Heeft u altijd al een eigen website willen maken? WordPress is de manier om te gaan! Of u nu uw eigen persoonlijke blog, een online winkel of een zakelijke website wilt maken – met WordPress is het maken van uw eigen website een fluitje van een cent. Als u weet wat u doet, natuurlijk. In deze video begeleiden we u bij de stappen die nodig zijn om een WordPress-website te maken.
Nieuw in WordPress? Maak je geen zorgen! Onze GRATIS WordPress voor beginners training is er om u te helpen. Ontdek hoe u uw eigen site kunt opzetten, leer de ins en outs van het maken en onderhouden ervan, en nog veel meer. Deze training maakt deel uit van ons gratis trainingsabonnement, kijk maar eens naar alle online SEO-trainingsabonnementen!
Snel zelf aan de slag met WordPress? hier vind je volledig gratis WordPress handleiding
Inhoudstabel
1. Inleiding tot WordPress
2. 2. Aan de slag met WordPress
3. 3. Het aanpassen van uw site
4. 4. Inhoud maken in de Block Editor
5. 5. Het structureren van uw site
6. 6. Beheer van uw WordPress-site
7. 8. WordPress SEO
1. Inleiding tot WordPress
WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS), waarmee u een website kunt bouwen en content kunt publiceren die u met de wereld wilt delen. Er zijn in principe drie elementen die centraal staan in wat WordPress doet:
Het is een tekstverwerker die u in staat stelt om content te creëren
Het biedt manieren om uw inhoud te beheren en te structureren
Het heeft opties om aan te passen hoe uw site werkt en hoe het eruit ziet
Een van de leuke dingen van WordPress is dat er gigantische bibliotheken met kant-en-klare sjablonen en functies zijn die mensen voor u hebben gemaakt om met de hand te kiezen en te gebruiken op uw site. Sommige daarvan zijn gratis, en voor sommige moet je betalen.
WordPress zelf is gratis, wat betekent dat u geen licentiekosten hoeft te betalen om het te gebruiken: u kunt het gewoon downloaden. WordPress is open-source software. Open-source software is een software die ontwikkeld is binnen een gemeenschap. Iedereen kan de code gebruiken, wijzigen en verspreiden.
Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org
Er zijn twee verschillende versies van WordPress: WordPress.com en WordPress.org. Kortom, WordPress.com is in principe een site waar u een account kunt aanmaken en zo uw eigen site of blog kunt maken. Op WordPress.org kunt u de WordPress-software downloaden zodat u deze op uw eigen site kunt installeren. Dat laatste klinkt moeilijker, maar wij denken dat het ook veel voordelen heeft. Wil je leren hoe je een WordPress website bouwt? Meld je dan aan voor WordPress cursus Den Haag.
Wij raden u aan om WordPress.org te gebruiken. Deze optie heeft veel betere aanpassingsopties, en u kunt elk thema, elke plugin en alles wat u maar wilt met uw site installeren.
2. 2. Aan de slag met WordPress
WordPress aan de gang krijgen
Hosting
Bij het opzetten van een WordPress.org site, is het eerste wat u moet beslissen welk hostingbedrijf en welk hostingpakket bij u past. U kunt hierbij denken aan de volgende elementen:
de serverlocatie
het type terrein dat u bouwt
hoeveel opslagruimte en bandbreedte u nodig heeft
welk type hosting u nodig heeft (gedeeld, dedicated of VPN)
Blijf lezen: WordPress hosting ”
Selecteer een domeinnaam
Wanneer u heeft besloten welke hostingpartij geschikt is om de hosting van uw site te verzorgen, moet u nadenken over welke domeinnaam u wilt hebben voor uw site. Een domeinnaam is een handige manier om mensen te wijzen op die specifieke plek op het internet waar u uw website heeft gebouwd. Domeinnamen worden over het algemeen gebruikt om een of meer IP-adressen te identificeren. Voor Yoast is die domeinnaam dus yoast.com.
Domeinnamen zijn een zeer belangrijk aspect van het bouwen van een merk en vragen dus om wat denkwerk. U wilt dat mensen u kunnen herkennen en vinden als ze naar u op zoek zijn. Daarom is het vaak een goed idee om een korte domeinnaam te hebben. Als het pakkend is, helpt dat natuurlijk ook. Idealiter wilt u ook een domeinnaam die gemakkelijk te spellen is. Als u een bedrijf heeft, wilt u waarschijnlijk uw bedrijfsnaam als domeinnaam.
Kies een TLD
Een ander zeer belangrijk ding om te overwegen is welk top-level domein (TLD) u kiest. Een TLD is, om het eenvoudig te houden, het laatste deel van de domeinnaam. Voor yoast.com is Yoast dus duidelijk het merk, en .com wordt een TLD genoemd. Over het algemeen maken we onderscheid tussen verschillende soorten TLD’s:
Landencode-TLD’s (ccTLD’s):
Elk land heeft zijn eigen TLD, bijvoorbeeld .nl voor Nederland, .fr voor Frankrijk en .de voor Duitsland.
Generieke TLD’s (gTLD’s)
Dit zijn in principe alle andere domeinen, zoals .com, .info, .net, .edu en .gov.
Infrastructuur TLD’s
Infrastructuur-TLD’s zijn TLD’s zoals .arpa. U kunt geen domein onder .arpa registreren, het wordt alleen gebruikt voor infrastructuurdoeleinden.
Blijf lezen: Topniveaudomeinen (TLD) ”
Het opzetten van uw site
Kies een sterke gebruikersnaam en wachtwoord
Bij het opzetten van uw site moet u erop letten dat u een sterke gebruikersnaam en wachtwoord kiest voor de admin-account. De administrator (ook: admin) account in WordPress is de eerste account die u instelt. Het is de meest krachtige gebruikersrol, die is voorbehouden aan de eigenaars van de site en geeft u de volledige controle over uw WordPress-site. Zorg ervoor dat u nooit admin als gebruikersnaam gebruikt!
Zorg ervoor dat uw website op HTTPS staat
U moet er ook voor zorgen dat uw website op HTTPS staat. Wanneer gebruikers zich met uw site bezighouden, doen ze dat via een zogenaamde HTTP- of HTTPS-verbinding. Het verschil tussen deze twee verbindingen is dat onder HTTPS alle verbindingen tussen uw site en de bezoeker versleuteld zijn. Dit betekent dat niemand anders kan lezen wat er gaande is tussen de bezoeker en de website. Het gebruik van HTTPS is dus een veiligere manier om gegevens te versturen dan HTTP.
Navigeren door de WordPress backend
Nu je WordPress hebt geïnstalleerd, is het tijd om de achterkant van WordPress te verkennen! U kunt de WordPress back end zien als uw controlekamer: hier kunt u de inhoud van uw site toevoegen, bewerken en verwijderen, en bepalen hoe uw site eruit ziet.
Inloggen
Om toegang te krijgen tot het WordPress Dashboard, moet u deze stappen volgen:
Ga naar uw WordPress login URL. Als u dit niet heeft veranderd, is deze URL www.yoursite.com/wp-admin
Voer uw WordPress-gebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op ‘Login’. Als u al bent ingelogd, wordt u naar uw WordPress Dashboard gebracht zonder dat u uw inloggegevens hoeft in te voeren.
Dit brengt u naar een scherm zoals de afbeelding hieronder, waar u het WordPress Dashboard (1), de admin-werkbalk (2) en het admin-menu (3) ziet.
Het WordPress Dashboard
Het WordPress Dashboard geeft u een overzicht van wat er met uw site gebeurt. Het is de controlekamer van uw site, waar u in vogelvlucht kunt zien wat er gebeurt. Het Dashboard bevat widgets, die u kunt aanpassen om het Dashboard aan te passen aan uw behoeften. U kunt de widgets herschikken door ze simpelweg te slepen en neer te zetten. Hier bespreken we de standaard widgets:
In een oogopslag
Zoals de naam al aangeeft, biedt de At a Glance-widget een ‘at-a-glance’ blik op de berichten, pagina’s, commentaren en het thema van uw site. Zoals u kunt zien in de afbeelding, toont het u het aantal huidige berichten (1), pagina’s (2), en commentaren (3). Het laat ook zien welke versie van WordPress u uitvoert (4) en welk thema actief is op uw webpagina (5).
Activiteit
Voor een meer gedetailleerde preview van uw berichten en commentaar, moet u een kijkje nemen op de Activiteitswidget. Zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder in deze widget, zie je je meest recente gepubliceerde berichten (1) en de recente commentaren (2). In het recente commentaargedeelte kun je zien wie er commentaar heeft gegeven en door op de gebruikerslink te klikken kun je hun profiel bezoeken. Als je met je muis over een commentaar gaat, verschijnt er een lijst met acties. Vanaf hier kunt u kiezen om goed of af te keuren, te antwoorden, te bewerken, de geschiedenis te zien, te markeren als spam of het naar de prullenbak te brengen. U kunt reageren op een reactie van het WordPress Dashboard. Klik op ‘reply’ en er verschijnt een formulier waarin u uw reactie kunt typen.
Quick Draft
De Quick Draft-widget bevat een mini-post-editor waarmee u direct ontwerpen kunt maken vanuit het Dashboard. Als u een nieuw idee hebt en u wilt het snel noteren, kunt u dit doen via de Quick Draft-widget. Het enige wat je hoeft te doen is een titel in te voeren, een stukje tekst te schrijven en op ‘Draft opslaan’ te klikken. Zoals de titel al suggereert, is dit slechts een concept, en daarom wordt het nog niet op uw site gepubliceerd. Door op de link van de draft te klikken ga je naar de post editor, waar je de draft kunt bewerken en een langere en volledige versie van je idee kunt schrijven.
De Quick Draft-module
WordPress Evenementen en Nieuws
Tot slot krijgt u in de WordPress Events en News widgets een snelle blik op wat er in de WordPress-wereld gebeurt. Het toont een overzicht van WordPress-gerelateerd nieuws en aankomende WordPress-evenementen, zoals Meetups en WordCamps.
WordPress-evenementen en -nieuws
De admin-werkbalk
Bovenaan het WordPress Dashboard zie je een zwarte balk. Dit is uw beheerderswerkbalk, of kortweg: admin-werkbalk en het is gewoon zichtbaar voor u, niet voor mensen die uw site bezoeken.
Het beheerdersmenu
Het admin menu is de sidebar aan de linkerkant van uw scherm. Zoals in de afbeelding hieronder te zien is, kunt u het adminmenu uitgebreid of ingeklapt bekijken. Het admin menu bestaat uit verschillende menu-items. In deze les gaan we in op de standaard menu-items van het adminmenu. Let op: als u plugins heeft geïnstalleerd, kunnen er extra, pluginspecifieke, items in uw adminmenu staan. In de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld het menu-item van de Yoast SEO plugin onderaan de lijst.
Het WordPress admin menu uitgebreid (links) en ingeklapt (rechts)
3. 3. Het aanpassen van uw site
Instellingen
Wanneer u begint met WordPress, wilt u waarschijnlijk uw website een persoonlijk tintje geven. Wilt u graag beginnen met het aanpassen van uw website? Het instellingenmenu in WordPress is een geweldige plek om te beginnen!
Thema’s
Een thema behandelt de manier waarop uw WordPress site eruit ziet. Het dient als een representatie voor uw merk, maar zorgt tegelijkertijd voor de visuele weergave van de inhoud en gegevens van WordPress, zoals pagina’s en berichten. Simpel gezegd is een thema wat een persoon zal zien bij het bezoeken van uw website.
Blijf lezen: Hoe vindt u het perfecte WordPress-thema ”
De Customizer
Met de Customizer kunt u snel wijzigingen aanbrengen in het ontwerp van uw site of de elementen op uw pagina’s, zoals uw site branding, menu’s en widgets. En u hoeft geen enkele code aan te raken!
Widgets
Een WordPress-widget is een eenvoudig, voorgeconstrueerd blok dat u kunt toevoegen aan uw site en dat een specifieke functie bedient, zoals een zoekbalk, een lijst van uw meest recente berichten of een archief van uw berichten. Widgets kunnen alleen in zogenaamde widgetgebieden worden geplaatst. Deze gebieden worden gedefinieerd door uw thema en bevinden zich meestal in de zijbalk(en) en de voettekst van uw site.
Plugins
WordPress-plugins zijn stukjes software die u installeert om extra functies en functionaliteiten toe te voegen aan uw WordPress-site. Ze stellen u in staat om verder te gaan dan wat een basis WordPress-installatie te bieden heeft. Er zijn tonnen plugins met veel verschillende functionaliteiten, zoals het versnellen van uw site, het filteren van spamcommentaar, het beveiligen van uw website en het opzetten van een online winkel.
4. 4. Inhoud maken in de Block Editor
Het verschil tussen berichten en pagina’s
In WordPress zijn er twee primaire inhoudstypen: berichten en pagina’s. Afhankelijk van het type inhoud dat u wilt hebben, en hoe u die inhoud wilt gebruiken, kan de keuze tussen berichten en pagina’s een verschil maken. Vier belangrijke zaken maken het verschil tussen berichten en pagina’s:
Het tijdstip van publicatie is relevant voor berichten, maar niet voor pagina’s.
De berichten hebben een auteur en de pagina’s niet.
Berichten worden gearchiveerd in WordPress en pagina’s niet.
U kunt commentaar op berichten achterlaten. Reacties op pagina’s zijn standaard uitgeschakeld.
Hoe schrijf je een bericht in WordPress?
Het schrijven van een post is een van de meest opwindende en creatieve dingen die je kunt doen in WordPress. En gelukkig is het ook relatief eenvoudig. Laten we een duik nemen in hoe het werkt.
Klik op het post-menu-item in het admin-menu.
Dit opent het postscherm. Zie 1 in de afbeelding.
Klik in het scherm Berichten op de knop Nieuw toevoegen.
Het scherm voor het bewerken van berichten wordt geopend. Opmerking: het scherm voor het bewerken van berichten kan iets anders verschijnen, afhankelijk van het thema dat u gebruikt. Zie 2 in de afbeelding.
Een titel toevoegen in het veld Titel toevoegen
Zie 1 in de afbeelding.
Begin met het typen van uw inhoud in het veld onder het veld Titel toevoegen
Zie 2 in de afbeelding.
Hoe schrijf je een pagina in WordPress
Nu je weet hoe je berichten moet schrijven, zal het schrijven van een pagina heel gemakkelijk zijn. Om te beginnen met het schrijven van een pagina, moet u de onderstaande stappen volgen. Als je eenmaal toegang hebt tot de pagina-editor, werkt het schrijven van een pagina precies zoals het schrijven van een bericht. Net als bij berichten gebruik je ook blokken om pagina’s te maken.
Klik op het menuonderdeel Pagina’s in het adminmenu (1 in de afbeelding)
Klik op de knop Nieuw toevoegen in het scherm Pagina’s (2 in de afbeelding)
5. 5. Het structureren van uw site
Het organiseren van uw website
Bij het maken van een website is het cruciaal om goed na te denken over hoe je het gaat structureren. Een georganiseerde website is een website die berichten en pagina’s bevat, die gegroepeerd en gelinkt zijn op een gestructureerde manier. Een ongeorganiseerde website is slechts een hoopje inhoud zonder duidelijke volgorde. U wilt toch graag een georganiseerde site die voor uw bezoekers gemakkelijk te navigeren is.
Laten we beginnen met een ideale situatie: als u van nul begint, hoe moet u dan uw site organiseren? Wij vinden dat een goed georganiseerde website eruit ziet als een piramide met een aantal niveaus:
Homepage
Categorieën
Subcategorieën (alleen voor grotere sites)
Individuele pagina’s en berichten
Piramide yoast.com
De homepage
Het spreekt voor zich dat uw homepage moet fungeren als een navigatieknooppunt voor uw bezoekers. U moet een link maken naar de essentiële pagina’s van
uw homepage. Door dit te doen:
is de kans groter dat uw bezoekers op de pagina’s terechtkomen waarvan u wilt dat ze er op terechtkomen;
laat u zoekmachines zien dat deze pagina’s essentieel zijn.
Als uw site groter wordt, kunt u natuurlijk niet vanaf de homepage naar al uw belangrijke pagina’s linken. Als u bijvoorbeeld veel artikelen schrijft of veel essentiële artikelen heeft, kunt u niet vanaf uw homepage naar alle pagina’s linken. Dat zou om twee redenen slecht zijn:
Het zou leiden tot rommel, waardoor het voor uw bezoekers moeilijk zal zijn om de pagina’s die u wilt laten bezoeken op te merken.
Het zou de linkwaarde voor elke individuele link verzwakken. Met te veel links op een pagina is elke link net iets minder waardevol voor de pagina waarnaar hij verwijst.
Navigatie
Naast een goed gestructureerde homepage moet u ook een duidelijk navigatiepad op uw site maken. Uw site-brede navigatie bestaat uit twee hoofdelementen:
Het menu
De broodkruimels
Het websitemenu is het meest voorkomende hulpmiddel voor de navigatie op uw website, en u wilt er optimaal gebruik van maken. Ontdek hoe u uw websitemenu kunt optimaliseren voor uw gebruikers en voor SEO. Als u de structuur van uw site nog explicieter wilt maken, kunt u broodkruimels toevoegen aan uw pagina’s. Breadcrumbs zijn aanklikbare links die meestal bovenaan een pagina of post zichtbaar zijn. Ontdek wat breadcrumbs zijn en waarom ze belangrijk zijn voor SEO.
Taxonomieën
WordPress gebruikt zogenaamde taxonomieën om inhoud te groeperen. Twee belangrijke elementen die u helpen bij het organiseren van uw site zijn categorieën en tags. Categorieën en tags zijn voorbeelden van taxonomieën.
Lees verder: Wat is het verschil tussen tags en categorieën? »
Archiefpagina’s
Archiefpagina’s worden gegenereerd wanneer u een categorie, tag of een andere taxonomie aanmaakt (in WordPress, in ieder geval). Ze hebben hun eigen unieke URL op uw site. Berichten of (product)pagina’s die bij die taxonomie horen, worden in een lijst op deze archiefpagina’s gepresenteerd. Deze archieven kunnen dus op verschillende zaken gebaseerd zijn: dit kunnen categorieën en tags zijn, maar ook de postdatum en de post-auteur, of iets anders als je een aangepaste taxonomie hebt gemaakt of een plugin gebruikt die er een maakt.
Blijf lezen: Een tutorial over WordPress-archiefpagina’s ”
6. 6. Beheer van uw WordPress-site
Gebruikersrollen in WordPress
U zou uw WordPress site met meerdere gebruikers kunnen beheren. Om dit te vergemakkelijken heeft WordPress een aantal gebruikersrollen aangemaakt. Een gebruikersrol bepaalt wat iemand op uw site kan doen. Er zijn zes voorgedefinieerde gebruikersrollen waaruit u kunt kiezen:
Super Admin
Beheerder
Redacteur
Auteur
Bijdrager
Abonnee
Naast deze voorgedefinieerde rollen kunnen ontwikkelaars ook extra gebruikersrollen aanmaken. U kunt via het menu-item Gebruikers in uw WordPress-beheerdersmenu een wijziging van de gebruikersrollen toewijzen.
Lees meer: Rollen en mogelijkheden ”
Updates en back-ups
Het updaten van de WordPress-kern, thema’s en plugins is om drie redenen belangrijk:
Veiligheid;
Bugfixes;
Nieuwe functies
Actualisering brengt echter risico’s met zich mee. Om de risico’s te minimaliseren, gebruik je hoogwaardige plugins en thema’s, kijk je naar wat er in de versiegegevens wordt geüpdatet en maak je een back-up van je site voordat je gaat updaten. WordPress biedt ook een update-overzicht, dat u kunt openen via het admin-menu (Dashboard > Updates). Hier vindt u alle beschikbare updates voor uw site.
Het is belangrijk om back-ups te maken van uw site, omdat u hiermee terug kunt gaan naar een eerdere versie van uw site als een update problemen veroorzaakt, maar ze kunnen ook nuttig zijn als u problemen ondervindt met uw hostingprovider of als u wordt gehackt. Er zijn in principe drie manieren om back-ups te maken van uw WordPress-site:
Handmatig;
Via uw host;
Met behulp van een WordPress-plugin.
Blijf lezen: Hoe maak je een back-up van je (WordPress) site ”
Veelvoorkomende fouten
Het is u inmiddels waarschijnlijk opgevallen dat WordPress relatief eenvoudig te gebruiken is. Zelfs zonder ervaring in het bouwen van websites kan het maken van een website met WordPress een fluitje van een cent zijn. Toch, zelfs met alle functies die WordPress gemakkelijk te gebruiken maken, kunnen mensen soms fouten maken. In deze post onderzoeken we de meest voorkomende beginnersfouten in WordPress. En natuurlijk geven we ook enkele tips om deze fouten te vermijden.
Beveiliging
Het beveiligen van uw website klinkt misschien als een ontmoedigend proces. Maar er is goed nieuws! U kunt de beveiliging van de website zelf verbeteren. U hoeft niet eens over technische of coderingsvaardigheden te beschikken. Zelfs enkele kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen een gehackte site en een gelukkige en gezonde website. U kunt hierbij denken aan de volgende zaken:
Zorg ervoor dat u uw WordPress-kern, plugins en thema’s altijd up-to-date houdt!
Zorg ervoor dat uw WordPress-wachtwoord complex, lang en uniek is (CLU)
Gebruik een wachtwoordgenerator om veilige wachtwoorden te creëren
Het is veiliger om twee-factor authenticatie te gebruiken…
Gebruik een veilige, HTTPS-verbinding
Kies een gastheer met degelijke veiligheidskenmerken
Lees verder: WordPress-beveiliging in een paar eenvoudige stappen ”
7. 8. WordPress SEO
We hebben besproken hoe je met WordPress een geweldige site kunt maken. Maar wat is een geweldige site zonder bezoekers? Het maken van een geweldige site is helaas niet genoeg om mensen uw site te laten bezoeken. En daar begint de echte uitdaging. Het maken van een WordPress site is slechts de eerste stap op weg naar. stardom p- voor de. andere stappen, moet u werken aan uw SEO (Search Engine Optimization).
SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en het is het proces van het verbeteren van websites en content om meer verkeer van zoekmachines te krijgen. Het heeft een on-page en off-page gedeelte. Dus, laten we de dingen die WordPress doet voor uw site’s SEO out of the box doornemen.
Een sterk fundament
WordPress helpt u snel aan de slag en het is een vrij solide platform om op te werken. Een basisopstelling kan een sterke basis bieden – zelfs zonder uitgebreide aanpassingen, thema-optimalisatie en plugins.
Mooie permalinks
Het ondersteunt zogenaamde mooie permalinks, zodat je SEO-vriendelijke URL’s kunt gebruiken.
Titellabel
WordPress ondersteunt ook de title-tag. Dit zorgt ervoor dat de door u ingevoerde titel ook in de code wordt weergegeven, zodat de zoekmachines precies weten waar ze de belangrijkste titel van uw bericht kunnen vinden.
Duplicaat inhoud
Ook behandelt WordPress automatisch enkele gevallen van dubbele inhoud op bepaalde pagina’s. Daarmee bedoelen we dat uw site soms dezelfde inhoud op verschillende URL’s laat zien. WordPress repareert echter niet alles, maar gelukkig helpt Yoast SEO u met de rest.
Site Gezondheid
Tot slot is er een recente toevoeging: het Site Health dashboard dat u laat zien hoe het met uw site gaat in technische zin.
WordPress SEO is een spannend, maar ook gigantisch onderwerp om aan te pakken. Daarom hebben we een definitieve gids voor WordPress SEO gemaakt. Deze gids geeft u een heleboel dingen die u op uw WordPress site kunt doen. Het gaat van technische SEO en conversie tips tot content en marketing best practices, en een heleboel daartussenin. Dus, zorg ervoor dat u deze gids naar hogere rangschikkingen voor WordPress-sites bekijkt.