De beste plaatsen om Nederlands carnaval te vieren

feest

Carnaval wordt in Nederland gevierd met kleur, frivoliteit en veel overgave. Als je in het zuiden van Nederland traditionele slapstickdeuntjes hoort in bars en pop-upwinkels ziet die feestkleding verkopen, weet je dat het Nederlandse carnaval in aantocht is, de lokale bevolking staat te popelen om uit te barsten in de grote straatfeesten van rauwe frivoliteit die carnaval in Nederland kenmerken.

Nederlandse carnavalsvieringen

De Nederlandse carnavalsvoorbereidingen beginnen van tevoren, traditioneel op dag 11 van de maand 11 om 11:11, 11 is het narrengetal in Nederland. Dit jaar beginnen de feesten officieel op zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari. Sommige steden vieren al op 8 februari feest en zetten het feest voort tot de eerste dag van de vastentijd.

Maastrichts carnaval (Mestreech)

Carnaval Maastrich is het grootste feest van alle zuidelijke steden. Op zaterdag 10 februari ‘haalt’ de stad om 13.11 uur de Prins Carnaval op vanaf het centraal station. Daarna leidt hij een optocht van praalwagens, muziekkorpsen en voermannen naar het stadhuis voor een receptie. De optocht begint officieel om 14.11 uur voor het standbeeld van Minckelers en trekt door de stad.

Het Maastrichtse carnaval wordt echter pas officieel geopend op zondag om 12.11 uur, wanneer de Prinsenvlag hijst en er 11 schoten klinken. Daarna vertrekt om 13:33 een grote optocht die door het centrum trekt. Carnaval Maastricht gaat verder met familie-evenementen en een kinderoptocht op maandag (vertrek vanuit Wyck om 14:11). Het hoogtepunt is het Zate Hermeniekesconcours dat om 14.11 uur losbarst op het Vrijthof.

Venlose carnaval (Jocus Riék)

De grote optocht van carnaval Venlo vindt plaats op zaterdag 10 februari in het centrum van de stad en begint om 12.11 uur. Alleen al in de gemeente zijn er in 2018 van 10 tot en met 13 februari meer dan een dozijn optochten, waardoor het een ideaal gebied is om carnaval in Limburg te beleven. Klik hier voor het optochtschema en hier voor andere evenementen rond Jocus Riék tijdens carnaval.

Eindhoven carnaval (Lampegat)

Er is van alles te vinden tijdens het Eindhovense carnaval, ook wel bekend als Lampegat of ‘lichtgat’. Het Eindhovense carnaval begint met Froaje Vrijdag op 9 februari met diverse optredens en een feest in een enorme tent op de Markt.

Tilburgs carnaval (Kruikenstad)

De Opstoet, de jaarlijkse optocht van het Tilburgse carnaval, begint op 11 februari om 12.30 uur. Voorafgaand aan de grote optocht zijn er tal van evenementen in het teken van Tilburgs carnaval, waarbij feestvierders op woensdag en donderdag een concert kunnen bijwonen. Ook is er op vrijdag een massale kroegentocht, naast andere festiviteiten.

Carnaval Breda (Kielegat)

De grote optocht van het Bredase carnaval begint op 12 februari om 12.51 uur op de Nieuwe Haagdijk. De optocht volgt een route die eindigt in de Boschstraat.

De optocht wordt voorafgegaan door een concert in het Chassé Theater op vrijdag en een straatcarnaval op zaterdag op de Grote Markt, met lokale en internationale acts. Voor de volledige agenda van het carnaval in Breda, klik hier.

Den Bosch carnaval (Oeteldonk)

Als je gaat feesten in Den Bosch dan doe je dat Oeteldonkstijl. De optocht in Den Bosch wordt de aankomst van de Prins Amadeiro genoemd. Op de dag van Den Bosch carnaval arriveert ZKH Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Heer en Meester van Oeteldonk, met zijn helpers om 11:11 uur bij Oeteldonk Centraal (oftewel station Den Bosch). Na diverse ceremonies marcheren zij in een optocht naar de Markt waar zij een boer genaamd Knillis, de vermeende stichter van Oeteldonk, symbolisch eren met een pop getooid in traditioneel boerenkostuum.

Wil je er echt bijhoren, dan kan je bijvoorbeeld Oeteldonk emblemen opspelden. Daarna vinden overal in de historische vestingstad andere feesten en evenementen plaats; ook in de dagen voor het carnaval in Den Bosch vinden veel evenementen plaats.

Nederlands carnaval in andere provincies

Omdat carnaval in Nederland traditioneel in het zuiden wordt gevierd, komen de meeste mensen uit de rest van Nederland naar Noord-Brabant en Limburg. In sommige Nederlandse steden worden in die periode echter ook kleinere optochten georganiseerd. Het is altijd erg gezellig en echt aan te raden!

Hulp nodig bij
online marketing?