B2B, ROI en marketing. Je ziet het al jaren veel om je heen. Hoewel dit al jarenlang bestaat, is er door de jaren heen ook het een en ander veranderd. Zo wordt er tegenwoordig veel via social media gedaan. Je hebt verschillende manieren van bijvoorbeeld verkopen. Zo kun je van bedrijf naar consument verkopen, maar ook van bedrijf naar bedrijf. Hieronder lees je meer over de termen B2B en ROI.
Wat is ROI?
De afkorting ROI staat voor Return On Investment. Hierdoor kun je zien wat je uiteindelijk overhoudt of verliest aan investeringen. Je ziet dus als het ware het rendement op je investeringen. Je kunt een ROI berekenen door middel van een formule. Door middel van deze formules bereken je dus het rendement op je investeringen. De formule die het meeste gebruikt wordt is ROI = (opbrengst investeringen – kosten investeringen) / kosten investeringen * 100%. Voorheen werden deze berekeningen handmatig gedaan, maar tegenwoordig heb je er makkelijkere hulpmiddelen voor. Hierbij kun je denken aan online apps en internet.
Wanneer wordt ROI gebruikt?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kunnen de berekeningen achteraf gedaan worden. Hoewel dit erg handig is, is er ook de mogelijkheid om dit vooraf te doen. Hierbij doe je een schatting, waarbij je op basis van de kosten bekijkt wat je verwacht dat de ROI gaat zijn. Hierdoor kun je zien of je uiteindelijk de investering wel of niet wil doen. Met behulp van ROI kun je verschillende activiteiten stopzetten. Op basis van bijvoorbeeld cijfers of je gevoel kun je dit dan stopzetten.
Wat is B2B?
De afkorting B2B staat voor business-to-business. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van B2B, draait het om bedrijven die goederen of diensten aan andere bedrijven leveren. Een bedrijf doet hierbij dus zaken met een ander bedrijf en niet met bijvoorbeeld consumenten. De manier van marketing is bij B2B dus erg anders dan bij B2C (business to consumer). De manier van marketing bij B2B moet goed doordacht zijn en wordt daarnaast via online platformen ingezet. Je moet dus een juiste B2B strategie hebben.
Waarom is B2B zo anders dan B2C?
Bij het verkopen aan consumenten draait het erg om een mooi verkooppraatje. Hierbij gaat het dus ook om mooie en leuke producten die ook nog eens leuk verpakt zijn. Dit is bij B2B anders, want bedrijven willen producten die goed te verkopen zijn en daarnaast voor winst zorgen. Hierbij is tijdsbesparing ook een belangrijk aspect. Tegenwoordig wordt veel online gedaan. Zo zie je ook veel van de marketing online. Dit is erg handig voor B2C, maar daarnaast wordt het ook voor B2B gebruikt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld LinkedIn, waar je eventuele toekomstige klanten kunt uitzoeken en benaderen.
Naast dat een consument vaak zelf nadenkt over het kopen van een product, kijken er bij bedrijven meerdere mensen mee. De keuze hierbij duurt daardoor vaak wat langer. Ze willen zeker weten dat de producten voldoen aan hun wensen en behoeften en wegen de verschillende kosten aan elkaar af. Ook is de relatie bij B2B erg belangrijk. Bij B2B veranderen de relaties namelijk minder snel. Bij B2C wisselen de klanten van verschillende bedrijven. Hierbij is de relatie met de klant natuurlijk ook erg belangrijk, maar bij B2B is dit toch net wat belangrijker.