Online marketing vs. offline marketing: een vergelijking

Waar offline marketing behoort tot de ‘traditionele’ marketingstrategieën, heeft online marketing ook een vaste plaats gekregen in marketingland. Online marketing lijkt steeds meer aan populariteit te winnen, maar offline marketing blijft ook een zeer waardevolle benadering. En de twee strategieën kunnen uiteraard met elkaar gecombineerd worden. In dit artikel maken we een vergelijking tussen online marketing en offline marketing en zetten we de voordelen van beide strategieën op een rij.

Online marketing

Online marketing maakt gebruik van internet, de tools en applicaties om te zorgen voor meer naamsbekendheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoekmachine marketing, adverteren op social media, banner advertenties, e-mailmarketing en affiliate marketing. De drie grootste voordelen van deze strategie zijn de mogelijkheden voor het targeten van de doelgroep, de meetbaarheid en de kosten.

  1. Targeten van de doelgroep

Met behulp van de meeste online marketingmiddelen heb je de mogelijkheid om een wereldwijd publiek te bereiken. En dat niet alleen, je kunt ook heel specifiek targeten op basis van de kenmerken en de interesses van je doelgroep. Zo kun je een relevante advertentie aanbieden aan een relevante doelgroep.

  1. Meetbaarheid

Een ander groot voordeel van online marketing is dat je de resultaten van de inspanningen heel goed kunt meten. Zo kun je bijvoorbeeld heel nauwkeurig zien hoeveel mensen de online ads hebben gezien, erop hebben geklikt of tot conversie zijn overgegaan. Op die manier kun je continu het succes van de campagne monitoren en bijstellen wanneer nodig.

  1. Kosten

Over het algemeen is te stellen dat online marketing kosteneffectiever is dan offline marketing. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat online advertenties makkelijker en sneller bij te stellen zijn, maar het is vaak ook goedkoper om bijvoorbeeld advertenties op sociale media te plaatsen of een e-mailmarketingcampagne te lanceren dan het plaatsen van een advertentie op een billboard of in gedrukte media.

Offline marketing 

Offline marketing zorgt voor meer naamsbekendheid door middel van de traditionele marketingstrategieën zoals radio-advertenties, reclame op televisie, advertenties in geprinte magazines, direct mail, beurzen, flyers en visitekaartjes en branded gifts. De drie grootste voordelen van offline marketing zijn persoonlijke interactie, de lokale targeting en het vergroten van de geloofwaardigheid.

  1. Persoonlijke interactie

Een heel groot voordeel van offline marketing is de persoonlijke interactie die je kunt hebben met je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van gesprekken op evenementen en beurzen of persoonlijke verkoopgesprekken. Dit is niet alleen fijn voor het bedrijf dat de marketing verzorgt, maar hierdoor staan veel consumenten vaak ook positiever tegenover offline dan online marketing.

  1. Lokaal targeten

Wil je je richten op een bepaalde lokale doelgroep? Dan is offline marketing zeer geschikt. Denk bijvoorbeeld aan advertenties in lokale kranten en op billboards of het uitdelen van flyers en/of giveaways op bepaalde plekken in een dorp of stad waar de doelgroep regelmatig komt.

  1. Vergroten van de geloofwaardigheid

Offline marketing is tastbaar en daardoor vergroot het de geloofwaardigheid van een organisatie. Ze gaan langer mee en vormen een blijvende herinnering aan een bedrijf of merk.

Online en offline marketing hebben dus allebei bepaalde voordelen en je kunt ze ook complementair inzetten. Verdiep je verder in de mogelijkheden en zet de voor jou meest effectieve strategie op op basis van de interesses van je doelgroep.

 

Hulp nodig bij
online marketing?