‘De nieuwe smaken van Rhodos’ is niet alleen een kookboek, maar ook het levensverhaal van de Griekse kok en patron Giannis Efthimiou, die zich op jonge leeftijd al bezighield met de geuren en smaken van de kruiden die op het prachtige Griekse eiland Rhodos overal te vinden zijn. Die kruiden vind je weer terug in de gerechten die Giannis in zijn taverne aan zijn gasten serveert. Om je ook thuis daarvan te laten genieten, heeft hij gezamenlijk met de Nederlandse fotograaf Estefano Onatrac dit boek gemaakt.
Estefano, die na 25 jaar ervaring in de horeca en gastronomie besloot zijn culinaire, reis- en fotografische passies samen te brengen, had al enige tijd het voornemen een kookboek te maken waarin niet alleen inspirerende culinaire foto’s de sfeer van de gerechten oproepen en uitnodigen tot het bereiden ervan, maar ook de geschiedenis en het verhaal achter de recepten worden verteld.
De ontmoeting tussen Estefano Onatrac en Giannis Efthimiou heeft geleid tot een persoonlijke getuigenis waarin Giannis’ liefde voor de keuken en cultuur van Rhodos, voor zijn familie en de tradities waarmee hij is opgegroeid, tot uiting komt in zijn overheerlijke authentieke recepten met pure ingrediënten, en wordt weerspiegeld in de magnifieke foto’s van Estefano.
Het boek begint met een uitnodigende inleiding over het fascinerende eiland met zijn prachtige natuur, betoverende dorpen en het tot Werelderfgoed benoemde Rhodos-stad. Op innemende wijze vertelt Giannis hoe zijn passie voor koken en zijn liefde voor traditie hem hebben aangezet tot het optekenen van de recepten uit Europa’s oudste keuken zoals hij die in zijn jeugd heeft leren kennen en nu combineert met nieuwe aroma’s.
Bij elk recept vertelt hij hoe hij het gerecht heeft leren kennen of welke herinnering het bij hem oproept. Hij neemt je mee naar het plein in zijn geboortedorp op vrijdagavond, zijn grootmoeder die de hongerige kinderen tot geduld maande terwijl ze nog aan het bakken was, de olijvenoogst waarbij elke pauze werd gebruikt voor een kleine maaltijd, het knoflookgerecht op Palmzondag ter onderbreking van de vastenperiode, of naar de tijd dat er nog geen koelkasten bestonden en het vlees gepekeld moest worden.
De recepten zelf zijn overzichtelijk gepresenteerd, en zijn voorzien van een heldere uitleg, praktische tips en nuttige aanvullende informatie over de kruiden en andere ingrediënten.
Dankzij de prachtige foto’s van Estefano Onatrac komen de dorpen en het landschap van Rhodos tot leven, en proef je de intensiteit van al die heerlijke verse ingrediënten die Giannis’ recepten zo bijzonder maken. Wie door het boek bladert raakt altijd weer hongerig, naar de smaken van Rhodos.
Dit boek zorgt voor een korte vakantie in Griekenland; van het voorgerecht Fava tot het Rizogalo dessert is het hier heerlijk vertoeven. Zelf het Griekse kookboek bestellen? Klik dan hier.