Hoe efficiënt is e-mailmarketing?

Wat is e-mail marketing

E-mail marketing is al jaren de meest populaire vorm van marketing en is voor iedere online marketeer een onmisbaar kanaal geworden. Er wordt per mail informatie verstuurd naar bijvoorbeeld klanten. Het kanaal e-mail en het e-mailadres worden ingezet zodat organisaties de interactie met haar doelgroepen aan kunnen gaan. Met goede e-mail marketing bereik je jouw (potentiële) klant, relatie of prospect precies op het juiste moment. Met e-mail marketing kan je je verkoop laten stijgen, websitebezoek stimuleren, je klanten behouden en informeren en veel meer. Online marketing biedt voor iedere ondernemer kansen dus er zijn weinig redenen om niet aan e-mail marketing te doen.

Wat zijn de voordelen van e-mail marketing

E-mail marketing is goedkoop, snel en effectief. E-mail marketing is één van de voordeligste manieren om je doelgroep te benaderen. Veel goedkoper dan adverteren op social media of in de Google zoekresultaten. Het enige wat je nodig hebt is een goede opt-in e-mail lijst. Hierbij wordt er door de ontvanger toestemming gegeven om e-mails van het bedrijf te ontvangen.

Daarnaast is e-mail marketing snel. Het versturen en ontvangen van e-mails gaat tegenwoordig snel. Binnen enkele seconden (of minuten) wordt een e-mail verzonden of ontvangen.

Je bereikt tegelijkertijd veel mensen en je bouwt een relatie met je klanten. Je kan met e-mail marketing ook  een soort persoonlijk band met je doelgroep creëren. Dit kun je doen door in de e-mail de ontvanger met de naam aan te spreken in plaats van ‘Beste’.

E-mail marketing is meetbaar. Je kunt via programma’s zien welke bezoekers via de link in de e-mail op de website terecht zijn gekomen. Dit kun je doen door bij elke link een tracking code te zetten.

Wat zijn de nadelen van e-mail marketing

Als gevolg van e-mail marketing kunnen er enkele nadelen zijn. De ontvanger kan de e-mail negeren of niet zien vanwege de drukte in de mailbox. Daarnaast kunnen e-mails overkomen als spam. Wanneer er ongevraagd e-mails worden ontvangen is er sprake van spam. Verder moet je een lijst hebben met ontvangers. Als je geen lijst hebt dan kun je ook geen klanten bereiken.

Soorten e-mails

Met e-mail marketing kan je in een keer e-mails versturen naar meerdere mensen. Maar wat voor e-mails kunnen dit zijn? Denk hierbij aan het versturen van nieuwsbrieven, aanbiedingen, uitnodigingen, productupdates, ondersteuning aan post, onderzoek etc. Effectieve e-mails zijn kort, persoonlijk en bevatten een duidelijke call to action.

 Aanbieders e-mail marketing

Er zijn verschillende aanbieders van e-mail marketing. Hieronder volgt een lijst met enkele aanbieders:

  • Spotler
  • Mailchimp
  • MailBlue
  • ActiveCampaign
  • AWeber
  • Constant Contact
  • Campaigner
  • Drip
  • Infusionsoft

Nationaal e-mail onderzoek 2018

Bij het nationaal e-mail onderzoek (2018) zijn 2055 mensen ondervraagd. Uit onderzoek blijkt dat de meest gebruikte device om e-mails te lezen de smartphone is (46%). Dit is best te begrijpen, want via je smartphone gaat het makkelijker. Je kan je e-mails lezen waar en wanneer je wilt, je hebt het altijd bij de hand. Je krijgt meteen een melding als je iets ontvangt, dus je hoeft niet steeds via een ander device in te loggen om te kijken of er e-mails binnen zijn gekomen. Daarnaast gaat het schrijven van een e-mail tegenwoordig ook makkelijk via de smartphone, hoewel sommige dat prettiger vinden via de computer of laptop.

Ook blijkt dat 72% van de Nederlanders wel iets koopt wat ze via de nieuwsbrief hebben gezien die via de e-mail is ontvangen. Dit laat zien hoe efficiënt e-mailmarketing is.

https://spotler.com/downloads/infographic-nationaal-email-onderzoek-2018

 

Hulp nodig bij
online marketing?