Een bv oprichten? Hier moet je aan denken!

bv oprichten

De meeste zzp’ers kiezen in het begin voor het starten van een eemanszaak. Niet voor niets, want dit is misschien wel de makkelijkste rechtsvorm om te regelen. Je hoeft er enkel voor naar de Kamer van Koophandel en de registratie is een feit. Dit betekent echter niet dat een eenmanszaak ook in iedere situatie het meest geschikt is. Bij het kiezen van een rechtsvorm spelen ongelooflijk veel verschillende factoren een rol. Naast een eenmanszaak is tevens de besloten vennootschap de meest gekozen rechtsvorm in ons land.

Maar wat houdt een besloten vennootschap precies in? Welke kosten brengt een bv oprichten met zich mee? En waar moet je eigenlijk allemaal aan denken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is een bv?

Wanneer spreken we van een bv? Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? BV staat voor een besloten vennootschap. Dit is dus samen met een eenmanszaak de meest gekozen rechtsvorm in Nederland. Bij een besloten vennootschap wordt het vermogen verdeeld in aandelen en zal het bedrijf zelfs als rechtspersoon worden gezien. De oprichters zijn dus niet of verminderd financieel verantwoordelijk voor het bedrijf. Dat is tegelijkertijd het grootste voordelen van een bv. Je loopt na de oprichting hiervan veel minder risico om je privé-vermogen aan te tasten als het bedrijf onverhoopt failliet zal gaan.

Digitaal oprichten

Wist je dat het sinds 1 januari 2024 mogelijk is om een bv geheel digitaal op te richten? Dit kan bijvoorbeeld via firm24.com. Het voordeel hiervan is dat je niet meer fysiek aanwezig hoeft te zijn bij de notaris. Hierdoor zal de aanvraag spoediger verlopen én kun je zelfs kosten besparen. Wees je ervan bewust dat het opstellen van notariële akte – ook wanneer dit digtaal gebeurd – altijd kosten met zich mee zal brengen. Het is voor een notaris echter makkelijker te regelen als dit online wordt gedaan. Hierdoor kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Je kunt rekenen op een bedrag van rond de vierhonderd euro. Hier zit alles bij inbegrepen. Je hoeft dus niet meer apart een afspraak te maken bij de notaris.

Houd er wel rekening mee dat je alsnog de oprichting bij de KvK moet vastleggen. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Al met al kun je dus rekenen op een bedrag van circa vijfhonderd euro voor enkel de oprichting van je bv.

Geen eigen inleg meer nodig

Voorheen moest je bij de oprichting van een bv ook een starterskapitaal van minimaal 18.000 hebben. Had je dit niet, dan was het ook niet mogelijk om de bv te starten. Sinds 2012 is deze drempel echter verdwenen. De bedoeling was om het starten van een bv voor meer ondernemers toegankelijk te maken. Hierdoor is een starterskapitaal niet meer noodzakelijk en heb je geen eigen inleg nodig om deze te starten. Een eurocent is al voldoende. Je mag dus helemaal zelf weten hoe groot het kapitaal is dat je stort. Houd er wel rekening mee dat je ook een zakelijke rekening moet open. Het is met een bv niet langer meer toegestaan om een privérekening te gebruiken.

Hulp nodig bij
online marketing?