Google Search Console is dé SEO tool van Google zelf. Met deze handige tool krijg je verschillende inzichten over het verkeer naar je website vanuit Google, en krijg je relevante informatie over de SEO status van jouw website. Maar hoe werkt dit programma precies en hoe kan je deze tool gebruiken om de SEO van jouw website te verbeteren? In dit artikel geven we een volledige uitleg over Google Search Console, dus lees snel verder.
Wat is Google Search Console?
Om te kunnen begrijpen wat je precies aan Search Console hebt, is het eerst handig om te weten wat Google Search Console precies is.
Net als Google Analytics is Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools) een gratis tool van Google. Met Google Analytics kan je zien wat er allemaal op je website gebeurd zodra mensen op je website komen. Google Search Console helpt je met het geven van informatie over de fase vóór dat mensen op je website belanden. De fase waarin mensen op Google aan het zoeken zijn naar de informatie die zij nodig hebben.
De informatie die Google Search Console geeft is erg waardevol. Met behulp van deze tool krijg je informatie waarmee je de SEO van je website kunt verbeteren en zo meer verkeer vanuit Google kunt krijgen.
Zo krijg je met deze handige tool meer inzicht over:
- De positie van jouw verschillende webpagina’s in Google
- De positie van je zoekwoorden in Google
- Technische problemen aan de website
- Aantal vertoningen in Google
- De CTR (Click Through Rate) vanuit Google
Verder in dit artikel geven meer uitleg over deze verschillende inzichten en hoe je deze kunt gebruiken om je SEO te verbeteren.
Zo start je met Google Search Console
Nu je weet wat Google Search Console precies is en wat je er mee kunt doen, wil je natuurlijk weten hoe je deze tool opzet en koppelt aan jouw website. Volg daarvoor de volgende stappen:
- Als eerste heb je een Google account nodig. Als je dit nog niet hebt kan je deze aanmaken via: google.com
- Als je dit hebt gedaan kan je met dit account inloggen op: google.com
- Zodra je bent ingelogd krijg je een scherm te zien met de keuze uit: Domein en URL-voorvoegsel. Vul bij “domein” jouw website domein in en klik op doorgaan.
- Wanneer je dit hebt gedaan zal de onderstaande pop-up naar voren komen. Als je een WordPress website hebt en gebruik maakt van de Yoast plugin is het erg makkelijk om je website te verifiëren. Kopieer de Google verificatie link zoals je kunt zien op onderstaande foto.
Ga vervolgens naar de Yoast plugin op je website en ga naar Webmaster Tools zoals te zien is op de afbeelding hieronder. Plak je code bij ‘Google verificatiecode’ en klik op opslaan.
- Wanneer je nu terugkeert naar het scherm waar je de Google verificatiecode van hebt gekopieerd, kan je nu op “VERIFIËREN” klikken. Gelukt! Jouw website is gekoppeld aan Google Search Console!
Er zijn ook andere manieren om je website te verifiëren. Zo kan je ook je website verifiëren via Google Analytics of Google Tag Manager, mocht je geen gebruik kunnen of willen maken van de Yoast plugin.
Hoe werkt Google Search Console?
Nu je website is gekoppeld gaat Google beginnen met het verzamelen van data. Helaas kan Search Console geen data ophalen van de periode voor dat je website gebruik maakte van de tool. Het zal dus een paar weken duren voordat je een goed overzicht krijgt van jouw websiteprestaties. Zodra Google Search Console meer informatie kan laten zien kan je dit gebruiken om jouw SEO te verbeteren.
Google Search Console interface
Wanneer je website na enige weken wat data heeft verzameld ziet het interface er uit zoals op de afbeelding hieronder.
Links in het blauw zie je het totaal aantal kliks dat uit Google is gekomen.
In het paars daar rechts van zie je het aantal vertoningen wat wordt meegerekend als iemand jouw pagina voorbij ziet komen in de Google zoekresultaten.
Rechts van de vertoningen zie je in het groen de CTR (Click Through Rate). Dit percentage geeft aan hoeveel kliks er uit het aantal vertoningen zijn gekomen. Dus hoeveel mensen er na het zien van jouw website in Google ook daadwerkelijk op jouw website hebben geklikt.
Als laatste zie je in het oranje de gemiddelde positie van jouw website in Google. Dit geeft over de hele website niet heel erg veel informatie, maar als je gaat kijken naar losse pagina’s of zoektermen kan dit wel een goede indicatie geven van jouw positie en of deze verbeterd of verslechterd.
Zoekopdrachten en pagina’s
Wanneer je onder de grafiek kijkt zie je daar “zoekopdrachten” en “pagina’s” staan. Dit zijn de belangrijkste gegevens als het gaat op je positie en verkeer vanuit Google.
Zoekopdrachten
Bij zoekopdrachten zie je een lijst met zoekwoorden staan waar jouw website voor rankt in Google. Rechts hiervan zie je alle informatie met betrekking tot verkeer, vertoningen, CTR en positie van deze zoekopdracht. Wanneer je voor een zoekopdracht een positie van 2 hebt ben je goed bezig. Dat betekend dat jouw website gemiddeld op de tweede plek staat voor die specifieke zoekterm.
In de afbeelding hierboven zie je een voorbeeld van een zoekwoord. Dit zoekwoord staat gemiddeld op plek 7,5 in Google en heeft een redelijk stabiele positie zoals je kunt zien aan de oranje grafiek.
Wanneer je wilt zien welke pagina rankt voor dit zoekwoord kan je klikken op pagina’s rechts van zoekopdrachten.
Pagina’s
Bij het tabblad “pagina’s” kan je bekijken hoeveel verkeer een specifieke pagina op je website krijgt via Google.
Hoewel GSC (Google Search Console) een goede tool is, geeft het helaas niet alle zoektermen weer waarvoor jouw website verkeer krijgt. Wanneer je klikt op een van je pagina’s en vervolgens weer klikt op “zoekopdrachten” zal je zien dat het verkeer stukken minder is. De zogeheten “long-tail keywords” laat GSC namelijk niet zien. Om te zien hoeveel verkeer een pagina krijgt vanuit Google kan je daarom het beste kijken onder het pagina tabblad.
Dekking
“Dekking” kan je vinden in de linker navigatiebalk. Met dekking houdt GSC bij welke pagina’s er wel en welke pagina’s er niet worden geïndexeerd door Google. Wanneer een pagina niet geïndexeerd wordt betekent dat dat deze pagina niet te vinden is in de Google zoekresultaten, wat betekent dat deze pagina geen verkeer meer oplevert naar jouw website. Dit kan verschillende redenen hebben. Wanneer er een probleem is met de indexering van een pagina geeft GSC een melding bij de dekking.
Sitemaps
Onder dekking vind je het kopje “sitemaps”. In dit kopje kan je de URL aangeven van de sitemap(s) van je website. Een sitemap is goed voor SEO omdat Google zo sneller door je website heen kan crawlen. Zo worden je pagina’s sneller geïndexeerd en kan Google beter zien hoe jouw website in elkaar zit.
Heb je nog geen sitemap? Vol dan de stappen hieronder om een sitemap te maken met de Yoast plugin. Dit is een erg makkelijke en snelle manier:
- Ga naar de Yoast plugin op jouw WordPress website. Klik vervolgens in het rijtje op “functies”. In dit rijtje staat er een kopje met XML-sitemaps zoals hieronder op de afbeelding. Zorg ervoor dat deze aanstaat.
Klik vervolgens op de link ‘Bekijk de XML-sitemap’.
- Je komt dan vervolgens op deze pagina waar je een overzicht krijgt van je sitemap. Kopieer vervolgens de pagina link.
- Ga terug naar de sitemap pagina op Google Search Console en plak je link in de balk zoals op de afbeelding hieronder. Klik op verzenden en je sitemap is aangemaakt.
Het kan zo zijn dat het domein van je website al automatisch staat ingevuld voor de invulbalk. Voer dan alleen: sitemap_index.xml in bij de invulbalk.
Gebruiksgemak op mobiel
Mobiel is tegenwoordig erg belangrijk geworden. Ook voor de SEO van je website. Wanneer de mobiele versie van jouw website fouten bevat kan dit de SEO van de website naar beneden halen waardoor je minder goede posities in Google zult krijgen. Daarom heeft GSC ook een gedeelte gemaakt dat het gebruiksgemak op mobiel in de gaten houdt. Wanneer er iets mis is met de mobiele versie van de website zal dit onderdeel van GSC een foutmelding geven en uitleggen wat je moet doen om dit te verbeteren.
Links
Onder het kopje “links” kan je zien hoe jouw interne links zijn verdeeld en hoeveel externe links je hebt en van welke websites deze afkomen.
De interne links van je website bekijken en managen kan je prima doen met Search Console. Helaas is het checken van externe links (backlinks) niet erg handig via dit programma. GSC geeft geen accurate informatie over al je backlinks. Hiervoor zul je andere SEO tools moeten gebruiken zoals UberSuggest of Ahrefs.
Een pagina snel laten indexeren door Google
Wanneer je een nieuwe pagina hebt gemaakt op je website wordt deze in principe automatisch geïndexeerd door Google. Dit kan alleen wel even duren. Afhankelijk van de website kan dit van een paar dagen tot soms wel een maand duren. Je kunt dit proces wat versnellen door de URL van je nieuwe pagina in te voeren in de balk helemaal bovenaan op Google Search Console.
Wanneer je de URL hebt ingevoerd en op enter hebt geklikt, kom je op een pagina die aangeeft of je deze URL al geïndexeerd is. Wanneer hier nog geen groene vinkjes staan is dit nog niet het geval. Klik dan rechts op “indexering aanvragen”. Wanneer je indexering is aangevraagd wordt dit proces wat versneld waardoor je pagina eerder in de zoekresultaten zal komen.
Conclusie
Google Search Console is een erg handige SEO tool om je verkeer via Google in bij te houden en een overzicht te krijgen van potentiële fouten op je website.
Heb je verder nog vragen over Google Search Console of SEO? Neem dan contact met ons op.