Aanhanger rijbewijs Den Haag

Aanhanger rijbewijs Den Haag

We kennen het wel: Zomer komt er langzaam weer aan en dan willen we heel veel dingen doen. Op een boot varen, paardrijden, reizen met de caravan en ga zo maar door. Dan zou het jammer zijn als jij 1 van die dingen wilt doen, maar geen aanhanger rijbewijs hebt! Wij brengen voor jou in kaart waarom een aanhanger rijbewijs essentieel is. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder over de aanhanger rijbewijs den haag.

Wanneer een aanhanger rijbewijs?

Als het goed is weet je wat voor aanhanger je mag rijden met een rijbewijs B. Maar voor de zekerheid leggen wij het je nog wel even uit. Met een rijbewijs B mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo of een zwaardere aanhanger zolang het totaal gewicht van de auto + aanhanger niet boven de 3500 kilo komt.

Op het moment dat jij een object wilt vervoeren dat alleen al boven de 3500 kilo weegt, is het heel handig om je BE-rijbewijs te halen. Hierdoor voorkom je problemen met justitie en kun je zonder zorgen je boot vervoeren, om lekker te gaan touren op het water bij jouw gewenste locatie!

Wat zijn de kosten voor een BE-rijbewijs?

De kosten voor het behalen van je BE-rijbewijs hangen van de volgende factoren af:

  1. De kosten voor de rijlessen
  2. Gezondheidsverklaring
  3. Praktijkexamen

Dit zijn de 3 fundamenten waar je op moet letten. De totale kosten zijn lastig te peilen want iedereen is anders. De 1 heeft meer lessen nodig dan de ander en sommigen moeten hun praktijkexamen overdoen.  Ervaring komt hier ook erg sterk bij terugkomen. Afhankelijk van de rijervaring die je hebt, kan het zomaar zijn dat je binnen een rap tempo zo je BE-rijbewijs hebt gehaald.

En toch kan het bij elke rijschool qua prijs weer verschillen. De voornaamste redenen kunnen zijn dat er op verschillende manieren van prijsbepaling berekend kan worden. Bijvoorbeeld: rijschool A hanteert een bepaalde tarief van 50 minuten + aanhangwagen, terwijl rijschool B een tarief hanteert voor een heel uur of zelfs meer. Wees je daar dus heel bewust over.

Wat zijn de eisen voor het behalen van je BE rijbewijs?

Allereerst zul je moeten kunnen aantonen dat je het auto rijden beheerst. Met andere woorden, je moet je rijbewijs B hebben. Heb je dat nog niet, dan is het misschien handig om je eerst te gaan richten op het halen van een B rijbewijs. Ook dien je minimaal 18 jaar oud te zijn en zal je na je lessen een praktijk examen moeten afleggen. Heb je die gehaald? Dan mag jij gaan genieten van de vele voordelen die een BE rijbewijs met zich mee brengt. Ideaal toch?

Wat voor les opties heb je?

Net zoals je rijbewijs B, heb je de optie om met een hele of halve dagcursus je rijbewijs halen. Sommige rijscholen hebben dan ook ervaren instructeurs die met jou een hele of halve dag intensief aan het werk gaan, om er voor te zorgen dat je veilig alles kunt beheersen om met een aanhanger de weg op te gaan. Mocht dit niet interessant voor je zijn, of denk je dat je beter een lessenpakket kunt nemen, dan raden wij je het ook aan om daar voor te kiezen.

Zoals eerder aangegeven hangt het echt van je rijschool af in hoeverre het kostenplaatje zich blijft ontwikkelen. Wij kunnen ons namelijk goed voorstellen dat je al een vermogen hebt betaald voor je rijbewijs B. Ook voor het halen van je aanhangers rijbewijs zijn er gemiddeld genomen 3 pakketten beschikbaar. Hierin kun je voor jezelf bepalen welk pakket het meest geschikt voor je is.

Waar moet je op letten bij het rijden met een aanhanger?

  1. Verdeling
  2. Uitstekende delen
  3. Aanhangernet
  4. Deelbare of ondeelbare lading
  5. Enkelassige of tandemassige aanhangers

Denk goed om de belading. Vele mensen maken de fout om heel veel gewicht te gaan stapelen op 1 positie. Dat is niet gunstig voor het rijden en ook heel gevaarlijk. Doe je juist wat spullen te veel op het achterste gedeelte van een aanhanger, dan gaat het heel lastig worden om de auto in controle te houden op het moment dat je onverwachts moet uitwijken. Wees je daarom bewust van de verdeling die je toepast in je aanhanger.

Er zijn meerdere varianten van lading. Bepaal goed wat voor type lading jij vervoert. Je kunt denken aan deelbare of ondeelbare lading. De lading van een aanhang wagen mag tot een zekere hoogte uitsteken. In de praktijk is dat vastgesteld op 1 meter aan de achterzijde. Steekt dat meer uit, dan loop je het risico op een boeten en eventuele schade bij andere weggebruikers. Verkoop dan je mooie caravan, boot of trailer maar want zulke kosten kunnen aardig oplopen 😉

Bij enkelassige aanhangers gelden andere regels. Op het moment dat je gebruik maakt van enkelassige aanhangers mag je tot maximaal 5 meter uitstekende lading hebben, maar wel gemeten vanaf de achterste as. Bij tandemassige aanhangers mag je ondeelbare lading uitsteken tot maximaal 4 meter.

De kogeldruk & banden

Het komt vaak voor dat mensen bepaalde dingen vervoeren in hun aanhangwagen en verder geen rekening houden met de kogeldruk. Kogeldruk is de verticale belasting op de trekhaak. Het is belangrijk dat je tijdens het beladen rekening houd met de maximale kogeldruk. Doe je dat niet kan de trekhaak kapot gaan en de verbinding met de aanhanger los laten. In de meeste gevallen kun je informatie van de kogeldruk vinden op het typeplaatje van de aanhangwagen.

Het is wellicht ook handig om te kijken naar spanbanden voor extra zekerheid dat de lading die je vervoert, muur vast staat en geen gekke schuivers kan maken. Hierdoor verzeker jij jezelf en inzittenden van een stabiele rit, zonder dat je eventuele correcties moet maken waardoor het rijden met een aanhanger best gevaarlijk kan zijn.

Los van de kogeldruk is het ook heel belangrijk om te weten of je winterbanden moet plaatsen onder je aanhanger. Zoals eerder vermeld is de belading essentieel om veilig te kunnen rijden met je aanhanger. Ook op het moment dat je in de winterperiode op pad gaat. Controleer daarom altijd of je het gebruik van winterbanden nodig acht, voordat je op reis gaat in de winterperiode.

aanhangernet verplicht?

Hulp nodig bij
online marketing?