Mind Mapping als ondernemer: Een nieuwe kijk op een oude tool

U vraagt zich misschien af of mindmapping kan worden toegepast in de bedrijfswereld. Hoe zijn we op deze vraag gekomen?

Inleiding
Het concept van grafische organisatoren en mindmapping is maar al te bekend in het onderwijs. Van het schetsen van een expositietekst tot storyboarding van een verhalende tekst, conceptkaarten of mind maps zijn een veelgebruikt hulpmiddel in K-12. Ook in het bedrijfsleven, met name op het gebied van Instructional Design, is deze tool een goede zaak. Dit artikel geeft een glimp van de rijkdom die dit prachtige instrument brengt op het gebied van Instructional Design.

Wat is een Mind Map?
Voordat we ons verdiepen in het gebruik, laten we eerst een werkdefinitie construeren. Een mindmap is een grafische weergave van gedachten, ideeën, concepten en notities. Zoals het oude gezegde luidt: “een beeld is duizend woorden waard”. Een mindmap biedt een visuele structuur die de lineaire, of niet-lineaire, relaties tussen concepten (via een concept map) of ideeën weergeeft.

Toepassingen van mindmappen in het bedrijfsleven
Nu we een werkdefinitie hebben vastgesteld, laten we de mogelijkheden van deze tool eens nader bekijken.

1. Wees Creatief, Verzamel Eisen, Brugsilo’s, Brainstorm, En Werk samen.
Vonk creativiteit met mindmaps! Verzamel de vereisten voor uw projecten! De menselijke geest functioneert niet altijd in een lineaire benadering. Met behulp van een mindmap kunnen experts of uw publiek kruisverwijzingen maken. Het kan gemakkelijk functioneren als een instrument voor samenwerking tijdens een kick-off meeting. Het is ook een uitstekend instrument voor vrij schrijven tijdens het brainstormen van ideeën. Of u nu ideeën categoriseert, of gewoonweg onderhandelt over de grote onderwerpen met een Subject Matter Matter Expert, mindmapping biedt een eenvoudig platform om ideeën te classificeren en te verplaatsen. Sommige mindmapping-tools bieden zelfs de mogelijkheid om notities, links, bijlagen en afbeeldingen in te voegen en zelfs meerdere mind-maps binnen een enkele kaart te verbinden, waardoor het een enkele stop-shop is voor samenwerking. Deze tool is een visuele weergave tijdens een project kick-off meeting of de front-end analyse fase. Het verzamelen van eisen, het onderhandelen over brede ideeën en het omzetten in leerdoelen wordt met deze tool soepeler. Het betekent dat men zich bewust wordt van hoe ideeën, inhoud, concepten en doelstellingen in elkaar passen. Het biedt ook een platform voor het prioriteren van workflows of procedures die focus nodig hebben.

2. Beoordeel prioritaire kennis, geef een overzicht, creëer machtnota’s, bouw betrokkenheid op.
Bouw aan engagement in ILT’s, vILT of eLearning cursussen! Trainers kunnen mind maps gebruiken om discussies op gang te brengen en te vergemakkelijken. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om bij te dragen aan groepsdiscussies en rapporteren met behulp van een mindmap. Volwassen leerlingen brengen een schat aan voorkennis mee naar de klas. Ze kunnen hun schema met behulp van een kaart voor, tijdens of na een sessie presenteren. Leerlingen kunnen de vrijheid krijgen om de discussie offline te voeren en deze na afloop te presenteren. Een gedeeltelijk volledige kaart kan fungeren als een beoordeling voor de deelnemers.

3. Presenteren, schetsen, samenvatten, consolideren, storyboard
Gebruik het als een hulpmiddel voor de presentatie! Eenmaal voltooid, kunnen mind maps gemakkelijk worden omgezet in grote lijnen natuurlijk doelstellingen, als een woord of een power point formaat, die vervolgens kunnen worden gepresenteerd aan de belanghebbenden voor feedback. Outlines bieden een overzicht op hoog niveau dat helpt om informatie samen te vatten en te consolideren. Een semi-detailed map is een goed instrument voor power-notes, evenals een routekaart voor een agenda. Voor de ontwerpers die een fan zijn van microlearning is dit een uitstekend instrument voor het vertakken van scenario’s en storyboarding. Vanuit het perspectief van een Subject Matter Matter Expert of sponsor, identificeer zakelijke doelen, gedragingen die deze doelen ondersteunen, beoordelingen die het succes meten en presenteren. De afstemming wordt concreet wanneer deze in dit format wordt gepresenteerd.

4. Projectmanagement
Gebruik mapping voor Project Management! Een complete en uitgebreide mindmap kan worden gebruikt om fasen van het project te delegeren. Ontwerp- en levertijdlijnen kunnen eenvoudig worden opgedeeld met een goede mindmapping software. Mapping helpt ook bij het stellen van prioriteiten, het creëren van deadlines, actiepunten, budgetten, beperkingen en afhankelijkheden.

Conclusie: Een tool zonder grenzen
De impact van deze relatief nieuwe techniek beperkt zich niet tot het plannen, samenwerken, presenteren, genereren en delen van ideeën. De mogelijkheden worden met elke stakeholder uitgebreid. Concluderend: mind maps kunnen uw ontwerpproces tot 10 keer versnellen.

Hulp nodig bij
online marketing?