Duplicate Content: wat is het en wat zijn de oplossingen?

duplicate content

Zoekmachines zoals Google komen vaak voor een probleem te staan, namelijk duplicate content. Duplicate content is dat er van dezelfde tekst meerdere versie op het internet staan (verschillende URLs). Dit heeft als gevolg dat zoekmachines nieter weten welke URL ze moeten kiezen om in hun zoekopdrachten te verwerken. En dat zorgt voor een probleem. In dit blog proberen we problemen rondom duplicate content voor u uit de weg te helpen. Zodat u duidelijk weet wat u moet doen om unieke content te hebben.

Wat is duplicate content ?

Duplicate content is dus content die dubbel op het web te vinden is. Zoekmachines weten in zulke gevallen meestal niet welke van de 2 URLs ze het meest belangrijk vinden en dus in de zoekresultaten moeten opnemen. Dit heeft als gevolg dat beide URLs lager worden gerankt in de zoekresultaten.

Heeft u duplicate content op uw site?

Duplicate content binnen je eigen website kun je op een aantal manieren herkennen. Zo kan het zijn dat je in Google Search Console de melding krijgt dat er duplicate title tags en meta descriptions zijn geconstateerd. Dit betekent dat de titels van uw pagina’s hetzelfde zijn. Of dat uw meta beschrijvingen (beschrijving onder het zoekresultaat in Google) meerdere keren voorkomt.

Een andere dingetje waaraan u kunt herkennen dat u duplicate content op uw website heeft is wanneer u  in ziet dat er in Search consult een enorme toename is aan hetaantal gecrawlde pagina’s in uw crawlstatistieken. In dit geval kan dat komen door technische problemen.

Krijg ik nu een penalty?

Een hoop mensen denken dat ze een penalty krijgen wanneer er duplicate content op hun website staat. Maar dit is niet het geval. Duplicate content

Nee, duplicate content kan geen penaltyopleveren en is ook geen criterium voor Google Panda. Hoe zit het dan met scraper websites, doorway pages en websites die aan automatische content spinning doen? Deze websites kunnen wel een penalty oplopen maar niet vanwege duplicate content, maar door webspam. Met andere woorden: deze websites gaan in tegen de richtlijnen van Google en worden daarom bestraft.

Heb jij dus veel duplicate content, maar is het geen spam? Dan hoef je niet te vrezen voor een straf vanuit Google.

Hulp nodig bij
online marketing?