Het doel van teksten voor SEO

seo search

Aangezien tekst een groot deel van de meeste websites uitmaakt, is het een belangrijk punt om je op te concentreren. U kunt werken aan de structuur van uw tekst, of aan de stijl van uw bericht. In deze post richten we ons op een ander aspect: het doel van uw tekst.

Veel mensen vergeten het doel van hun blogpost of artikel goed te formuleren. Maar als u het doel van uw tekst niet goed definieert, kunt u waardevolle kansen missen. U moet niet alleen schrijven om te schrijven, maar omdat u een idee hebt van wat u wilt dat uw publiek weet of doet. Laten we eens bespreken waarom het definiëren van het doel van uw tekst belangrijk is, plus een aantal geweldige schrijftips!

Drie hoofddoelen van de tekst

We kunnen drie hoofddoelen onderscheiden die een tekst kan hebben:

Uw doel kan zijn om mensen te informeren.
Een ander doel zou zijn om mensen te overtuigen. U wilt dat mensen uw producten kopen of terugkeren naar uw website.
Het doel van uw tekst kan ook zijn om mensen te vermaken of te vermaken. U kunt een tekst schrijven om uw publiek te laten lachen of ontroeren.
Deze drie tekstdoelen sluiten elkaar helemaal niet uit. Een stuk kan informatief en amusant tegelijk zijn!

Zakelijke doelstellingen op lange termijn en het doel van de tekst

Uw bedrijf of uw website zal lange termijn bedrijfsdoelstellingen hebben. U moet nadenken over die lange termijn bedrijfsdoelstellingen terwijl u het doel van de tekst op uw website bepaalt. Als de teksten op uw website in lijn zijn met die doelen, zal het helpen om ze te bereiken.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Bij Yoast.com schrijven we blogberichten, grotendeels om mensen te informeren over SEO. Het doel van die berichten is dus om mensen te informeren. Maar we willen ook dat mensen terugkerende bezoekers worden en vertrouwen krijgen in ons merk. Uiteindelijk is het doel van onze informatieve blogs op de lange termijn om genoeg vertrouwen te winnen voor mensen om een van onze producten te kopen.

Zoekintentie en tekstdoel

Naast het nadenken over hoe het doel van een tekst in overeenstemming is met uw bedrijfsdoelstellingen, moet u ook overwegen of het in overeenstemming is met de zoekintentie van mensen die uw post of pagina bezoeken. Mensen die op zoek zijn naar informatie zullen het niet leuk vinden om op een overtuigende pagina te belanden. Ook als mensen iets willen kopen en op een van uw pagina’s terechtkomen, maar het is niet overtuigend geschreven, dan mist u het!

Linkbuilding en tekstdoel

Als het doel van je bericht is om links te genereren van anderen om je rankings in Google te verbeteren, moet je ook nadenken over het karakter van je bericht. Om links van andere sites aan te trekken, moet u zich richten op het schrijven van informatieve of amusante berichten. Overtuigende berichten, waarin (verkoop)argumenten het meest in het oog springen, zullen meestal niet zo veel links ontvangen als puur informatieve berichten. Mensen hebben gewoonweg meer kans om een informatief of amusant bericht te delen dan een puur overtuigend bericht, aangezien het bijbedoeling van deze berichten niet zo voor de hand liggend is.

In de volgende paragrafen ga ik dieper in op de drie doelen die een tekst kan hebben. Ik zal ook enkele tips en aanwijzingen geven die je kunt gebruiken bij het schrijven van een informatieve, een overtuigende of een grappige post of artikel.

1. Informatieve teksten

In een informatieve tekst legt u iets uit aan uw publiek. U wilt dat ze meer begrijpen over een onderwerp of u wilt dat ze uw informatie gebruiken (zet de theorie in de praktijk).

Enkele tips voor het schrijven van een informatieve tekst:

Een informatieve tekst heeft meestal enige voorbereiding of zelfs onderzoek vooraf nodig om de exacte inhoud van een stuk te kunnen bepalen. Neem dus de tijd om het onderwerp dat u wilt behandelen in uw bericht duidelijk te formuleren.
De stijl van een informatieve tekst moet duidelijk en professioneel zijn. Focus op de boodschap zelf, zodat uw tekst een professioneel en betrouwbaar karakter heeft. Denk na over uw stijl en zorg ervoor dat uw persoonlijke manier van schrijven de boodschap niet verstoort.
De structuur van een informatieve tekst moet duidelijk zijn. Een logische structuur kan zijn om in elke paragraaf een ander onderwerp aan te snijden. In de conclusie zou u de informatie van uw hele tekst kunnen samenvatten. Onze post over dit onderwerp bevat praktische tips voor het opzetten van uw tekststructuur.

2. Overtuigende teksten

Een overtuigende tekst is een tekst die een lezer niet per se wil lezen. Het doel van uw tekst is om uw publiek te overtuigen om iets te doen wat het niet per se van plan was te doen, zoals het kopen van uw product. Juist daarom is het schrijven van een goede overtuigende tekst erg moeilijk. U kunt zich richten op het overtuigen van uw publiek met emoties of logica. Natuurlijk kunt u ook een strategie kiezen waarin u overtuigen met emoties en logica combineert.

Enkele tips om een goede tekst te schrijven die uw lezer met emoties overtuigt:

Probeer veel positieve woorden te gebruiken (zoals leuk, makkelijk, kwaliteit).
Maak je post persoonlijk en schrijf vanuit het perspectief van de lezer. U kunt de lezer bijvoorbeeld direct aanspreken met woorden als ‘u’ en ‘uw’.
Anekdotes of verhalen die het geweld van uw product illustreren zijn erg leuk om te gebruiken als u mensen probeert te overtuigen door het gebruik van emoties.
Als u wilt overtuigen met behulp van logica, let dan op de volgende zaken:

Neem de tijd om al uw logische argumenten op te schrijven. Zorg ervoor dat je je argumenten correct afleidt en gebruik voorbeelden om je argumenten te illustreren.
Als je je wilt richten op overtuigen met behulp van logica, dan is een relatief afstandelijke en formele stijl nodig.
Enkele algemene tips voor het schrijven van een overtuigende tekst:

De stijl van een overtuigende tekst moet erg vet zijn. Dat betekent dat uw zinnen en paragrafen kort moeten zijn.
De structuur van een overtuigende tekst moet uw argumenten weerspiegelen. Zorg ervoor dat u afzonderlijke paragrafen gebruikt voor uw argumenten (ongeacht of u emotionele of logische argumenten hebt).
Gebruik veel koppen en zorg ervoor dat u de belangrijkste argumenten in de titels van uw koppen gebruikt. Voor het beste resultaat is het aan te raden de SEO tekst te laten schrijven door iemand die zich hierin gespecialiseerd heeft.

3. Amusante teksten

Het belangrijkste doel van een vermakelijke tekst is om mensen te vermaken. Meestal zijn deze teksten grappig. Amusante teksten kunnen ook ontroerend of ontroerend zijn. Een column is een heel mooi voorbeeld van een grappige tekst.

Hoewel sommige mensen gewoon het talent hebben om grappig te zijn, om met grappige anekdotes te komen of met leuke woordspelingen, kan het schrijven van een grappige tekst moeilijk zijn. Als je een onervaren schrijver bent, kan het wat oefening vergen. Probeer eerst de informatieve en overtuigende teksten onder de knie te krijgen. De volgende tips kunnen ook helpen:

Het gebruik van overdrijvingen en metaforen kan een eerste poging zijn om je tekst (meer) amusant te maken.
Amusante teksten vragen meestal om een informele stijl. Deze teksten zijn vaak heel persoonlijk en bevatten de woorden ‘ik’ en ‘mijn’.
Het is belangrijk om op te merken dat het schrijven van een tekst die puur amusant is, niet iets is wat velen van u vaak zullen doen. De meeste teksten zullen zowel amusant als informatief of overtuigend zijn. Bijvoorbeeld, blogberichten op een moederblog zijn vaak amusant, maar hebben meestal ook een informatief of overtuigend doel.

Conclusie

Het nadenken over het doel van uw tekst is iets waar u zeker de tijd voor moet nemen. Houd rekening met de langetermijndoelstellingen van uw bedrijf of uw website en met de bedoeling van de mensen die uw pagina’s bezoeken. Gebruik ten slotte onze tips om ervoor te zorgen dat de stijl en de structuur van uw bericht passen bij het doel van uw tekst. Lees zeker SEO copywriting: de Ultimate guide of bekijk onze SEO copywriting cursus, voor nog meer tips.

Hulp nodig bij
online marketing?