5 redenen waarom verpakking belangrijk is

verpakkingsmateriaal

Verpakkingen, of het nu gaat om voedselverpakkingen, cosmeticaverpakkingen, elektronicaverpakkingen of de verpakking van een kledingstuk, ze hebben een doel waarom ze er zijn.

Neem even de tijd om je het laatste product dat je hebt gekocht te herinneren. Was het iets om te eten, te drinken, aan te brengen of te dragen?

Nu je het voorwerp in gedachten hebt, welke indruk maakt de verpakking dan op je? Welk beeld komt het eerst bij je op? Denk je aan de veiligheid, het ontwerp of het uiterlijk? Of misschien aan zijn tijdelijke rol als beschermer van de inhoud?

Wat hetzelfde is met verschillende alledaagse producten, is dat ze onvermijdelijk in een of andere verpakking zitten. Verpakkingen hebben veel verschillende functies en zijn bij veel verschillende winkels en online shops te koop. Bijvoorbeeld bij Verpakkingsshop. Deze omvatten het bieden van bescherming, veiligheid, verbeterde bruikbaarheid, aantrekkelijk uiterlijk, optimaal ontwerp en specifieke eisen van de klant, om er maar een paar te noemen. Wat echter vaak wordt gezien bij verpakkingen, is het doel van eenmalig gebruik. Verpakkingen zijn er om hun missie te vervullen, eenmalig. Ofwel wordt de verpakking verwijderd om het product dat erin zit te gaan gebruiken, ofwel wordt ze weggegooid zodra de inhoud van de verpakking op is. Het resultaat is hetzelfde. Hij is er maar tijdelijk.

Het lijdt geen twijfel waarom verpakkingsafval een groot wereldwijd probleem is geworden. Onze cultuur van eenmalig gebruik heeft de hoeveelheid verpakkingsafval die we dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks per persoon creëren, drastisch doen toenemen. Plastic, als verpakkingsmateriaal, brengt schade toe aan het milieu doordat het de natuurlijke landschappen vervuilt, uiteenvalt in minuscule microplastics en terechtkomt in de oceanen en de mariene biodiversiteit. Een groeiend aantal bedrijven, organisaties en academies probeert hernieuwbare en duurzamere vervangers te vinden voor conventionele verpakkingsmaterialen die volledig en veilig kunnen worden hergebruikt, gerecycleerd en afgebroken.

Vandaag de dag hebben de alledaagse producten een korte levensduur maar een langdurige impact. Door de circulariteit van materialen te verhogen, zal de hoeveelheid wegwerpverpakkingen afnemen en de levenscyclus van materialen toenemen.

Vervolgens noem ik de 3 belangrijkste redenen waarom verpakking belangrijk is.

1. Bescherming

Het belangrijkste doel van verpakken is de inhoud te beschermen tegen schade die kan optreden tijdens transport, behandeling en opslag. Verpakking houdt het product intact gedurende de hele logistieke keten van fabrikant tot eindgebruiker. Hij beschermt het product tegen vochtigheid, licht, warmte en andere externe factoren. Dit is het belangrijkste doel van verpakken. Daarom is het niet ongebruikelijk dat er uiteindelijk veel meer verpakking is dan het eigenlijke product. Vooral wanneer artikelen bij online winkels worden besteld. De hoeveelheid verpakkingsafval die het product achterlaat, kan werkelijk duizelingwekkend zijn. Al met al is het doel van een verpakking bescherming te bieden, maar er is een verschil tussen een intelligente en goed ontworpen verpakking en een verpakking zonder doelmatig ontwerp.

2. Veiligheid

Bovenal speelt de verpakking een belangrijke rol bij het veilig houden van de inhoud en de consument. De verpakking moet belangrijke informatie bevatten over het product en de veiligheid ervan. Voor levensmiddelen bijvoorbeeld moeten de verpakkingsdatum, de uiterste houdbaarheidsdatum en een lijst van ingrediënten duidelijk zichtbaar op de verpakking staan. Er mogen geen schadelijke chemische stoffen, geuren of smaken van het verpakkingsmateriaal op het levensmiddel overgaan, ongeacht of het van nieuw of gerecycleerd materiaal is gemaakt. Bovendien moet op de verpakking duidelijk te zien zijn of deze giftige stoffen bevat. Al deze informatie draagt bij tot de veiligheid van het product voor de consument. Te veel informatie is altijd beter dan helemaal geen informatie.

3. Aantrekkelijkheid

De verpakking is een belangrijk onderdeel van het productmerk en de marketing. Een unieke verpakking kan de aantrekkelijkheid van het product verhogen en zo de bereidheid om het product te kopen beïnvloeden. De verpakking is even belangrijk als het product zelf. Het doel ervan is op te vallen in het schap of op de website, de verkoop te bevorderen, relevante informatie over het product te verstrekken en de belangstelling te vergroten. Twee derde van de mensen zegt dat de verpakking van invloed is op hun aankoopbeslissing. Een verpakking kan ook een heel verhaal vertellen over het bedrijf achter het product en de milieu-, sociale en economische gevolgen van het product. Het is een middel om de waarden van het bedrijf en de grote voordelen die het product voor de consument oplevert, over te brengen. Het is dus belangrijk bij verpakkingsmateriaal kopen dat je kiest voor een betrouwbare partij die goede kwaliteit levert.

Hulp nodig bij
online marketing?