Rich snippets: de invloed op de SERP

rich snippet

Rich snippets zijn overal te vinden. Jaren geleden presenteerden zoekmachines zoekresultaten zonder veel versiering. Tegenwoordig lijken de zoekresultaten heel anders, vooral op mobiel. We zien meer informatie onder de links, en een paar grote blokken met Rich snippets – vaak visuele of actiegerichte – inhoud, gebaseerd op wat je zoekt. In deze gids gaan we kort in op enkele van de verschillende Rich snippets en wat deze impliceren voor SEO.

Update: Gezien het feit dat de 11.0 release, Yoast SEO verzamelt een hele gestructureerde data chart voor elke pagina of post op uw site! Een grafiek is een geheel van georganiseerde informatie met goed gedefinieerde verbindingen naar alle verschillende onderdelen. Zoekmachines weten tegenwoordig niet alleen wat alle onderdelen betekenen, maar ook hoe ze in elkaar passen. Wilt u weten wat het doet voor uw website?

Wat zijn Rich snippets?

Rich snippets zijn een speciaal merk van zoekresultaten — ontworpen om op te vallen en ook om gebruikers te helpen hun baan te bereiken of hun reactie sneller te krijgen. Deze resultaten variëren van receptencarrousels tot complete interfaces van items als vluchten en banen. Zoekmachines breiden het aantal onderwerpen uit die een Rich snippets uitkomst activeren. Het is de moeite waard om in een rijk resultaat te komen, omdat het zich in de zogenaamde positie nul bevindt. Op deze manier trekken ze zeker veel aandacht.

Verder inzoomen op Rich snippets

Een fragment is een individueel zoekresultaat met zwarte regels tekst onder de titel. Hier leest u een stukje tekst dat het zoekresultaat introduceert. Rich snippets zijn de resultaten die opvallen door opmaak of locatie op het scherm. Rich results is een korte-termijn zoekmachine die gebruikt wordt om stukjes van de zoekresultaten te beschrijven die een gemarkeerde presentatie hebben.

Zoekmachines zijn op zoek naar de allerbeste en snelste manier om een antwoord te krijgen op een gebruiker. Als voorbeeld, als u op zoek bent naar een product, krijgt u productgerichte Rich snippets zoals reviews en beschikbaarheid. Ook al zoek je naar een bepaalde recente film, dan zie je waar die speelt en kun je zelfs direct tickets reserveren.

Hier is een voorbeeld van een volledige desktop US zoekresultaat voor een specifiek product, namelijk een Fender American Professional Precision Bass. Het heeft een Great Deal van dingen aan de hand (foto is bijgesneden, klik op de afbeelding voor de Entire enchilada):

  • Videooverzichten en recensies
  • Een gesponsord winkelpanel om online te bestellen
  • Redactionele beoordelingen
  • Beoordelingen van gebruikers
  • Rich snippets voor merchandise listings in het bio-zoekgebied
  • Een buurtpakket dat onthult waar u het lokaal kunt kopen
  • Een overzicht met vergelijkbare goederen
  • Gerelateerde zoekopdrachten
  • Het zoeken naar een product draagt tegenwoordig bij aan een zeer vermogende presentatieEen voorbeeld van een
  • productvermogend fragment

Deze resultaten bieden veel meer bruikbare informatie, direct vanuit de zoekresultatenpagina. Rich snippets kunnen worden gevonden voor vrijwel alle verticals, van films – u kunt een voorbeeld daarvan hieronder zien – en recepten, tot lokale restaurants en online lessen. U kunt de resultaten van uw overvloedige effecten beoordelen in Google Search Console.

Er zijn veel dingen aan de hand op mobiel. Hier is — een deel van — een rijk resultaat voor de film ‘Parasite’.

Aanbevolen snippets om te gebruiken

Op dit moment zijn er ook fragmenten en antwoordvakken te zien – die de laatste zullen onthullen wanneer Google zelf het antwoord op een vraag begrijpt, vaak direct uit de kennisgrafiek. Deze vakjes onthullen op het hoogtepunt van de pagina om een vraag direct te beantwoorden. Ten slotte is er de kennisgrafiekkaart; dit is het grote blok van advies aan de rechterkant.

Een aanbevolen fragment voor de zoekopdracht [wat is een meta-tag beschrijving] Vragen wie onze CEO is krijgt u dit antwoordvakjeBouwblokken voor Rich snippets

Om de kans op Rich snippets te verbeteren, moet u gestructureerde gegevens opnemen in uw website. De geordende gegevens staan in een vocabulaire dat bekend staat als Schema.org en kunnen op verschillende manieren aan een pagina worden toegevoegd. Om te beginnen kunt u de klassieke formaten gebruiken: Microdata en RDFa. Dit is een JavaScript-formaat om eenvoudig gestructureerde gegevens te markeren op een manier die leesbaar is voor zowel mensen als machines. Op Schema.org vindt u een nette handleiding om mee aan de slag te gaan.

De Yoast plugin

De Yoast SEO plugin gebruikt JSON-LD om automatisch veel gestructureerde data informatie over uw website toe te voegen. We naaien alles aan elkaar in een fantastische grafiek. Een grafiek is een samenhangend overzicht van uw website en hoe alle entiteiten – bedrijf, schrijvers, enz. — daaraan gekoppeld zijn.

 

Naast het vertellen van de zoekmachine precies wat alle stukken van uw site impliceren, zou het belangrijkste doel van Rich snippets zijn om de zoeker op de hoogte te brengen. Een rijk resultaat zou de zoeker kunnen verleiden om op de link te klikken. Gebruikers kunnen nu direct aan de hand van de zoekresultaten beoordelen of een bepaald resultaat het resultaat is waar ze naar op zoek zijn.

Laten we zeggen dat je een bedrijf hebt dat bloemen levert. Je hebt veel moeite gedaan om goed te scoren in de zoekmachines voor de term [bloemenbezorging in nederland]. Je staat er mooi bij, maar je concurrentie heeft wel degelijk een flinke portie geld, en dat doe je niet. Hij onthult zijn getuigenissen direct in de zoekresultaten en ook zijn bloemenwinkel scoort 4,4 van 5 sterren. Zijn beroemdheden vallen natuurlijk gewoon op. Met zijn hoge score zou hij meer klikken uit zoekers kunnen trekken, simpelweg omdat hij een meer vertrouwd’ profiel heeft. Je begrijpt wat je moet doen.

Ziet er vrij betrouwbaar uit, toch?

Het toevoegen van gestructureerde info leidt niet direct tot betere posities. Van tijd tot tijd krijgt u misschien een rijk resultaat zonder dat er georganiseerde gegevens op uw website staan. Het zal u echter wel zichtbaar maken in de onderzoeksresultaten. Zoekmachines kennen uw webpagina’s beter en kunnen daarom een veel betere demonstratie geven. Dit kan dus leiden tot meer gericht verkeer, extra verkoop, links en uiteindelijk; betere resultaten van uw site.

Als uw advertenties Rich snippets opleveren, zullen zoekers u beter detecteren omdat u zich onderscheidt van de massa. Dit kan leiden tot een hogere click-through rate (CTR). Samen met dit, als uw fragmenten echt geweldig zijn, kan uw bounce rate mogelijk dalen. De oorzaak hiervan is dat zoekers direct uit de resultaten een betere beslissing kunnen nemen. Als uw lijst niet voldoet, kunnen zoekers u overslaan. Als dat wel het geval is, begrijpen ze dat uw lijst moet beloven wat er staat. Het enige wat u hoeft te doen is het resultaat dat het claimt op te sturen.

Houd in gedachten dat het aan de zoekmachines is om te leren of uw advertenties Rich snippets opleveren. Er zijn geen garanties dat u ze krijgt.

Welke types zijn er?

Er zijn verschillende soorten Rich snippets. Hier zijn enkele prominente voorbeelden. U kunt een aantal van hen in actie zien in Google’s Search Gallery.

Producten

Markeer producten met Schema.org/Product en u kunt Rich snippets krijgen in de zoekresultaten. Uw product kan bijvoorbeeld worden verbeterd met beoordelingen, prijzen en beschikbaarheid. In dit bericht leggen we uit hoe u uw productaanbod in zoekmachines kunt verbeteren.

Beoordelingen en reviews

Geven klanten uw productbeoordelingen? Dan kunt u ze verzamelen en ze markeren als beoordelingen of reviews met Schema.org/Review. Op deze manier herkennen zoekmachines de productbeoordelingen en kunnen ze in de zoekresultaten worden weergegeven. We hebben ook een bericht geschreven over beoordelingen en waarderingen. Vergeet niet dat getuigenissen aanwezig en zichtbaar moeten zijn voor de bezoekers van de webpagina. Dit betekent dat, voor uw organisatie en localBusiness soort, het verzamelen van die getuigenissen zelf om ze in de zoekresultaten te krijgen niet meer is toegestaan.

Bedrijven en organisaties

Het lokale bedrijf dient de juiste gestructureerde informatie te presenteren aan zoekmachines (Schema.org/LocalBusiness). Als u deze gegevens gebruikt, zullen de zoekmachines dit oppikken en uw bedrijf in de resultaten kunnen markeren. Als u uw lokale bedrijf wilt markeren, dient u het artikel over lokale kleine bedrijven te lezen. Heeft u niet genoeg tijd of kennis om al deze informatie zelf op te nemen? Onze Lokale SEO plugin kan het voor u doen.

Recepten

Nu kunt u de recepten direct zien in de onderzoeksresultaten. Om dit op uw eigen kookwebsite te activeren, moet u Schema.org/Recipe-gegevens toevoegen.

Evenementen

De lijsten met evenementen zijn al een tijdje oud, maar Google heeft de lijsten recentelijk vernieuwd en uitgebreid. Indien goed geïmplementeerd kunnen clubs, sites of andere maatschappelijke en culturele entiteiten meerdere aankomende evenementen direct in de zoekresultaten onthullen.

Vacatures

Het markeren van uw vacatures met jobPosting Schema kan leiden tot een toevoeging in Google Jobs interface. Dit zal uw taken markeren in een sectie van Google Jobs.

Cursussen

Door Schema.org/Cursusinformatie toe te voegen kunt u uw cursus uit de zoekresultaten markeren. U kunt onder andere een beschrijving, tutor, kosten en het instituut demonstreren, wat de cursus vergemakkelijkt. U kunt een aantal voorbeeldwebsites krijgen, waaronder opmaak in W3.org.

Er gebeurt op dit moment veel, waarbij Google nieuwe Rich snippets toepast.

Hoe voeg ik ze zelf toe?

 

Vroeger was het nogal moeilijk om de informatie die nodig is voor Rich snippets te brengen, maar de tijden zijn veranderd. Yoast SEO heeft nu een stap gezet om u te helpen geldige gestructureerde gegevens toe te voegen door automatisch de belangrijkste gegevens op de achtergrond te genereren. Daarnaast hebben we onze semi-automatische gestructureerde data implementatie gebouwd om zo uitbreidbaar mogelijk te zijn. Als u of uw ontwikkelaar uw eigen gestructureerde data heeft opgebouwd is het mogelijk om deze toe te voegen aan de grafiek.

Dit gezegd zijnde, moet u altijd voorzichtig zijn met het toevoegen van gestructureerde data om Rich snippets te krijgen. Als u verborgen inhoud markeert, of als u zich op een of andere manier niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen.

Onze cursus Gestructureerde data helpt u de concepten en technologieën achter dit alles onder de knie te krijgen.

Conclusie

Hoewel het toevoegen van gestructureerde gegevens voor Rich snippets niet direct leidt tot betere posities, zal het leiden tot een beter begrip van uw website door zowel zoekmachines als bezoekers. Zoals veel SEO gerelateerde zaken, bent u nog steeds in handen van zoekmachines. Zij zullen nagaan of een website al dan niet een rijk resultaat oplevert.

Het toevoegen van gestructureerde info aan uw site is altijd fantastisch omdat u uw website duidelijker maakt voor zoekmachines en zo een groter perspectief creëert op een optimale presentatie van uw site.

 

Hulp nodig bij
online marketing?