In 2023 mag je legaal de weg op met een elektrische step

Elektrische steps zijn razend populair, dit ondanks dat de meeste e-steps nog illegaal zijn in Nederland. Hier gaat binnenkort verandering in komen, de elektrische steps worden namelijk gelegaliseerd in 2023.

Populariteit van elektrische steps groeit enorm

Recent heeft Multiscope een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid elektrische voertuigen in Nederland. Uit het onderzoek is gebleken dat bijna 3% van de Nederlandse bevolking in het bezit is van een licht elektrisch voertuig. Onder de noemer licht elektrische voertuigen vallen: e-steps, e-scooters en elektrische skateboards. De helft van de licht elektrische voertuigen zijn e-steps. Dit betekend dat er maar liefst 167.000 elektrische stepjes in Nederland verkocht zijn.

Ook geeft 1% van de respondenten aan dat ze voor het einde van het jaar nog van plan zijn om een elektrische step aan te schaffen.

Het bedrijf Multiscope is een marktonderzoeker en heeft voor dit onderzoek 6411 respondenten ondervraagd van 18 jaar en ouder. Dit zorgt voor een representatief beeld van de Nederlandse bevolking.

E-steps worden legaal vanaf 2023

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vorige maand bekend gemaakt dat elektrische steps ook in Nederland legaal worden. In 2023 gaan de nieuwe regels voor elektrische voertuigen van kracht.

Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn. De e-step mag niet harder gaan als 25 kilometer per uur. Een rijbewijs voor het besturen van de step is niet nodig.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ook bekend gemaakt dat elektrische deelsteps eerder verwacht worden in Nederland. Deze worden naar verwachting al in 2022 goedgekeurd.

Aantal boetes voor illegaal rijden verdrievoudigd

Het rijden op een niet goedgekeurde elektrische step op de openbare weg is illegaal. Als je dit doet riskeer je een boete van minimaal 280 euro. Vorig jaar zijn er 233 boetes uitgedeeld voor het illegaal rijden op een elektrische step. Het jaar daarvoor zijn er 68 boetes uitgedeeld. Deze stijging is vooral te verklaren door de enorme groei van het aantal verkochte e-steps.

Hulp nodig bij
online marketing?