Hoe bepaal je jouw doelgroep?

doelgroep

Het bepalen van je doelgroep is het fundament van een succesvolle marketingstrategie. Soms is het kijken naar je doelgroep het enige wat nodig is om een bedrijf op een positieve manier te veranderen en de ROI te verbeteren.

Maar dat is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. De juiste doelgroep vinden vergt tijd, geduld en de mogelijkheid om objectief naar je bedrijf en klanten te kijken.

In dit artikel hebben we 7 stappen voor je op een rijtje gezet die je kan gebruiken om jouw ultieme doelgroep te gaan bepalen. Succes!

 

Stap 1. Analyseer je bestaande klanten

Inzichten over de kenmerken en aankooppatronen van de mensen die momenteel je product of dienst afnemen, kan veel over je doelgroep onthullen.

Analyseer je bestaande klantenlijst om geografische verdelingen, leeftijdsgroepen, levensstijlfactoren en andere inzichten overzichtelijk te krijgen.

Bekijk succesvolle campagnes die in het verleden goed hebben gewerkt. Wie waren de potentiële klanten die reageerden en hoe heeft de campagne hun koopgedrag beïnvloed?

Uit deze analyses kan je veel informatie verschaffen en een goed beeld krijgen van wie je huidige doelgroep is.

 

Stap 2. Graaf dieper en segmenteer

Elke doelgroepdemografie kan verder worden gesegmenteerd om elke doelgroep specifieker te kunnen analyseren. Als je product of dienst bijvoorbeeld gericht is op bouwbedrijven, kunnen deze personen een breed scala aan unieke kenmerken hebben. Degenen die bij een groot bouwbedrijf werken, kunnen gespecialiseerd zijn in een bepaald facet van de bouw, zoals schilderen. Anderen die bij een kleiner bouwbedrijf werken, zullen waarschijnlijk meer werkzaamheden doen zoals schilderen, stuken en timmeren. Denk kritisch na over welke segmenten van een publieksgroep je product of dienst gebruiken en hoe.

 

Stap 3. Houd de concurrentie in de gaten

Door in de gaten te houden op wie je concurrenten zich richten en hoe zij wel of niet aan hun behoeften voldoen, kun je je doelgroepstrategie verder definiëren en je doelgroepen beter bedienen. Vraag jezelf af, wie is hun doelgroep? Hoe praten ze met hen? Wat doen ze goed, en wat niet?

 

Stap 4. Creëer doelgroep persona’s

Door het maken van ideale doelgroep persona’s krijg je een goed beeld van wie jouw doelgroep nu precies is. Effectieve klantpersona’s bevatten zowel demografische als psychografische informatie, en bevatten details over hun levensstijl, rollen, verantwoordelijkheden, communicatievoorkeuren en mediagebruik. Wanneer je dit overzichtelijk hebt gemaakt zal iedereen in je organisatie precies begrijpen wie ze moeten aanspreken in de verschillende marketing uitingen.

 

Stap 5. Vind je publiek

Nu je een beter inzicht hebt in wie je doelgroep is, moet je uitzoeken waar je ze kunt vinden en hoe ze het liefst communiceren.  Dit zal je helpen de juiste mix van tactieken en kernboodschappen te bepalen die bij je doelgroep zullen aanslaan.

Breng hiervoor een klantreis in kaart. Door te analyseren hoe je huidige klanten je nu vinden en met je communiceren, krijg je inzichten in de meest effectieve contactmomenten die eindigen in een verkoop.

 

Stap 6. Voer testcampagnes uit

Je kunt online alles testen, van landingspagina’s tot e-mail marketing en social media-campagnes. Door te testen kun je niet alleen ontdekken welke tactiek(en) het beste werken, maar ook welke koppen, afbeeldingen en call to actions het beste passen bij je doelgroep. Onthoud wel dat niet elke test succesvol zal zijn. Maar dit betekent niet dat deze campagnes nutteloos zijn geweest. Soms komen de beste inzichten voort uit tests die mislukken. Vergeet niet om altijd je resultaten te analyseren en je bevindingen toe te passen op je volgende campagne.

 

Stap 7. Evalueer elke 12 maanden opnieuw

Met snel evoluerende technologieën en een steeds verdeelder publiek is het belangrijk om je marketingstrategieën regelmatig opnieuw te evalueren. Kijk daarom elke 12 maanden kritisch naar je marketingstrategie en probeer te begrijpen wat wel en niet goed werkte in het afgelopen jaar. Waar moet je mee verder gaan en waar moet je mee stoppen?

Bekijk ook je doelgroepprofielen en klantpersoonlijkheden regelmatig opnieuw en werk ze bij op basis van actuele gegevens en testcampagneresultaten.

Overweeg nieuwe manieren om in contact te komen met je doelgroep. Naarmate je bedrijf evolueert met de technologie, zullen ook de manieren waarop je klanten met je in contact willen komen evolueren.

Jezelf richten op de juiste doelgroep kan een aanzienlijk verschil maken in de effectiviteit van jouw marketingstrategie. Een van de beste manieren om dit te beginnen is het doen van een uitgebreid marketing onderzoek. Dit marketing onderzoek geeft een objectieve blik op het marketinglandschap, helpt je huidige marketingstrategie en -tactieken te evalueren en stelt je in staat de juiste doelgroep te identificeren voor een maximale ROI.

 

Een laatste tip: als je organisatie een beter online bereik onder je doelgroep wenst, kijk dan eens bij Smoop Online Marketing. Bij Smoop kunnen wij je helpen met het creëren van meer relevant verkeer naar je website door middel van SEO, Google Ads, en Social Media Marketing.

Hulp nodig bij
online marketing?