Alles over de PCR test tegen corona

corona test

Wat is een PCR-test?

Een polymerasekettingreactietest (PCR) wordt uitgevoerd om genetisch materiaal van een specifiek organisme, zoals een virus, op te sporen. De test detecteert de aanwezigheid van een virus als u geïnfecteerd bent op het moment van de test. De test kan ook virusfragmenten opsporen nadat u niet meer besmet bent.

Wat is een COVID-19 PCR-test?

Een PCR-test voor COVID-19 is een test die wordt gebruikt om een diagnose te stellen bij mensen die momenteel besmet zijn met SARS-CoV-2, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. De PCR-test is de “gouden standaard” test voor de diagnose van COVID-19 omdat het de meest nauwkeurige en betrouwbare test is.

Wie moet zich laten testen op COVID-19?

Laat u testen:

Als u symptomen van COVID-19 heeft.
Als u 15 minuten of langer in de buurt bent geweest van iemand die positief op Covid-19 heeft getest. (Let op: sommige testcentra bieden geen test aan als u bent blootgesteld maar geen symptomen hebt).

Hoe werkt een COVID-19 PCR-test?

Er zijn drie belangrijke stappen in de COVID-19 PCR-test: 1) monsterafname, 2) extractie, en 3) PCR.

De staalafname gebeurt met een wattenstokje om ademhalingsmateriaal uit uw neus te verzamelen. Een swab bevat een zachte punt op een lang, flexibel staafje dat in uw neus wordt gestoken. Er zijn verschillende soorten neusswabs, waaronder neusswabs die een monster direct in uw neusgaten verzamelen en nasofarynxswabs die verder in de neusholte gaan voor verzameling. Elk type swab volstaat om materiaal te verzamelen voor de COVID-19 PCR test. Na afname wordt het wattenstaafje in een buisje afgesloten en naar een laboratorium gestuurd.
Wanneer een laboratoriumtechnoloog het monster ontvangt, voert hij een proces uit dat extractie wordt genoemd en dat genetisch materiaal van het monster isoleert, inclusief genetisch materiaal van een eventueel aanwezig virus.

Bij de PCR-stap worden dan speciale chemicaliën en een PCR-machine, een zogenaamde thermische cycler, gebruikt die een reactie veroorzaken waardoor miljoenen kopieën van een klein deel van het genetisch materiaal van het SARS-CoV-2-virus worden gemaakt. Tijdens dit proces produceert een van de chemicaliën een fluorescerend licht als SARS-CoV-2 in het monster aanwezig is. Dit fluorescerende licht is een “signaal” dat door het PCR-apparaat wordt gedetecteerd en speciale software wordt gebruikt om het signaal als een positief testresultaat te interpreteren.
RESULTATEN EN FOLLOW-UP

Wat betekenen de resultaten van de COVID-19 PCR-test?

Een positief testresultaat betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat u COVID-19 heeft. De meeste mensen hebben een milde ziekte en kunnen veilig thuis herstellen zonder medische verzorging. Neem contact op met uw zorgverlener als uw symptomen verergeren of als u vragen of zorgen heeft.

Een negatief testresultaat betekent dat u waarschijnlijk geen COVID-19 had op het moment dat u de test deed. Het is echter mogelijk dat u besmet bent met SARS-CoV-2 maar niet genoeg virus in uw lichaam hebt om door de test te worden gedetecteerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u onlangs besmet bent geraakt maar nog geen symptomen hebt; of het kan gebeuren als u meer dan een week COVID-19 hebt gehad voordat u werd getest. Denk eraan dat een negatieve test niet betekent dat u voor een bepaalde tijd veilig bent. U kunt na uw test worden blootgesteld aan COVID-19, besmet raken en het SARS-Cov-2-virus onder anderen verspreiden.

Als uw test positief is, praat dan met uw zorgverlener, blijf thuis en houd u afzijdig van anderen. Als uw test negatief is, ga dan door met het nemen van maatregelen om uzelf en anderen te beschermen tegen het krijgen van COVID-19. Lees meer over wat u moet doen als u positief test en over manieren om besmetting met COVID-19 te voorkomen.

Hoe snel zijn de resultaten van een COVID-19 PCR-test beschikbaar?

U zou de resultaten van uw test al 24 uur na de staalafname moeten ontvangen, maar soms kan het enkele dagen duren, afhankelijk van de tijd die het monster nodig heeft om het laboratorium te bereiken en hoeveel andere monsters er in de wachtrij staan om getest te worden.

Wat zijn de voordelen van een COVID-19 PCR-test?

De belangrijkste voordelen van de COVID-19 PCR-test zijn de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Het is de meest nauwkeurige test beschikbaar voor COVID-19 detectie.

Zijn er nadelen aan een COVID-19 PCR-test?

Omdat de test zeer kleine hoeveelheden virusmateriaal kan opsporen, kan hij fragmenten van het SARS-CoV-2-virus blijven opsporen, zelfs nadat u van COVID-19 bent hersteld en niet meer besmettelijk bent. U kunt dus positief blijven testen als u in een ver verleden COVID-19 hebt gehad, ook al kunt u het SARS-CoV-2-virus niet naar anderen verspreiden.

EXTRA DETAILS

Hoe verhoudt de COVID-19 PCR-test zich tot andere beschikbare COVID-19-tests?

In principe zijn er twee soorten tests: diagnostische tests en antilichaamstests. Diagnostische testen vertellen u of u een actieve (huidige) COVID-19 infectie heeft. Antilichaamtests vertellen u of u al eerder COVID-19 heeft gehad.

Diagnostische tests:

PCR test: Deze test op de aanwezigheid van het eigenlijke genetische materiaal van het virus of de fragmenten ervan zoals die worden afgebroken. Dit is de meest betrouwbare en nauwkeurige test voor het opsporen van een actieve infectie.
Antigeentest: Deze test detecteert stukjes proteïne op het oppervlak van het virus, antigenen genaamd. Antigeentests worden over het algemeen als snel beschouwd; ze nemen slechts 15 tot 30 minuten in beslag, maar zijn minder nauwkeurig dan een PCR-test. Snelle antigeentests zijn het nauwkeurigst als ze binnen een paar dagen na het begin van de symptomen worden gebruikt, wanneer de grootste hoeveelheid virus in uw lichaam aanwezig is. Omdat deze test niet zo nauwkeurig is als een PCR-test, kan uw arts, als een antigeentest negatief is, een PCR-test bestellen om het negatieve testresultaat te bevestigen.
Antilichaamtest:

Antilichaam (serologie) test: Met deze test wordt nagegaan of u een immuunrespons (antilichamen) op het virus hebt gehad. Dit betekent dat u het virus hebt gehad en dat uw lichaam (immuunsysteem, met name antilichamen) een aanval heeft uitgevoerd om het virus te bestrijden. De test spoort die antilichamen op. Gewoonlijk duurt het ongeveer een week na de besmetting voordat zich voldoende antilichamen hebben ontwikkeld om in uw bloed te worden opgespoord. Daarom mag deze test niet worden gebruikt om een actieve infectie vast te stellen.

Hoe kom ik erachter waar ik me op COVID-19 kan laten testen?

Als u symptomen van COVID-19 hebt of bent blootgesteld aan mensen die symptomen hebben of positief zijn getest, wilt u zich misschien laten testen. Praat eerst met uw zorgverlener. Deze zal uw symptomen persoonlijk of tijdens een video-afspraak met u doornemen. De arts zal een opdracht geven voor een test en u vertellen waar u zich kunt laten testen. Als u bent blootgesteld aan het SARS-CoV-2-virus maar geen symptomen hebt, moet u eerst de testlocatie bellen om er zeker van te zijn dat u daar getest kunt worden.

U kunt ook bellen met of kijken op de websites van ziekenhuizen bij u in de buurt die bij uw ziektekostenverzekering zijn aangesloten, of naar gezondheidscentra of centra voor spoedeisende hulp gaan. Het U.S. Department of Health and Human Services geeft links voor het vinden van testlocaties in uw staat. U kunt ook de websites van uw staats- of lokale gezondheidsdienst raadplegen voor de meest recente informatie over testlocaties. De Centers for Disease Control biedt links naar deze staats- en lokale gezondheidsafdelingen.

Hulp nodig bij
online marketing?