SEO bestaat uit drie belangrijke factoren: de techniek van de website, de content op de website en de autoriteit van de website. In dit artikel gaan we het hebben over de content van de website. Want hoe schrijf je eigenlijk een SEO tekst die hoog scoort in Google?
Het belang van SEO teksten
SEO teksten zijn teksten op een website die speciaal geschreven zijn om hiermee hoog in de Google zoekresultaten te komen. Deze teksten kunnen worden geschreven in de vorm van een blog of een landingspagina, gericht op bepaalde zoektermen. Hoe meer SEO teksten je op je website hebt, hoe groter de kans is dat mensen deze vinden in Google en zo op je website terecht komen. Het doel van deze teksten is om op deze manier meer websitebezoekers te krijgen.
Om goed vindbaar te zijn in Google is het van belang dat deze teksten voldoen aan bepaalde richtlijnen die Google meeneemt in de “beoordeling” van een pagina. Google scant als het ware een pagina om te zien of deze relevant genoeg is om bovenaan hun zoekresultaten te vermelden. Zo is het voor Google belangrijk dat een tekst een mimimaal aantal woorden bevat om goed te kunnen begrijpen waar de tekst over gaat en is het belangrijk om een goede URL structuur te hebben. Straks leggen we meer uit over deze zo genoemde ranking factoren.
Zoekwoordenonderzoek
Voordat je begint met het schrijven van een tekst is het belangrijk om te weten over welk onderwerp je gaat schrijven. Het doel van deze tekst is om websitebezoekers te krijgen vanuit Google. Je wilt daarom over een onderwerp schrijven waar veel op wordt gezocht en wat relevant is voor jouw doelgroep. Deze onderwerpen noemen we in SEO land ook wel: zoektermen of zoekwoorden.
Het uitzoeken van een goede zoekterm wordt zoekwoordenonderzoek genoemd en is erg belangrijk. Bepaalde zoektermen zoals bijvoorbeeld de term “SEO” worden vaak opgezocht (zo’n 14.800 keer per maand). Omdat deze term zo populair is, is de concurrentie voor deze term ook hoog en is het lastig om hiervoor goed te scoren in Google. Zeker als je website nog geen hoge autoriteit heeft. Het zou dan slimmer zijn om over een zoekterm te schrijven waar minder concurrentie voor is zoals de term “SEO tips” waar maar 720 keer per maand op wordt gezocht. Als je hier een goede tekst voor schrijft is de kans veel groter dat je voor deze term boven aan komt in Google dan voor de term “SEO”.
Het vinden van een goede balans tussen het zoekvolume en de concurrentie is daarom van belang. Er zijn bepaalde gratis tools die je kunnen helpen met het doen van een goed zoekwoordenonderzoek. Zo kun je de tool van Ubersuggest gebruiken, maar kan je ook de Google Keyword Planner van Google zelf gebruiken om een indicatie te krijgen van het zoekvolume en de concurrentie.
Ranking factoren
Naast een goed zoekwoordenonderzoek is het ook belangrijk om te weten aan welke richtlijnen je website tekst moet voldoen om hoog te kunnen scoren in Google.
Tekst lengte
Zorg ervoor dat je website tekst minimaal 500 woorden bevat. Als je website minder woorden bevat is het voor Google lastiger om goed te begrijpen waar de tekst over gaat.
Tip: Bekijk ook de tekst lengte van je concurrentie voor een bepaalde zoekterm. Bekijk de top tien resultaten in Google voor de term waar jij een tekst voor wilt schrijven, en bekijk uit hoeveel woorden hun teksten bestaan. Als je concurrenten in de top tien allemaal een tekst hebben van meer dan 1000 woorden, zal je zelf ook een tekst moeten schrijven van rond de 1000 woorden om met hun tekst te kunnen concurreren.
Pagina titel
Zorg ervoor dat de pagina titel het zoekwoord bevat waarvoor jij wilt scoren in Google. Zorg er ook voor dat de titel van de pagina een H1 header is.
Tekst structuur
Je tekst moet logisch zijn ingedeeld, eigenlijk net als een boek. Je begint met een titel en verdeelt je tekst in tussenkopjes. Op je website moet de titel een H1 header zijn. Als je vervolgens werkt met tussenkopjes, zorg er dan voor dat dit H2 kopjes zijn en geen H1 kopjes. Een tekst mag maar één H1 bevatten.
Zoekwoord dichtheid
Om goed te laten zien wat het onderwerp van jouw tekst is moet je ervoor zorgen dat je zoekterm regelmatig terugkomt in de tekst. Dit kan ook een synoniem voor deze term zijn. Dit betekent overigens niet dat je zoekterm 100 keer moet voorkomen in een tekst van 500 woorden. Dit is te veel. Zorg voor een natuurlijke balans in de tekst is zodat het niet als spam overkomt.
URL structuur
De URL structuur van de pagina moet goed opgebouwd zijn en mag geen rare tekens bevatten zoals %, &, #, $, etc. Zorg ervoor dat de URL overeen komt met de titel van de tekst en zorg ervoor dat de URL jouw zoekterm bevat. Als je naar de URL structuur van deze blog kijkt zul je zien dat wij de titel van deze tekst hebben genomen zonder het vraagteken. De URL bevat onze zoekterm en ziet er goed uit zonder tekens.
Interne links
Intern linken verhoogd de waarde van je website omdat op deze manier alles met elkaar verbonden is en Google zo je website beter kan crawlen. Als je een woord gebruikt wat ook op een andere pagina wordt gebruikt, maak dit woord dan linkbaar en verwijs naar de andere pagina op je website.
Extern linken
Gebruik je een bron van een andere website, of vermeld je iets over een andere website? Link dan in de tekst naar deze andere website.
Afbeeldingen
Plaats een afbeelding in de tekst en geef deze een relevante naam. Zodra je de afbeelding op je pagina plaatst krijg je ook de optie om deze een alt-tekst te geven. Google kan niet zien waar een afbeelding over gaat, met behulp van een alt-tekst kan Google dit wel begrijpen. Geef de afbeelding daarom een alt-tekst die beschrijft waar de afbeelding over gaat en zorg ervoor dat je zoekterm ook in deze tekst voorkomt.
Schrijven van de SEO tekst
Je weet nu waar je SEO tekst aan moet voldoen om te scoren in Google. Dit is belangrijk om te weten voordat je begint met het schrijven van de tekst, dan kan je hier namelijk rekening mee houden tijdens het schrijven. Wanneer je begint met het schrijven van de tekst, kijk dan altijd eerst even naar de concurrenten die hoog in Google voorkomen voor de term waar jij voor wilt scoren. Hier kan je van leren, ze staan namelijk met een reden bovenaan in Google.
Wanneer je een idee hebt over de structuur van de tekst, maak dan een overzicht van de verschillende onderwerpen die je wilt bespreken. Hier schrijf je dan sub kopjes voor. Met het schrijven van deze blog zijn wij hier ook mee begonnen. Dit geeft een goed overzicht voor jezelf.
Nu je een overzicht hebt van de titel en de onderwerpen kan je beginnen met het schrijven van de tekst. Zorg ervoor dat je zoekterm in de eerste alinea wordt benoemd en noem je zoekterm of synoniemen daarvan nog een aantal keer in de tekst. Ook is het belangrijk dat je teksten grammaticaal goed in elkaar zitten. Wanneer er teveel spelfouten in de tekst staan is dit van slechte invloed op SEO. Wanneer Nederlandse spelling soms nog lastig voor je is zou je kunnen denken aan een bijles Nederlands zodat jouw teksten SEO-proof worden.
Wanneer je tekst klaar is kan je deze online zetten en zal je even moeten wachten tot Google je pagina heeft gevonden en deze meeneemt in de zoekresultaten. Dit kan soms wel 1 tot 2 maanden duren, dus geen paniek als je pagina na 2 weken nog niet is opgenomen in de zoekresultaten.