Is de internetsnelheid die jouw provider levert nog voldoende?

In deze digitale tijd is weinig irritanter dan een trage of onstabiele internetverbinding. Als een website niet binnen enkele seconden is geladen, dan ervaren we dat als storend. Maar vooral voor de steeds populairder wordende streamingdiensten en videoconferences is een snelle én stabiele verbinding gewoon een vereiste. Daarom kijken we in dit artikel hoe we jouw internet sneller kunnen maken.

Wat is de oorzaak van langzaam internet?

Als je bij je thuis of op kantoor traag internet ervaart, dan is het eerst zaak om hiervan de oorzaak te achterhalen. Ligt het probleem in het interne netwerk, bijvoorbeeld in de router of de WiFi verbinding? Of is het signaal dat de internetprovider levert gewoon te langzaam en mankeert er dus niets aan jouw apparatuur en kabels?

Om dit te testen is het het beste om de computer of de laptop rechtstreeks met een netwerkkabel aan te sluiten op het modem of de router. Dit is namelijk de eerste schakel vanaf het punt dat het signaal via een kabel jouw woning of bedrijfspand is binnengekomen.

Als je op dit met een netwerkkabel aangesloten apparaat nog steeds traag internet ervaart, dan is het binnenkomende internetsignaal van zichzelf waarschijnlijk al langzaam. Je kunt dan voor de zekerheid nog even het modem of de router opnieuw opstarten door de stroom er even af te halen, maar als het probleem blijft, dan is het dus zaak om je abonnement bij de provider eens tegen het licht te houden.

Levert de provider voldoende snelheid?

Heb je gewoon een abonnement waar geen sneller internet bij hoort? Of levert jouw internetprovider niet wat volgens het abonnement wordt belooft? Het antwoord op deze vraag kun je krijgen door een speedtest uit te voeren. Vrijwel iedere provider biedt een tool aan waarmee je de snelheid van de verbinding kunt testen. Google hiervoor even op “speedtest” + de naam van je provider.

Als jouw internetprovider een lagere snelheid levert dan volgens de specificaties van het abonnement wordt beloofd, dan kun je deze hierop aanspreken. Maar als de snelheid laag is, maar wel voldoet aan waar je voor betaalt, dan wordt het misschien tijd om te kijken naar een ander abonnement of een overstap te maken naar een andere internetprovider. Raadpleeg hiervoor eens een vergelijkingssite voor internetproviders. Je ziet dan door middel van een postcodecheck direct welke aanbieders een snelle verbinding kunnen leveren op jouw adres.

Je abonnement upgraden of overstappen

Als je internet via de kabel hebt, dan kun je waarschijnlijk je abonnement wel upgraden naar een sneller abonnement. Kabelinternet is immers een techniek waarover nog steeds hoge snelheden mogelijk zijn. Zo levert Ziggo, de grootste kabelprovider van ons land, in steeds meer regio’s al internetsnelheden tot 1 Gigabit. Ook de kleinere kabelaanbieders blijven hierbij niet achter.

Heb je nog een ADSL internetaansluiting? Daarmee had je 15 jaar geleden supersnel internet, maar tegenwoordig behoort dat toch echt wel tot de slakken onder de verbindingen. Dan wordt het dus tijd om op een andere techniek over te stappen. Informeer bij je provider of deze op jouw adres misschien de opvolger van ADSL kan aanbieden: VDSL, hiermee zijn snelheden tot bijna een halve Gigabit mogelijk.

Internet via glasvezel

Maar als je echt klaar wilt zijn voor de toekomst, dan moet je over op glasvezel. Het probleem is echter dat dit nog lang niet overal beschikbaar is. Nieuwe woonwijken worden meestal wel direct voorzien van glasvezel, maar in bestaande wijken gaat de aanleg helaas nog maar langzaam.

Gelukkig loopt Nederland voorop met snelle internetverbindingen en is de kans groot dat er op jouw adres wel sneller internet leverbaar is, ook als er nog geen glasvezel in de straat ligt.

Hulp nodig bij
online marketing?