Nederlandse Traditie: Beschuit met Muisjes

beschuit met muisjes

De lente zit in de lucht (nou ja, bijna)! Beelden van narcissen, lammetjes, zonneschijn en vlinders komen in onze hoopvolle gedachten op. Vernieuwing en de geboorte van een nieuw warm seizoen liggen in het verschiet, ook al lijkt de winter nog zo hardnekkig aan te houden. Ik heb de lente altijd geassocieerd met frisse gezichten, rozige wangen, kleine baby’s in hun buggy’s, ik veronderstel dat het dit idee van wedergeboorte is dat de lente brengt.

In Nederland is het eigenlijk nog een hele normale traditie. De traditie stamt nog uit de tijd van de Indianen. In Brazilië geeft de moeder geschenken aan degenen die de nieuwe baby komen bezoeken, en in Turkije drinken de moeders eerst en schenken dan aan de bezoekers, ohusa Serbeti, een rode, zoete drank met kaneelsmaak. Maar ik dwaal af. We zijn hier om over de Nederlanders te praten!

Bevalling in Nederland

Ten eerste is het in Nederland een sterke traditie dat moeders thuis bevallen, met een vroedvrouw, in plaats van in een ziekenhuis met een dokter. Het is zelfs zo dat 24% van de bevallingen hier thuis plaatsvindt! Een andere traditie die zeer sterk aanwezig is in de Nederlandse geboortecultuur is de ‘beschuit met muisjes’. Hier gaan we hieronder verder op in.

Muisjes worden zo genoemd omdat ze niet rond zijn, maar taps toelopen aan het eind, net als het staartje van een muis. Maar waarom zijn ze niet rond? Muisjes zijn niet de typische kleine gekleurde suikerbommetjes, het zijn in feite gekonfijte anijszaadjes. Ze zijn erg lekker. Je moet onthouden dat de Nederlanders dol zijn op drop of anijs gearomatiseerde dingen. En ten tweede, anijs is een symbool van vruchtbaarheid en wordt gebruikt om de borstvoeding te verbeteren. Win, win voor de doeleinden van de geboorte. Vrouwen kregen ooit een afschuwelijk drankje van fijngestampte anijs zonder suiker, want daar was moeilijk aan te komen, maar gelukkig was iemand zo vriendelijk om uiteindelijk suiker aan het drankje toe te voegen.

Een gelijktijdige traditie, maar tamelijk universeel, is het geschenk van brood voor de ouders en suiker voor de baby (mama heeft haar koolhydraten nodig en baby’s houden natuurlijk van zoete dingen). Dit leidde uiteindelijk tot beboterd brood met suiker erop en na verloop van tijd werd het vervangen door deze schattige ‘muisjes’. En hier heb je de traditie van vandaag. Hoera voor de moeders die niet langer het anijsbrouwsel hoefden te drinken.

Muisjes zijn er in blauw en wit voor een jongen en roze en wit voor een meisje. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar de blauw-witte versie kwam pas in 1990 op de markt. De muisjes zelf waren er al sinds 1860, maar werden pas populair toen de toekomstige koningin Beatrix in 1938 werd geboren. Toen zij werd geboren, bracht het bedrijf “De Ruijter” oranje (de koninklijke kleur van Nederland) muisjes uit ter ere van haar geboorte. De muisjes werden zo populair dat iedereen ze wilde gebruiken voor de geboortes van hun kinderen.

Tegenwoordig is de traditie nog steeds heel sterk. Als oudere kinderen een broertje of zusje krijgen, is het gebruikelijk om de nieuwe baby mee te nemen om te laten zien en te vertellen en om beschuit met muisjes uit te delen aan de klas om het te vieren. En als iedereen de nieuwe baby thuis komt bezoeken, worden beschuit met muisjes ook geserveerd met een kopje thee. Het is een symbolische traditie die het bedrijf “De Ruijter” al sinds 1860 in ere houdt, zij zijn zelfs het enige grote bedrijf dat tegenwoordig nog in massa muisjes produceert en wanneer er een koninklijk prinsje of prinsesje wordt geboren, brengen zij voor een beperkte tijd een oranje en witte versie van het snoepje uit. Er is ook “gestampte muisjes”, die puur wit zijn en tot poeder worden vermalen. Het wordt op dezelfde manier gegeten als hagelslag (hagelslag) bij het ontbijt op brood met boter.

Als jij of jouw partner binnenkort een baby verwacht of op bezoek bent bij een Nederlandse vriend en u wilt meedoen aan de Nederlandse traditie, dan kunnen we jou  vertellen dat dit een heel goedkope en eenvoudige traditie is!

Beschuit Met Muisjes

Hoe pak je het aan?

  • Ontvang je gasten
  • Bied de gasten thee of koffie aan.
  • Stort muisjes op een bord (pas op, ze stuiteren!)
  • Smeer een beschuitje goed in met boter (echte boter is beter, maar het lijkt wel of iedereen margarine gebruikt).
  • Doop het beschuitje in de muisjes (hard duwen) en kijk hoe mooi. Nu ben je klaar! Was dat niet makkelijk?
  • Vergeet de theeketel (of koffiepot) niet!
  • Opdienen en herhalen bij elke gast die de komende weken komt.

Je bent nu een expert in beschuit met muisjes!

Hulp nodig bij
online marketing?