Letselschade door een verkeersongeluk

Letselschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje zo luidt het bekende spreekwoord. Dit is niet anders in het verkeer. Iemand die op zijn telefoon kijkt en hierdoor een kop-staart botsing veroorzaakt, een scooter ongeluk of een fietsongeluk omdat een auto geen voorrang verleend. Het zijn slechts enkele voorbeelden van ongelukken in het verkeer met als gevolg letselschade.

Vaak is er bij een aanrijding alleen materiële schade, maar niet zelden is er ook sprake van letselschade. Zo is veel voorkomend letsel na een ongeluk een whiplash, breuk of hersenschudding. De kosten die hierdoor gemaakt moeten worden en bijvoorbeeld loonschade door arbeidsongeschiktheid is dan letselschade.

Inschakelen letselschade advocaat

Letselschade claimen is niet eenvoudig. Gelukkig zijn er belangenbehartigers die kunnen helpen bij letselschade. Denk aan een letselschade bureau of een letselschade advocaat. Deze vindt u in alle steden. Zo kunt u voor een aanrijding in Nijmegen terecht bij een letselschade advocaat in Nijmegen.

Een letselschade advocaat helpt u gedurende het gehele letselschade traject. Van het moment van de aansprakelijkstelling tot dat uw letselschade volledig vergoed is door de tegenpartij.

Na een ongeluk maakt u direct al kosten. Daarom is het fijn om te weten dat een letselschade advocaat ook een voorschot op uw letselschade vergoeding voor u kan claimen. U hoeft dan geen kosten voor te schieten of schade zelf te dragen.

Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?

Een letselschade vergoeding bestaat uit diverse kosten en schade. Deze zijn onder te verdelen in materiële schadeposten en immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd.

Een bekend voorbeeld van materiële schade bij een aanrijding is loonschade. Deze schadepost wordt door letselschade advocaat wel “verlies aan verdienvermogen” genoemd. Deze schadeposten bestaat uit loonschade bij mensen in loondienst en inkomensschade bij zelfstandig ondernemers.

Naast inkomensschade komen medische kosten voor vergoeding in aanmerking, evenals reiskosten, kosten voor een hulp in het huishouden en kosten gemaakt voor onderhoud in uw tuin of huis omdat u dit zelf niet meer kan.

Smartengeld na een ongeluk

Al deze schadeposten worden materiële schadeposten genoemd. Dit omdat ze allemaal op geld waardeerbaar zijn. Maar er is ook recht op en smartengeldvergoeding. De vraag is dan wat smartengeld eigenlijk is en hoe dit wordt berekend.

Smartengeld is een vergoeding voor gevolgen van een auto ongeluk of fietsongeluk die niet op geld waardeerbaar zijn. Denk hierbij aan een vergoeding voor pijnklachten na een aanrijding van achteren of angstklachten in het verkeer. Maar ook littekens en psychische klachten maken onderdeel uit van een smartengeld vergoeding.

Hulp nodig bij
online marketing?