Ben je op zoek naar een SEO-checklist die je helpt om de organische posities van je nieuwe website in Google te verbeteren en voor meer verkeer op je website zal zorgen? Om deze SEO punten uit te voeren hoef je geen jarenlange ervaring te hebben binnen het vakgebied. Deze korte, maar krachtige, SEO checklist helpt je om binnen no-time je eigen SEO in te regelen. Bij het opzetten van een nieuwe website, is het belangrijk dat de basis goed wordt ingeregeld. Als de basis niet in orde is, dan kun je alles aan je website optimaliseren, maar zal je website nog steeds moeite hebben met het goed ranken in Google. De volgende 5 SEO-checks vormen de basis van het implementeren van een succesvolle SEO strategie.
#1. Google Search Console
Google Search Console is een van de onmisbare tools die je waardevolle inzichten geeft in de SEO-prestaties van je website. De schat aan gegevens die de tool je geeft, kun je gebruiken om je organische zichtbaarheid en het verkeer naar je website te vergroten.
Zorg ervoor dat je je website in de vier verschillende URL vormen toevoegt aan je Google Search Console. De vier verschillende URL vormen zijn met en zonder http(s):// en www. , bekijk hieronder de voorbeelden hoe je www.website.nl in Google Search Console invoert:
- http://website.nl
- https://website.nl
- http://www.website.nl
- https://www.website.nl
Door deze vier URL’s toe te voegen aan je Google Search console, weet je zeker dat de juiste URL(s) worden opgenomen in de index van Google.
#2. Sitemap indienen
Zodra je de URL’s hebt toegevoegd in Google Search Console is het van belang dat je je sitemap indient in Google Search Console. Door je sitemap in te dienen kunnen de Google-crawlers efficiënter je website lezen, waardoor je crawlbudget beter wordt besteed. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer efficiëntie en daardoor betere resultaten in Google.
Om terug te vallen in het voorgaande voorbeeld kun je je XML-sitemap terugvinden door naar je website navigeren en achter je URL het volgende te plakken ‘/sitemap.xml’. In het geval van website.nl, ziet dit er als volgt uit:
- www.website.nl/sitemap.xml
Je website zal je vervolgens redirecten naar de juiste URL. De URL waar je uiteindelijk terechtkomt, dien je in te dienen in Google Search Console. Je vult hierbij de slug in, dus alles wat achter de slash komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld: sitemap_index.xml zijn.
Krijg je een 404 foutmelding, omdat je website geen XML sitemap heeft? Dan kan het zomaar zijn dat je website niet beschikt over de juiste basis voor SEO. Als dit het geval is helpen we je graag verder door een online marketing scan uit te voeren en je advies op maat te geven.
#3. Google Analytics
Als je niet over de juiste gegevens beschikt, kun je onmogelijk de beste beslissingen nemen over je website. Google Analytics is een kosteloze tool voor het analyseren van bezoekersgedrag, waarmee je gegevens en inzichten kunt inzien over je websitebezoekers.
Het is aan te raden om tijdens het aanmaken van een Google Analytics account te kiezen voor een GA4 account, in plaats van een Universal Analytics account. GA4 is namelijk de nieuwste variant van Google Analytics, en het oude Universal Analytics zal in de loop van 2023 verdwijnen.
#4. Maak een robots.txt bestand aan
De robots.txt bestand is een file op je website die webcrawlers als eerste lezen, voordat ze de rest van je website lezen. In de robots.txt staat welke pagina’s wel en welke niet moeten worden geïndexeerd. Vaak wordt dit gebruikt om te voorkomen dat sommige delen van je website worden gecrawld. Denk hierbij aan de inlogomgeving en bedanktpagina’s. Je wilt dat deze pagina’s niet in Google worden vertoond, omdat ze niet bedoeld zijn als instappunt voor je website. In dat geval is het zaak om deze pagina’s te de-indexeren, waarmee je voorkomt dat ze worden geïndexeerd.
De robots.txt bestand kun je vinden op je website door achter je domeinnaam robots.txt te plaatsen. Bijvoorbeeld www.website.nl/robots.txt. Controleer altijd of je website een robots.txt document bevat.
Heb je geen robots.txt? Zorg en dan voor dat je een robots.txt file aanmaakt, ook als je geen webpagina’s wil de-indexeren. Met verschillende WordPress SEO plug-ins kun je een robots.txt bestand aanmaken en bewerken. Maar als je een ander soort CMS gebruikt, dan kan het mogelijk zijn dat je zelf een robots.txt file moet uploaden in de hoofdmap van je domein.
#5. Google Search Console controleren op meldingen
Het komt voor dat je website negatief wordt beïnvloed, doordat er fouten zijn gevonden in je website. Deze acties worden vaak veroorzaakt doordat de richtlijnen voor webmasters van Google niet goed worden nageleefd. Dit kunnen foutmeldingen zijn, zoals:
- Er wordt spam gevonden op je website.
- De mobiele versie van je website wordt niet goed weergeven.
- De tekst op je website is te klein om te lezen.
- Of een andere foutmelding wat de usability verstoord.
Het is altijd goed om regelmatig te controleren of er een foutmelding openstaat in je Google Search Console. Zodra er een foutmelding wordt weergegeven, dien je dit zo snel mogelijk op te lossen en een her indexering aan te vragen voor de foutmelding. Je ontvangt altijd een melding in je mail als er een foutmelding wordt weergegeven in Google Search Console, zo hoef je niet elke dag in Search Console in te loggen om foutmeldingen te bekijken.
Dit zijn maar vijf SEO-checks van de 39 punten die WJ Digital Marketing doorloopt om de SEO van een website goed te verbeteren. Ben je benieuwd wat het kost om je SEO te laten verbeteren? Lees dan eens over onze SEO-pakketten, we helpen je graag met het verbeteren van de vindbaarheid van je website.