is aan de tag cloud, is communicatie de gemene deler. Dit is ook het antwoord dat mensen geven als ze gevraagd worden naar hun gebruik van sociale media. Het wordt vooral gebruikt voor het versturen van berichten en het uploaden van foto’s. Daarnaast is online dating ook heel gewoon in Oostenrijk. Sociale media worden niet alleen gebruikt voor privédoeleinden, maar ook voor werkgerelateerde taken zoals het verzamelen van informatie, het communiceren van werkgerelateerde interesses en het onderhouden van privécontacten met collega’s. Bovendien zijn het netwerken van banen en het zoeken naar werk belangrijke aspecten van het gebruik van sociale media. Het wordt ook gebruikt om knowhow en kennis te ontwikkelen en om beoordelingen te krijgen over producten en diensten.
Oostenrijkers gebruiken sociale netwerken naast persoonlijke communicatie en vergroten zelfs de persoonlijke contacten via deze bronnen. De belangrijkste sociale netwerksites in Oostenrijk zijn (opgesomd volgens de penetratiegraad):
- YouTube
- sms.at
- MySpace
- StudiVZ
- Netlog
Volgens een Oostenrijkse social media kaart van Ambuzzador marketing GmbH kunnen de platforms worden gegroepeerd op basis van hun doelgroepen. De VZ-Networks, waaronder studioVZ en schülerVZ en Lokalisten.at kunnen worden gezien als special interest platforms, Xing en LinkedIn zijn zakelijke netwerken, YouTube, flickr, MyVideo en Clipfish delen platforms en platforms zoals Facebook, meinVZ of myspace zijn netwerksites.
De grootste zorgen van Oostenrijkers die geen gebruik maken van sociale media zijn het misbruik van gegevens, de mogelijkheid dat managers van bedrijfspersoneel hun privégegevens zien en zorgen over het onthullen van te veel persoonlijke informatie.
Voor statistieken en meer informatie over het gebruik van sociale media in Oostenrijk kunt u de onderstaande links bezoeken:
Het gebruik van sociale media in Oostenrijkse bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen, maar de mogelijkheden zijn nog niet volledig benut. Ongeveer 50% van de Oostenrijkse bedrijven maakt gebruik van een of andere vorm van sociale media. Facebook, Twitter en Xing zijn de meest populaire platforms. Meer dan 70% van de actieve social media bedrijven maakt gebruik van Facebook, meer dan 50% van Xing en ongeveer 25% van Twitter. Gemiddeld 2/3 van alle bedrijven publiceert minstens één keer per week nieuws op sociale media.
Ondanks alle ijver van Oostenrijkse bedrijven in social media-activiteiten, is er nog steeds enige verwarring als men hen vraagt naar de voordelen van hun inspanningen. Meer dan 40% heeft geen concrete doelstellingen of strategieën voor het gebruik van sociale media. Velen zien echter positieve resultaten door het werven van nieuwe klanten en het initiëren van nieuwe bedrijven. Slechts een kwart van de bedrijven die al actief zijn in social media streeft een strategisch doel na met betrekking tot het gebruik van deze platforms. Hierbij wordt het opbouwen van imago als primair doel genoemd, gevolgd door het werven van nieuwe klanten en het behouden van klanten.
In meer dan 2/3 van alle bedrijven zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van social media. Tot op heden heeft minder dan 25% al eigen richtlijnen en/of beleid ontwikkeld.
Een uitdaging waar de meeste bedrijven mee te maken hebben, is het privégebruik van social media onder werktijd. In Oostenrijk geeft meer dan 50% van de actieve social media bedrijven hun werknemers onbeperkte toegang tot sociale netwerken, terwijl 20% van de bedrijven het gebruik door hun werknemers verbiedt.
Leer hoe u sociale media voor het bedrijfsleven kunt gebruiken uit een van de nieuwste cursussen voor bedrijfsmanagement van Salford Business School. De cursus is gezamenlijk onderzocht door het Passport to Trade 2.0 projectteam en voorbereid in samenwerking met enkele van de toonaangevende digitale marketingbureaus in het Verenigd Koninkrijk.