Wat is precies het verschil tussen een adsorptie- en koeldroger? Dat bespreken wij in dit artikel.
Condensatie binnenin een compressor kan corrosie veroorzaken met als gevolg lekkage en/of beschadiging van pneumatisch aangedreven onderdelen. Het kan het gehele luchtsysteem beschadigen. Bovendien kan de overdracht van water of smeermiddelen in het systeem de processen aantasten. Daarnaast kan het leiden tot slechte luchtvochtigheid. Daarom heeft elke luchtcompressor een droger nodig om de luchttoevoer vrij te houden van vocht en om ervoor te zorgen dat het apparaat lang meegaat!
Als het gaat om de keuze van een droger, laten de verkopers van luchtcompressoren vaak niet goed zien voor welke koel- of adsorptiedroger u moet kiezen. Lees verder om de belangrijkste verschillen tussen adsorptie- en koeldrogers te leren kennen, zodat u de meest weloverwogen beslissing kunt nemen.
Hoe werken adsorptiedrogers?
In een adsorptiedroger, ook wel droogmiddeldroger genoemd, stroomt de meeste lucht over een laag van hygroscopisch materiaal, zoals silicagel. Zakjes silicagel, kan je tegenwoordig haast overal kopen. Dit zorgt ervoor dat de waterdamp uit de lucht wordt geadsorbeerd. Naarmate dit proces vordert, raakt het hygroscopische materiaal, oftewel het droogmiddel, steeds meer verzadigd met het vocht.
Sommige droogmiddeldrogers zijn van een enkel vat en niet erg goed ontworpen. U moet dan uw droogmiddel regelmatig vervangen. Om u als lezer zo goed mogelijk te informeren, zullen we ingaan op industriële type adsorptie drogers.
Adsorptiedrogers bestaan meestal uit twee droogvaten, waarvan door het ene de inkomende perslucht droogt terwijl het andere vat zorgt voor de verbetering van de luchtvochtigheid.
Het gebruik van een adsorptiedroger vereist dat de juiste waterscheidings- en drainageprotocollen worden gebruikt zodat de lucht daadwerkelijk droger wordt. Bij gebruik van een traditionele oliegesmeerde compressor is het van cruciaal belang dat er voor de droger een schoon, functioneel oliescheidingsfilter (0,01 micron) met een betrouwbare automatische ontwateringssysteem wordt geïnstalleerd. Daarnaast wordt een deeltjesfilter (1,0 micron) aanbevolen, zodat de lucht droger wordt.
Wat zijn koeldrogers?
Gekoelde drogers verwijderen vocht uit de perslucht in een energie-efficiënt proces met vrij lage drukverschillen. De koeldroger bestaat uit een circuit om lucht te drogen en een koelcircuit.
In een lucht-warmtewisselaar wordt binnenkomende warme perslucht gekoeld door koude droge perslucht. Deze warme lucht wordt afgevoerd door het water te condenseren. Vervolgens wordt de binnenkomende lucht naar een warmtewisselaar geleid, waardoor het onder de 37 graden Celsius komt. In dit proces condenseert het resterende vocht tot vloeistof en wordt het uit het circuit afgevoerd.
Het koelcircuit
Een koelcompressor pompt het koelmiddel van de warme lucht onder hoge druk in een condensator (radiator) die de warmte van het koelmiddel overbrengt naar de lucht in de omgeving. Vervolgens stroomt het vloeibare koelmiddel door een warmtewisselaar waar, als de lucht is gekoeld wordt omgezet in lagedruk gas. Tot slot wordt het koelmiddelgas weer in de koelcompressor getrokken, zodat de cyclus weer vanaf het begin kan beginnen.
Waar wordt dit allemaal voor gebruikt?
Met al de verschillende soorten aan adsorptie- en koelmodellen waaruit u kunt kiezen, zijn DST drogers compatibel met vele luchtcompressormodellen en zijn ze ideaal voor toepassingen in elke industrie. Van productie en landbouw tot voeding en drank industrie. Ongeacht de specificaties van uw luchtcompressor is een DST droger echt aan te raden!