Heb ik echt een CRM nodig voor mijn bedrijf?

crm

Customer relationship management (CRM)-systemen worden steeds populairder in de moderne digitale wereld van vandaag. Met een geschatte waarde van 120 miljard dollar bieden CRM-systemen voordelen voor bedrijven van elke omvang. Als bedrijfseigenaar of manager vraag je je misschien af: heb ik echt een CRM nodig?

En zo ja, waarom heb ik een CRM nodig?

Uiteindelijk zullen CRM-platforms een geheel nieuw licht werpen op je bedrijfsvoering, inclusief nieuwe inzichten in alle fasen van je klantrelaties, inclusief hoeveel inkomsten je binnenhaalt na aftrek van je uitgaven. CRM-platforms zijn eenvoudig te implementeren en kunnen het hele verkoopproces bijhouden.
Bovendien hebben bedrijven nieuwe niveaus van interne en externe betrokkenheid en synergie gecreëerd door teamleden, medewerkers en belanghebbenden met elkaar te verbinden.
Hieronder vindt je verschillende voordelen van CRM en de redenen waarom bedrijven er vandaag nog voordeel uit zouden moeten halen!

CRM-basisprincipes

CRM’s werden oorspronkelijk ontwikkeld om de interactie met klanten en het verkoopproces te stroomlijnen. Door gebruik te maken van een CRM, hebben organisaties de mogelijkheid om belangrijke statistieken bij te houden, zoals nieuwe klanten, terugkerende klanten, ROI en meer.
CRM gaat echter verder dan verkoop. Veel CRM-processen zijn voor het gemak geautomatiseerd, waardoor automatiseringsefficiëntie ontstaat via workflows en verkooppijplijnen. De mogelijkheid om dergelijke processen te stroomlijnen, bespaart veel tijd op wat sommigen beschouwen als onbelangrijke taken.
Momenteel gebruiken bedrijven de gegevens die ze via hun CRM verzamelen om andere activiteiten, zoals marketing, te verbeteren. Misschien nog belangrijker is dat bedrijven CRM’s kunnen gebruiken om leads, aanbiedingen, websites, conversies en zelfs advertentiecampagnes te volgen.

Hoe CRM’s werken

In principe combineren CRM’s verkoop-, klantenservice- en marketinginformatie in één database. Met al deze informatie op één plek kunnen bedrijven resultaten op een geautomatiseerde manier meten, waardoor ze op hoger niveau uitvoerende beslissingen kunnen nemen.

Ondertussen kunnen bedrijven hun klanten beheren terwijl ze andere kernactiviteiten met betrekking tot verkoop en klantenservice in de gaten houden.
Een van de verborgen geheimen van een CRM is het succes om gegevens te gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken en tegelijkertijd huidige klanten te binden. Uiteindelijk kunnen bedrijven efficiënter werken en tegelijk hun klanten aan zich binden.

CRM-tools halen individuele klantgegevens op en identificeren doelgroepen op basis van websiteverkeer, sociale media-activiteit, e-mailabonnees en nog veel meer. Door een CRM te implementeren, kunnen bedrijven hun verkopen beter bijhouden en efficiëntere marketingcampagnes plannen.

Veel CRM’s bieden nu ook mogelijkheden voor projectbeheer om projecten te volgen, bedrijfsprocessen te stroomlijnen en klant- en verkoopworkflows te organiseren. Wij zijn van mening dat ALLE bedrijven een CRM kunnen vinden voor hun behoeften.

Wie heeft een CRM nodig?

Wij zijn van mening dat bijna ALLE bedrijven baat hebben bij een CRM. CRM’s zijn echter ideaal voor bedrijven die de nadruk leggen op verkoop, klantenservice, marketing, support en het volgen van klanten. Bedrijven, van start-ups tot grote bedrijven, zullen uiteindelijk baat hebben bij een CRM.

Bovendien zullen bedrijven op afstand baat hebben bij de implementatie van een CRM om de samenwerking, communicatie en algemene productiviteit te verbeteren. Gezien de huidige COVID-19 pandemie zal een CRM je helpen relevant te blijven en tegelijkertijd klanten aan je te binden.

Om terug te komen op de vraag die aan het begin van dit artikel werd gesteld: Heb ik echt een CRM nodig voor mijn bedrijf? Het antwoord is een verbluffende JA. Naast de basisfunctionaliteit van het organiseren van klantgegevens, bieden CRM’s ook taakbeheer, automatisering van kleine taken en meer dankzij de kracht van kunstmatige intelligentie.

Voordelen van CRM’s

Als je nog niet zeker weet of je in een CRM moet investeren, vindt je hieronder de verschillende voordelen die jouw bedrijf zal ervaren.

Verhoogt de verkoop

CRM’s verbeteren en stroomlijnen het verkoopproces door taken te automatiseren, effectieve verkooppijplijnen op te bouwen en gegevens te analyseren.
Bedrijven zullen een toename ervaren in zowel verkoop als productiviteit. Alle functies zijn beschikbaar op één dashboard, waardoor veel tijd en moeite wordt bespaard.
Chat, telefoongesprekken, e-mail en sociale media zitten in dezelfde database. Het resultaat is dat bedrijven interacties met klanten en klachten van klanten gemakkelijk kunnen volgen en de nodige gegevens voor je marketinginspanningen kunnen verzamelen.

Betere klantenservice

CRM’s beheren klantcontacten en verzamelen informatie over leads en klanten. Zo kunnen bedrijven betere marketingbeslissingen nemen wanneer ze de gegevens gebruiken om de interacties met klanten te verbeteren.

Professionals in de klantenservice hebben toegang tot klantinformatie tijdens interacties, waaronder eerdere communicatie en aankoopgeschiedenis.
CRM’s verzamelen gegevens over alle klantenservicekanalen, waardoor de klantrelatie wordt verbeterd.

Bij wijze van redundantiebeperking zullen klanten de efficiënte klantenservice zeker op prijs stellen. Heb je ooit eerdere communicatie of bestelgegevens moeten herhalen die je met eerdere vertegenwoordigers had? Een CRM zal de vertegenwoordigers van de klantendienst aanmoedigen om problemen sneller en doeltreffender aan te pakken.

Nauwkeurige analyses

CRM-dashboards fabriceren gegevens en analyses zodat ze zowel leesbaar als overzichtelijk zijn. Voorbeelden van dergelijke analyses zijn omzetgroei, marketingstatistieken en meer.
Waarom is het bijhouden van analytics belangrijk? Omdat het bijhouden van analyses zal resulteren in klantenwerving, beter gegevensbeheer en klantenbehoud.
Nu we het daar toch over hebben…

Behoudt klanten

Wist je dat 80% van je winst waarschijnlijk afkomstig is van 20% van jouw klanten?
Klantenbinding is een effectief model dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is betaalbaar en gemakkelijk te implementeren. Met behulp van een CRM kunnen bedrijven creatieve manieren vinden om klanten in de sales funnel te houden. Ondertussen vinden dezelfde organisaties manieren om deze bestaande leads aan zich te binden.
Gelukkig maken CRM’s bedrijfsprocessen eenvoudiger. CRM’s verzamelen gegevens zodat bedrijven altijd weten wanneer en waarom de “churn” optreedt. Bedrijven identificeren niet alleen wat klanten willen, maar vinden ook manieren om eventuele pijnpunten bij klanten aan te pakken.

Maakt een bedrijf betrouwbaarder

Klanten willen transparantie als het gaat om hun zakelijke belangen. Als een bedrijf verzuimt belangrijke informatie te communiceren of slechte informatie doorgeeft, kunnen klanten ervoor kiezen een concurrent te steunen.
Met een CRM hebben bedrijven toegang tot belangrijke gegevens van klanten en kunnen ze bestaande en potentiële problemen identificeren, zodat ze altijd een oplossing hebben.
Gegevens zullen bedrijven ook helpen betere kenniscentra te creëren en de communicatie te verbeteren om klanten betrokken te houden.

Meer efficiëntie

Efficiëntie is een terugkerend thema in dit artikel omdat het belangrijk is te benadrukken dat dit een belangrijk onderdeel is van een succesvolle bedrijfsstrategie.
Met CRM zijn alle functies op één plaats beschikbaar, waardoor de samenwerking op de werkplek verbetert, betere workflows ontstaan en het projectbeheer over de hele linie beter wordt. CRM’s doen dit door repetitief werk te verminderen, routinetaken te elimineren en de deur te openen voor betere functies, zoals het leveren van een betere klantenservice.
Bovendien zijn in hetzelfde dashboard ook analyses beschikbaar om de besluitvorming op hoog niveau te helpen verbeteren. Je zal beter verkopen, de klantenservice verbeteren en de marketingstrategieën en de besluitvorming verbeteren.

Transparantie voor teams

CRM’s creëren meer transparantie voor interne processen met robuuste projectmanagementmogelijkheden. Teams kunnen taken toewijzen, prestaties bijhouden en weten wie er aan een project werkt.  Heb ik echt een CRM nodig? Ja!
Vraag je je  zich nog steeds af: “Heb ik echt een CRM nodig?” Dan hoef je niet veel verder te zoeken. Neem vandaag nog contact met ons op!

Hulp nodig bij
online marketing?