Goud verkopen? 3 simpele redenen, waarom jij gefopt wordt door de goudkoers

Wie kent ze niet? Die kleine, donkere aankoopwinkeltjes in de binnenstad? Met grote gele letters op de deur: “Wij bieden de beste prijs voor uw goud” – Om er dan achter te komen, dat je veel minder geld krijgt, dan dat je aan hand van de goudkoers berekend had…

Daar zijn enkele eenvoudige redenen voor:

De internationale goudkoers is een marktindicator en geen vaste wisselprijs

De goudkoers, zoals hij bijvoorbeeld op de website van Bullion Vault te vinden is, baseert op verschillende faktoren:

Wereldwijde vraag en aanbod van goud. Er wordt geen rekening gehouden met nationale en regionale verschillen. In bijvoorbeeld een land als Ghana, waar veel goud in de grond zit, krijg je het veel goedkoper dan in Nederland. En in Nederland kan het goed zijn, dat je meer betaald dan de internationale goudkoers.

De goudkoers is zo gezien een slechte meetlat voor het verkopen van goud. Het kan tot verkeerde prijsvoorstellingen leiden.

De goudmarkt is emotioneel

De koers van goud wordt van alle kanten beinvloed: Slecht nieuws uit de economie zorgt er meestal voor, dat de koers stijgt. Simpelweg omdat de institutionele beleggers (grote banken, kapitaalfondsen) hun geld dan in goud stoppen, om mogelijke verliezen op te vangen of te minimalizeren.

Daarom wordt beweerd, dat de goudkoers ‘anticyclisch’ is.

Helaas is er ook veel nepnieuws in omloop. Ook deze berichten leiden tot irrationale beslissingen bij kleine en grote beleggers. En als je onzeker bent, dan is goud vaak het enige ‘zekerheidje’ dat er is. Grote vergissing: Zoals de koers in de laatste jaren maar een richting kent (naar boven), waren er ook tijden, dat het hard naar beneden ging. Een verkeerd bericht uit monde vand de FED of het EMF kan deze koers keihard laten crashen. En vergeet niet: ‘what goes up – must come down’

De goudmarkt is zeer speculatief

Wie weet er precies, hoeveel goud er in omloop is? Ken je die geruchten, dat Fort Knox waarschijnlijk hardstikke leeg is? Niemand weet het precies en dus wordt er door vele beleggers als het ware gegokt.

Goud-derivaten (ETF’s) zijn de laatste tijd (stand juni 2020) heel populair bij kleine beleggers, omdat ze bijvoorbeeld geld gekregen hebben van de staat. Deze steigende vraag jaagt de goudkoers sneller omhoog dan dan vraag en aanbod naar fysiek goud.

Goudinkopers weten dit en handelen ernaar

En dan kom je vanzelf uit bij de goudinkoper. Jij weet dat de koers stijgt, dus reken je jezelf alvast rijk, want nu is de tijd gekomen om oma’s gouden brosche te verkopen. De koers is immers nog nooit zo hoog geweest. Oppassen, de koude kermis is niet ver weg:

Omdat een goudinkoper, bijvoorbeeld deze goudinkoop in Den Haag, een aanzienlijk koersrisiko neemt bij de aankoop van goud en zilver, zal die jou nooit de koersprijs aanbieden. Hoe bijzonder oma’s brosche ook is.

Het goud, dat ze inkopen, wordt verzameld en op een later tijdpunt gesmolten (het smelten heeft ook een prijskaartje) en dan verkocht als baar. In deze tijd kan de koers een flinke deuk hebben gekregen en daarop wordt op voorhand ingespeeld.

De goudinkoper heeft ook kosten

Daarnaast zijn er, zoals bij ieder ander bedrijf, lopenden kosten die moeten worden gedekt:

  • Det tijd, die de goukoper investeert voor de taxatie van oma’s brosche
  • Het materiall, dat daarvoor gebruikt wordt
  • Een kleine prijsafslag, zij moeten immers ook een boterham kunnen eten
  • Huur en personeel

Een eerlijke goudinkoper stelt je ook hiervan op de hoogte.

Een paar tips, voordat je jouw goud gaat verkopen

De goudinkoper is een handelaar, dus moet jij ook onderhandelen. Als jij bijvoorbeeld beloofd, een goede recencie af te geven bij Google, gaat de goudinkoper waarschijnlijk akkoord voor een betere prijs.

Wees realistisch: Oud goud, dat meestal vererft is, heeft voor jou een emotionele waarde. Voor de goudhandelaar niet. Die is alleen in het fijngoud-aandeel geinteresseerd.

Trap niet in online goudcalculatoren: Deze tools zijn weliswaar heel interessant, maar uiteindelijk slechts een lokkertje.

Vergelijk de aanbiedingen: De ene is een boef, de andere is een eerlijke handelaar. Daarom is een second opinion nooit verkeerd.

Zorg ervoor, dat je je prettig voelt: ‘Zoals de waard vertrouwt hij zijn klanten’ – Als je fatsoenlijk behandeld wordt en er open over jouw goud gesproken wordt, dan zit je waarschijnlijk goed. Vertrouw hier op je gevoel. Wordt jouw goud meegenomen in een achterkamertje, dan is het foute boel. Tijd om te gaan.

Tenslotte de goudkoers: Als indicator en richtwaarde kan je natuurlijk naar de goudkoers kijken. Verwacht er alleen niet teveel van. Als je denkt dat oma’s brosche op basis van de goudkoers € 200,- waard is, trek er maar een goede 20% vanaf om een enigszins realistische prijsvoorstelling te hebben.

Hulp nodig bij
online marketing?